Snap
  • Mama
  • Gezond

Mindful leven hoe doe ik dat?

We leven in een meeloop cultuur en ik merk steeds meer en meer dat ik geen meeloper wil zijn.

Ik heb het idee dat wij, als mens zijnde, vaak dingen doen omdat wij denken dat het zo hoort. Omdat het verwacht wordt van ons. Ik ben mij ervan bewust dat ik vaak elders zit met mijn gedachten, dan ik het moment waar ik mij in bevind. Ik probeer de buitenwereld wat van mij af te sluiten en elk moment bewuster te ervaren.

In het hier en nu leven. Dat geeft mij een soort innerlijke rust ook al is het om mij heen nog zo druk. Niet terugkijken of vooruit, maar genieten van moment waarin je je nu bevindt met je volledige aandacht.

Zo geniet ik ook ontzettend van mijn kinderen. Ik merkt aan mezelf dat ik de laatste maanden of zelfs jaren, teveel met mijn telefoon bezig ben geweest. Teveel met berichten, Facebook, Social media, mailen en noem zo maar op. Het werd een soort van verslaving en ik voelde me incompleet zonder dat ding. Ik miste zodoende de momenten die er echt toededen.

Nu pak ik mijn telefoon pas als de kinderen op bed liggen. Vanaf het moment dat ik uit werk kom hebben mijn kinderen mijn volledige aandacht. Ik wil me niet schuldig voelen om wat ik allemaal mis. Het gelach van mijn dochters, de manier waarop ze met elkaar spelen, het blokje dat Demi mij komt brengen, het kusje dat ik had kunnen krijgen als ik haar had aangekeken. Ongemerkt mis je zoveel en dat besef ik mij nu.

Ik geloof ook dat het goed is in het moment te leven. Bewust te zijn met wat je op het moment aan het doen bent. Als je aan het eten bent, laat je dan niet afleiden en richt je op het bewust eten. Dan geniet je hier ook meer van. Geen telefoon aan tafel, tv uit, radio uit. Ik dwaal vaak af met mijn gedachtes en ben dan niet bewust bezig. Zoals ik al eerder in een blog aangaf loopt mijn hoofd soms over. Ik ben nogal van het regelen en merk dat ik dit ook op mijn dochter aan het overbrengen ben. Zo ook 's morgens vroeg. “Zoë doe jij even je kleren aan, dan smeer ik een boterham voor je en als die op heb vlecht ik je haar”. Waarom vindt ik het nodig haar in een soort van stappenplan aan te geven wat ik als volgende ga doen of van haar verwacht dat ze doet? Ik ga proberen dit wat te laten varen. Dat ik het denk, alla, maar ik hoef mijn gedachtes hierover niet naar mijn 5 jarige uit te spreken. Ik geloof dat het feit dat ik mij hiervan bewust ben, al een stap in de goede richting is, nu de praktijk nog.

Doe wat je doet met volledige overtuiging. Ook is het iets waar je absoluut geen zin in hebt. Als je vol overgave er in duikt, zal je merken dat het je beter af gaat, makkelijker. De afwas, het opruimen van het speelgoed van de kinderen. Opruimen geeft mij sowieso al voldoening. Jezelf er toe zetten is een euvel waar je overheen moet. Verstand op Nul en gewoon gaan.

En genieten van rust. Liggen mijn kinderen op bed, is het huis aan kant, dan ga ik ook even zitten. Pak ik een boek. Lees het in stilte of doe ik wat sport oefeningen. Een moment voor mezelf, geeft mij nieuwe energie en maakt mij een leuker persoon. Dat geloof ik echt.

Om de radertjes in mijn hoofd af en toe een pauze te geven, stel ik 2 doelstellingen per dag. Die 2 dingen moet ik doen van mezelf en de rest is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Minder haasten, op tijd opstaan, betekent ook minder stress en dat is natuurlijk beter voor je lichaam en je humeur. Proberen vanuit een ander perspectief te kijken. Bedenk dat als je geïrriteerd raakt dit een moment opname is. Dit gaat weer over en wat heb je uiteindelijk bereikt met je frustratie? Waarschijnlijk niks. And last but not least…. een aantal punten waar ik zelf ook veel baat bij heb ( en heb gehad);

1. Steek tijd in de mensen die belangrijk zijn.

2. Ga niet van het ergste scenario uit, maar ook niet van het beste. Wees realistisch.

3. Complimenteer anderen.

4.Voel compassie voor anderen. Er zou een reden kunnen zijn waarom iemand fel op jou reageert. Zie niet alles zwart/ wit.

5.Wees dankbaar voor wat je hebt.

6 .Probeer je niet druk te maken over iets waar je niks aan kan veranderen of over iets dat mogelijkerwijs zou kunnen gebeuren.

