{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mom shaming / angst voor oordelen

Afbeelding blog 'Mom shaming / angst voor oordelen'

Laatst werden twee blogs van ons gedeeld door Mamaplaats. Het ging om de blog over lang voeden en het verliezen van geduld. Naast hele leuke reacties van moeders die het herkenbaar vinden, waren er ook reacties die minder enthousiast waren. Zo schreef iemand dat ze het seksistisch vond om zo'n groot kind nog aan de borst te hebben. Deze mening kon ik gemakkelijk naast me neerleggen, maar toen ik las dat iemand schreef dat het niet goed was voor mijn kinderen dat ik regelmatig mijn geduld verloor kreeg ik toch de behoefte om me te verdedigen. Ik heb me niet verdedigd maar ben me wel gaan afvragen waarom ik die behoefte had.

Ik kwam tot de conclusie dat die behoefte tweeledig was. Ten eerste vond ik het een heel naar idee als iemand dacht dat ik niet goed voor mijn kinderen zou zijn. Ten tweede vond ik het naar dat iemand dacht dat ik vaak mijn geduld verloor want dat was niet wat ik schreef. Heel even vroeg ik me af of ik dan wel door wilde gaan met blogs schrijven. Dit duurde gelukkig maar even want toen bedacht ik me dat dit juist de reden is dat Romy en ik zijn gaan bloggen. We willen dingen schrijven die open, eerlijk en herkenbaar zijn. Want hoe graag we het allemaal goed willen doen, soms doen we het even niet zo goed. Al doende leert men is echt van toepassing op het ouderschap.

Met eerlijkheid willen we andere moeders kunnen steunen, maar juist die eerlijkheid maakt ook kwetsbaar en wordt soms afgeschoten. Waarom dat gebeurt intrigeert me. Waarom voelen moeders de behoefte andere moeders af te vallen, zichzelf groot te houden en misschien dingen niet eerlijk toe te geven. Is dat een angst voor zwakte? Is het een hang naar perfectie? Is het iets wat de maatschappij ons oplegt? Komt daar angst voor oordelen of instanties uit voort?

Ik denk dat we allemaal doen waarvan wij denken dat het het beste is voor ons kind. Op het moment dat een andere ouder iets compleet anders doet en daarvan denkt dat dit het beste is zou dat kunnen impliceren dat jouw manier misschien toch niet de beste manier is en ontstaat er wellicht de behoefte iets af te kraken, verdedigen of te ontkennen.

Ik stel voor dat we elkaar allemaal in onze waarde laten. Tuurlijk kunnen we van mening verschillen, andere ideeën hebben en dingen anders doen. Maar zoveel kinderen, zoveel ouders en manieren van opvoeden. Met eerlijkheid helpen we onszelf en anderen het ouderschap te relativeren en is dat niet wat we nodig hebben?

Reageer op onze blogs vooral hoe jij het doet, wat jouw visie is, dat vinden we leuk om te lezen. Onze visie is dat de kracht van moederschap juist is dat we elkaar steunen en aanmoedigen. Laten we elkaar sterker maken en een schouder geven om op te leunen. Onszelf niet voordoen als ze perfecte moeder, of oordelen als je nog geen moeder bent (we zullen het allemaal perfect doen, totdat we echt moeder worden). En laten we er vooral naar streven het elke dag beter te doen dan de dag ervoor.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je