{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moeder worden op je 19e: Ik voelde de ogen in mijn rug branden.

Afbeelding blog 'Moeder worden op je 19e: Ik voelde de ogen in mijn rug branden.' Achtergrond blur afbeelding

Ik raakte zwanger toen ik 19 jaar oud was. Ik beviel van mijn zoon Davey toen ik 20 jaar oud was. Vanaf dat moment heb je meteen al een streepje achter je naam staan. Je valt in het vooroordeel en er word gelijk meer op je gelet. Overal waar ik met de kinderwagen kwam voelde ik de ogen in mijn rug branden. In elke winkel voelde ik me bekeken. Elk clubje tieners keek mij na en hoorde ik fluisteren.

Nog maar niet te spreken als Davey dan ook maar begon te huilen. De hele winkel keek je afkeurend aan. En waarom? Ik begrijp het nu nog steeds niet. Meerdere kinderen huilen in de winkel maar omdat je jong bent wordt er gelijk gedacht dat je het allemaal niet meer aan kan. 1 keer heeft iemand tegen mij gezegd 'Je mag hem best even optillen en troosten hoor?' Joh, alsof ik dat niet wist, maar ik was met stomheid geslagen. Ik had op dat moment zo graag tegen die mevrouw willen zeggen waar ze die reactie vandaan haalde. Wat er door haar hoofd ging om mij zoiets te vertellen maar ik durfde niet. Ik stond aan de grond genageld en met mijn domme kop deed ik wat mij werd gezegd. Ik heb hier toen een hele tijd last van gehad. Alleen met kinderwagen naar de winkel gaan deed ik bijna niet meer. Overal hoorde of dacht ik te zien dat mensen het over mij hadden. Als ik buiten liep voelde ik heel erg de druk 'normaal' te zijn. Ik liep meestal buiten als Davey moest slapen omdat ik wist dat hij in de kinderwagen in slaap viel. Ik deed aan korte wandelingen want stel hij moest een voeding en begon midden op straat te schreeuwen. Ik voelde heel erg de druk van andere mensen om maar niet aan het plaatje 'tienermoeder' te tippen.

Ik probeer er op dit moment niet veel aandacht meer aan te schenken. De meningen van anderen maken mij niks meer uit en elke reactie of situatie probeer ik met een korreltje zout te nemen. Ja, ik ben jong moeder. En? Leeftijd zegt niks over het moederschap. Vind ik. Ik vind het heerlijk om moeder te zijn. Ik heb mijn roeping gevonden en ben nog nooit zo gelukkig geweest. En sorry als ik je kwets maar na die rot pubertijd van mij vind ik op dit moment mijn geluk belangrijker dan die van jou. Ik geniet. En ik mag genieten.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je