Snap
  • Mama

Moeder zijn, Vrouw zijn, Werken en mezelf vinden

Ik vind het heerlijk om tijd met mijn kinderen door te brengen, maar ik merk wel dat ik steeds meer en meer mezelf aan het verliezen ben.

Ik heb jarenlang fanatiek gesport. Zeker 3 keer in de week deed ik aan Zumba en tevens deed ik zelf ook elke avond oefeningen thuis voor mijn buik en billen onder andere. Heerlijk vond ik dat. Ik sportte voordat ik moeder werd en ik heb de draad weer opgepakt toen Zoë 3 jaar was. Nu is Zoë 5 en Demi 1,5. Ik merk dat ik steeds minder voor mezelf doe en het ook moeilijk vindt om tijd te vinden of te maken voor mezelf. Ik heb dan het idee dat ik egoïstisch bezig ben. Ik weet ook in mijn achterhoofd dat dat klinkklare onzin is. Mijn kinderen staan altijd op nummer 1. Ga ik winkelen, koop ik eerder wat voor mijn meiden dan dat ik iets voor mezelf haal. De momenten dat ik vrij ben probeer ik leuke uitstapjes te bedenken en mijn kinderen te vermaken. Ik merk en weet dat ik ook leuker ben qua moeder en qua persoon als ik af en toe wat “me” time opeis, maar hoe pak ik dat aan?

Qua sporten vind ik het lastig. Ik geniet ervan te sporten en te bewegen. Ik heb een extreme passie voor dansen en ik zou dan ook graag meer dansen en wellicht ook zelfs verscheidene danslessen volgen. Behalve dat het veel geld kost vraag ik mij ook wel af hoe ik dit in mijn tijdschema ga passen. De avonden wil ik graag mijn meiden zelf naar bed brengen wat erop neer komt dat ik voor 20:00 niks kan plannen. Tevens werk ik 24 uur in de week. In de weekenden valt uiteraard wat te regelen, dat geef ik toe. Maar de weekenden zijn de enige dagen van de week dat ons gezin compleet is. Ik kijk er dan ook erg naar uit Quality time met z'n 4-en. Zaterdagochtend heeft mijn oudste zwemles. Een zaterdag middag of zondagochtend zou ik ideaal vinden om te sporten. Maar waar vind ik dansschool of sportschool die goede Zumba lessen geeft op de zaterdagmiddag of zondag ochtend? En wil ik dat? Ik wil weer iets doen met deze grote passie van mij, maar waar vindt ik iets passendst waar ik mezelf totaal in kan vinden en verliezen?

Ik weet het, ik maak het mezelf lastig. De dagen dat ik na werk thuis kom zijn vaak chaotisch maar structureel. We eten met z'n allen, kinderen gaan in bad of de douche. Mijn jongste krijgt daarna de fles en tegen 19:00 ligt zij op bed. Direct daarna ruim ik het wasgoed op en leg ik de kleren en spullen klaar voor de volgende morgen. Zoë gaat hierna naar bed. Verhaaltje lezen en zo tegen 20:00 zit ik beneden met een boek of de tv aan na zelf ook gedoucht te hebben. De laatste tijd is het overigens eerder de tv dan een boek moet ik toegeven. Wellicht heb ik gewoon een schop onder mijn kont nodig en moet ik zin creëren om de avonden nog een uurtje of wat iets actiefs te gaan doen. Afspreken maken is voor mij ook al een punt. Ik vind het leuk als ik een uitje heb, echter staat het mij ook weer tegen dat ik wederom een verplichting heb. Ik weet dus niet zo goed wat ik met mezelf aan moet en merk ook dat ik gewoon moe ben en mezelf meer toe dingen moet aanzetten.

Ik denk dat het een goed voornemen voor mij is om komende jaar de touwtjes wat te laten varen. Wat relaxter worden en inderdaad gewoon tijd voor mezelf nemen. Een dage sauna met een vriendin en mijn passie voor dans weer oppakken, want een blije vrouw is ook een blije en gezellige moeder. Als ik wat relaxter ben dan zijn mijn kinderen dat ook. Als moeder zijnde neem je überhaupt, eerder dan de vader, de zorg voor je kinderen waar. Ik doe dat ook. Ik merk dat ik regelmatig mij erger aan het feit dat ik zoveel doe en moet doen. Ik weet dat dat niet helemaal eerlijk is, want ik trek ook alles naar mezelf toe. Ik vraag niet om hulp. Daar ben ik niet goed in en daar hou ik niet van. Ik denk en wil altijd alles zelf oplossen en zelf regelen. Daardoor ben ik ook minder toegankelijk voor wanneer iemand mij wil bijstaan. Ik ga weer sporten of dansen of dansend sporten dat weet ik zeker. De vraag is alleen wanneer en waar, maar als het zo is zal ik wederom een blog hieraan wijten en ik weet nu al dat erin komt te staan dat ik dit veeeel eerder had moeten doen!

8 jaar geleden

De touwtjes een beetje laten vieren en absoluut meer aan jezelf denken Marinde. Zo lief hoe je altijd voor iedereen, niet alleen je kinderen hoor, klaar staat, maar je bent er zelf ook nog. Het is zo belangrijk ook tijd te maken voor dingen die je zelf fijn vindt. Dat straal je dan uit en daar word je gelukkig van. een beetje meer aan jezelf denken in 2016!

8 jaar geleden

Bedankt Sarah, ik ga zeker iets bedenken wat ik zelf kan doen. Alleen voor mij, hoe lastig ik dat ook vind.

8 jaar geleden

Bedankt voor je reactie. Plannen blijft lastig met 2 kids en soms moet je je planning maar iets laten varen, maar dat blijft lastig!

8 jaar geleden

Zo herkenbaar! Ik heb een zoontje van 3,5 en een zoontje van 10 maanden. Na de geboorte van mijn oudste was ik erg claimerig. No way dat ik iemand op liet passen! Vanaf dat hij 8 maanden oud was ging hij 3 dagen per week naar de creche, nou dat vond ik wel genoeg. Jarenlang heb ik niks voor mezelf gedaan. Toen mijn tweede net was geboren overspoelde paniek me: betekent dit dat ik nou weer jarenlang niks voor mezelf kan doen? Ik raakte mezelf steeds meer kwijt en hoe moeilijk ik het ook vond, ik besloot om in mezelf te investeren. Want ik ben een veel leukere mama als ik ook wat tijd voor mezelf heb af en toe. Ik werk 32 uur per week, maar daarbuiten stond mijn leven totaal in het teken van mijn gezin. Dus toen de jongste nog maar een paar maanden oud was via een vriendin een lieve oppas gevonden. Zij is er nu om de week op zaterdagavond (nadat ik de kids zelf naar bed heb gebracht ;)) zodat mijn vriend en ik samen wat kunnen doen. En dat doet ons goed! We zijn echt ook weer een stel ipv voor mijn gevoel, teveel alleen papa en mama. Daarbij volg ik sinds een paar weken een cursus Minfdulness. Iedere dinsdagavond, en dat is heerlijk. Het ontspant mij, en dat heeft ook een positieve weerslag op mijn gezin. Mijn advies dus: gewoon doen! Door de 'zure appel' heenbijten en gewoon plannen. Je zult verbaasd zijn hoe goed het je doet!