{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moeder Worden. Appeltje, Eitje.

De schok van de overgang van Nog Geen Kinderen hebben naar het plotseling moeder worden.

Afbeelding blog 'Moeder Worden. Appeltje, Eitje.' Achtergrond blur afbeelding

Moeder worden. Dat dóe je gewoon even. Moeders zijn er overal. Op straat, in de trein, en in vliegtuigen (terwijl jij er nerveus achter zit, oordoppen in de aanslag. Krijsende kinderen? Bah! Doe daar wat aan, moeders!). Moeders bestaan, als vanzelfsprekend, in boeken en in films. En ze zijn er binnen jouw familie; vrouwen die zowel nichtje als moeder zijn. Moeder en oma. Of zelfs, zus, moeder en tante in één. Appeltje, eitje. Toch?

Ja. Ja.

Totdat je zélf moeder wordt. Moeder. Het is een woord dat opeens oud aan klinkt. Stoffig. Serieus. Ik zie een grote, ronde gans voor mij die met stevige, wittte vleugels haar spelende kinderen angstvallig om haar heen houdt, té druk met opletten en zorgen om zelf nog Gewoon Gans te zijn.

Om eerlijk te zijn, zo ging het bij mij ook.

Ik ben mama geworden. Ik, het jonge, avontuurlijke, speelse, meisje met haar vrije, zwierige, gouden haren. Ik, die in vele continenten heeft gewoond, gestudeerd, gewerkt, geschreven, gevochten, en geliefd. Ik, die zonder al teveel twijfel wéér op een vliegtuig stapte op weg naar het volgende land, het volgende avontuur. Ik, die zich gemakkelijk aanpaste aan mensen, taal, klimaat en cultuur.

Mama worden voelde niet als een vliegveld waar op de eerst beschikbare vlucht kon worden gewacht. Mama worden doe je niet in een dag. Niet in een week, en zelfs niet in een maand.

Mama worden is de eerste dag van de rest van je leven. Het is zo drastisch en dramatisch dat je geen tijd hebt om je te beseffen dat die Oude Jonge Ik verdwenen is. Die werd bij het Toxic Waste gegooid, samen met je placenta. De foto’s zijn het enige bewijs van wie je ooit was, en die lijken genomen te zijn in een andere dementie van de wereld die nu opeens de jouwe is. Een wereld waarin IK niet meer telt. Waarin Even-Zitten-Hoor niet meer past. Waarin Ik-Bel-Je-Vanavond-Rond-Tienen een misdaad is, want Slaap is nu de hoogste priester. Jouw nieuwe wereld heeft geen handleiding. Je bent zomaar in het diepe gegooid.

En ik probeer zo goed als ik kan opnieuw te leren zwemmen.

Herkenbaar?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je