Hopelijk werkt mijn blog aanstekelijk voor andere moeders die ook weleens teveel hooi op hun vork nemen. Moeder die net als ik alles tegelijk willen doen en zo goed mogelijk. Moeder die teveel van zichzelf eisen en zo zichzelf lijken te verliezen. Voor moeders die wat innerlijke rust kunnen gebruiken om de dag weer met een lach te beginnen en vol goede moed.

8 jaar geleden

Dank je voor je leuke reactie. Ik blijf zeker schrijven, want schrijven is een deel van mij geworden. Dat geeft mij rust en ook plezier. Het punt wat je noemt is ook mijn grootste uitdaging. Ik wil soms ook dingen veranderen die ik simpelweg niet (meer) kan veranderen. Ik kan ook goed voor andere denken,. Ik moet leren dat niet meer te doen. Daar bereik ik niks mee.

8 jaar geleden

Bedankt voor je reactie OMABENIK. Leuk dat je de tijd hebt genomen om zo uitgebreid te reageren. Ik moet eerlijk toegeven dat wij ook de radio aan hebben tijdens het eten. Ik heb dit geprobeerd zonder voor het zo Mindfull mogelijk bezig zijn. Echter merkte ik ook dat mijn kinderen leuker, gezelliger, rustigere en beter aten met muziek. Ik ben daardoor ook ene stuk relaxter. Dus ja, ook wij houden de muziek op de achtergrond erin! Wat voor de 1 werkt, werkt niet voor de ander. Het is ook een kwestie van kijken en aftasten waar jij en je gezin je goed bij voel(t)en

8 jaar geleden

Mooi Marinde. En nu nog in praktijk brengen die punten van je. Overigens weet ik dat jij heel goed bezig bent. Kritisch zijn naar jezelf toe is goed hoor, maar, zoals je al schreef, 'Probeer je niet druk te maken over iets waar je niks aan kan veranderen of over iets dat mogelijkerwijs zou kunnen gebeuren', is een heel belangrijk punt. Te vaak betrap ook ik mezelf daarop en het is volstrekt zinloos. En inderdaad die social media moeten we allemaal af en toe eens even vergeten. Maar: Blijf vooral blogs schrijven (knap dat je daar steeds weer tijd voor vindt) want ze zijn heel leuk, boeiend, verhelderend!

8 jaar geleden

Hallo Marinde, Leuk om je blog zo te lezen.Door de spoedopname van mijn dochter heb ik totaal geen tijd gehad om mijn mail te lezen, dus heb ik er nog ruim 600 te gaan. Maar de Kerstvakantie heb ik gebruikt om de kids uit te laten razen en hun emoties weer wat op orde te krijgen door ze genoeg aandacht te geven. Het is ook heel moeilijk geweest voor ze om 'smorgens naar school gebracht te worden en smiddags door oma opgehaald te worden en te horen dat je zusje in het ziekenhuis ligt en mama daar ook blijft. Gelukkig is ze inmiddels weer thuis. Ik ben het helemaal met je eens, dat je niet gestoord wil worden onder het eten door telefoon en tv of radio.Bij mij gaat mijn mobiel al op stil als ik ga koken, want mijn zoontje was en is erg nieuwsgierig en heeft twee jaar terug geprobeerd om in de pan te kijken en vast te roeren, omdat ik mijn mobiel had opgenomen. Hij was toen net twee en had drie grote brandblaren. Vandaar nu eerder op stil. Maar de radio blijft hier altijd aan onder het eten. Dat komt omdat ik zo graag hoor hoe ze, afhankelijk van het deel van het jaar, zo heerlijk mee kunnen zingen. De sinterklaasliedjes, de kerstliedjes, carnaval, palmpasen, pasen enz. Ze zingen alle drie graag, soms vreselijk vals, wat dan ook weer lijdt tot een lachsalvo en al kan mijn dochter soms een liedje maar half meezingen als ze het weer benauwd heeft, ze geeft het niet op. Het geeft een hoop gezelligheid aan tafel en dat is goed voor ze. Hebben ze eten wat niet ze naar het mondje staat, dan eet het met zingen en lachen toch makkelijker weg, vooral als de jongste probeert mee te zingen met een mondje vol spinazie, waardoor dan ook haar zus vol groene spikkels zit. Die wordt dan boos, omdat wij lachen, maar als ze dan zelf in de spiegel mag kijken, schiet ze ook in de lach en is haar boosheid weer verdwenen. Ik heb geen facebook, doe er niet aan mee en mis het dus ook niet, bovendien moet je dan weer opletten wat er op komt te staan en sommige ogen letten op alles en dat willen we niet. We hebben nu rust en dat willen we zo houden, daarom ben ik ook zo blij met hun gezang. Het is een beetje lange reactie en een beetje chaotisch geloof ik, maar ik vond het zo fijn om te lezen dat jij ook de rust zoekt tijdens het eten. Veel succes met je verdere blogs.