{{ message.message }}
{{ button.text }}

MILIEU MAMA

Tips and tricks

Afbeelding blog 'MILIEU MAMA' Achtergrond blur afbeelding

SAY NO TO PLASTIC!

ZERO WASTE!

SAVE OUR WORLD!

NO PLANET B!

Iedereen wordt wekelijks, of zoals ik dagelijks, wel geconfronteerd met het feit dat “de mens” het op dit moment niet helemaal goed doet met betrekking tot het in leven houden van onze planeet.

Terwijl de consument wijst naar iedereen behalve naar zichzelf, grote bedrijven doen alsof hun neus bloed, de president van Amerika de klimaat verandering ontkent als probleem en onze politiek alleen maar kinderachtig ruzie maakt over een klimaatakkoord; blijft de oceaan zich vullen met plastic, wordt het tropisch regenwoud gekapt, sterven er massaal insecten uit en blijft de aarde opwarmen mede door onze enorme CO2 uitstoot.

Ik ben bezorgd..

Vooral als moeder ben ik bezorgd..

Want hoe ziet de wereld er over 20 jaar uit, als we allemaal op dezelfde voet door blijven gaan? Ik kan me er best iets bij voorstellen, maar die gedachten probeer ik vaak weg te stoppen omdat ik ze gewoon té eng vind. Hebben mijn kinderen bijvoorbeeld nog wel genoeg te eten en drinken? Kunnen ze nog genieten van natuur? Zijn er nog wilde dieren (die niet met uitsterven worden bedreigd)? Kunnen zij straks hun eigen kinderen beschermen? -ZUCHT-

Ik geef toe, ik ben zeker niet de beste zerowaste/saynotoplasric-mom! Zeker niet! En ik verwacht ook van niemand die deze blog leest dat zij dat zijn of proberen te worden. Feit is namelijk, in je eentje lukt het niet. ALLE bovengenoemde partijen moeten namelijk samenwerken om iets te bereiken en dat blijkt nog best moeilijk te zijn..

Om mee te helpen aan verandering, begin ik dus gewoon bij mezelf. Doe je mee?

Wat je ZELF kunt doen;

* De was. Maak alle chemische, in plastic verpakte wasmiddelen die je nog hebt op, en recycle de flessen. Koop ze hierna nooit meer en vervang ze met WASSCHILLEN van (bijvoorbeeld) het merk SEEPIE. Dit merk is gewoon bij de AH te koop, dus geen gedoe met speciale winkels of online geploeter. Ik gebruik dit alternatief al bijna een jaar en ik moet zeggen, ik heb niks te klagen! Je krijgt er een klein (glazen) flesje geur olie bij waardoor je was heerlijk gaat ruiken en je wasmachine is voorgoed verlost van smerige, stinkende zeepresten. De schillen kun je na gebruik gewoon in de tuin of bij het groene afval gooien, het plastic zakje waar ze in zitten is van “nep-plastic” wat gewoon bij het rest afval kan en het kartonnetje kan bij het oud papier. Allemaal goed voor het milieu en je ego! :D

Downside: werk minder goed tegen vlekken. Vlekken moeten altijd voorbehandeld worden met een huis-tuin-keuken middeltje (zout, citroen, azijn o.i.d).

* Om nog even bij de was te blijven. CHECK YOUR LABELS! Probeer zo weinig mogelijk/geen kleding meer te kopen waar plastic in of op zit! 

Vermijd; - (Gerecycled) Polyester - Acryl - Nylon - Viscose - PET - PVC!

Vermeid Fast Fasion at all costs! Koop tweedehands, doneer of geef oude kleding weg. Dubbele karma punten voor deze! :)

* SEEPIE (no-spon!) heeft ook afwasmiddel en allesreiniger, beter voor je eigen gezondheid, huis en milieu, ook gewoon bij de AH.

* Vervang alle plastic tandenborstels in je huishouden voor tandenborstels gemaakt van hout/bamboe of andere natuurlijke materialen. Ik gebruik zelf; The Next Brush. Hangt gewoon tussen de andere tandenborstels bij de Etos.

Tip: koop ze wanneer er een 1+1 actie is want ze zijn wel dubbel zo duur als een plastic tandenborstel, helaas..

