{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moeder zijn zonder moeder

Moeder worden is een van de mooiste gebeurtenissen in het leven. Het is iets waar je vaak al lang naar verlangde en over droomde. Ik wel in ieder geval. En ook wist ik dat mijn moeder maar wat graag oma wilde worden. Maar wat als anders gaat...

Afbeelding blog 'Moeder zijn zonder moeder' Achtergrond blur afbeelding

Moeder worden is een van de mooiste gebeurtenissen in het leven.  Het is iets waar je vaak al lang naar verlangde en over droomde. Ik wel in ieder geval. En ook wist ik dat mijn moeder maar wat graag oma wilde worden. Maar wat als anders gaat...

Ik wilde graag kinderen en het liefst zo midden twintig. Natuurlijk realiseerde ik me dat zulke zaken niet te plannen zijn in het leven maar als jonge vrouw droom je hier toch over. Ook stel je je ouders voor als grootouders. Hoe zullen ze hun kleinkinderen vertroetelen? Maar ook denk je na over in hoeverre je je eigen opvoeding wil meenemen in de opvoeding van je eigen kinderen en welke zaken je anders wilt doen.

Midden 30 heb ik met mijn partner een prachtige zoon mogen krijgen. Een kind waar ik super van geniet en trots op ben.  Maar het plaatje wat ik vroeger had en de vragen die ik me daarbij stelde zijn nu toch heel anders. Niet alleen doordat ik pas op latere leeftijd moeder werd maar ook omdat ik moeder ben geworden zonder dat mijn moeder dit meemaakt.

Verlies van dierbaren heeft gevolgen voor je verdere leven en emoties. Alles moet een plekje krijgen maar bij elke levensfase komt het gemis toch weer naar voren en daarbij zullen mijn vragen nooit beantwoord worden. Naast het gemis van het delen van de vreugde van de positieve test, het groeien van je buik, het samen zwangerschapskleding kopen of babyspullen komt daar ook het gemis van het oma zijn voor je kind. Hoe was ze geweest als oma? Hoe zou ze tegen mij aangekeken hebben als moeder?

Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat mijn zoon een geweldige oma heeft gekregen in de vorm van de nieuwe partner van mijn vader. Voor hem is zij zijn oma. Een geweldige oma! Maar dit neemt niet weg dat ik een andere oma voor hem mis.

Daarbij komt ook de vraag hoe ik dit later aan hem wil vertellen. Mijn gemis is niet zijn gemis. Dit is mijn emotie en ik moet het voor hem niet te moeilijk maken. Hoe moet je hier verstandig mee omgaan?

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je