* Vervang zo veel mogelijk van je verzorgingsproducten die verpakt zijn in plastic in een alternatief. Bijvoorbeeld;

- Dag- en nachtcrème en foundation in een glazen verpakking (jammer genoeg nog wel met plastic deksel, but like I said, not perfect!). 

- Vaseline (of ander merk lip verzorging) in een blikje. 

- Douche gel, nu douche schuim is een aluminium spuitbus, of nog beter, blokken zeep/shampoo en conditioner zonder verpakking. 

- Houten tandenstokers en oorstaafjes.

- Huid scrups en haarmaskers die bijna altijd in plastic tubes komen lekker laten liggen. Scheelt veel geld en ze zijn super makkelijk zelf na te maken met spullen die je zelf gewoon in de keuken hebt liggen. Even een receptje Googlen en vaak werkt het zelfs nog beter ook! Ik zweer zelf bijvoorbeeld bij avocado/olijfolie haarmasker, mmmm. 

Niet voor alles is er een alternatief. Ik gebruik bijvoorbeeld zilvershampoo en die moet ik wel in een plastic fles kopen.. Hopelijk komt Schwartzkopf zelf met een alternatieve verpakking, fingers crossed! 

* Vermijdt zo veel mogelijk plastic verpakkingen in de supermarkt! Bij groente, fruit en brood is dit heel goed te doen. Gewoon een eigen herbruikbare tas meenemen of gewoon los. Dieper de supermarkt in wordt het helaas moeilijker.. dit is het gedeelte waar onze Nederlandse politiek samen met de voedsel producenten onder tafel moeten gaan zitten om het plastic verpakkingen probleem aan te pakken. Wat je WEL kunt doen, is de verpakkingen waar je niet omheen komt, scheiden in de plastic bak! You can do it go mom!

Er bestaan ook zogenaamde “Bulk winkels”. Alles is hier verpakkingsloos en je moet dus zelf linnen zakken, wekpotten of tubberware meenemen. Zelf maak ik hier (nog) geen gebruik van. Ik heb hier simpelweg geen tijd voor als mama van twee, vier dagen werkend en als enige vervoersmiddel een bakfiets. Hopelijk rukken deze winkels snel op door heel Nederland!

* Shoppen? Winkelen? Boodschappen? Neem ALTIJD je eigen tas mee!

- Vraag jezelf tussendoor ook eens af; Heb ik dit nodig?

* Heb je een tuin? Trek er zo veel tegels uit als je missen kan, en zaai een busje bloemen. Goed voor de vlinders en de bijtjes en rustgevend voor jezelf als je in de tuin zit. Veel onderhoud? Zeker niet! Maak per jaar 2 uurtjes vrij om nadat de bloemen uitgebloeid zijn, alles eruit te trekken, that’s it! Vaak laten de bloemen zelf ook nog zaadjes achter dus het jaar daarna kan het zomaar zo zijn dat alles vanzelf weet begint te groeien en bloeien, zonder dat je opnieuw hoeft te zaaien.

* Koop een regenton (scheelt kraanwater en kosten!), en maak een composthoop, zo houd je je grond gezond en ga je op hetzelfde moment voedselverspilling tegen. Twee in één klap.

* (Kinder)Feestje? Gebruik papieren slingers en vermeid ballonnen. Dit klinkt misschien als een totale nachtmerrie voor ieder kind, maar geloof me, het ie niet zo erg als het klinkt. Ik heb afgelopen jaar papieren lampionnen gebruikt i.p.v. ballonnen (gewoon bij de Xenos te koop) en de kinderen raakte er niet over uitgepraat. Het woord “ballon” in combinatie met teleurstellende tonen is geen een keer gebruikt :)

Vermijd ook alle wegwerpplastic alsof het een plaag is!

* Dan mijn laatste maar eigenlijk de ALLER BELANGRIJKSTE tip; Leer het je kinderen!

Zij moeten het voortzetten, en als ze grootgebracht worden met de kennis dat plastic niet goed is voor de wereld, en dat het belangrijk is dat we voor een gezonde planeet een extra stapje kunnen zetten, dan word dat hopelijk het nieuwe “normaal”. Gebruik alleen NOOIT bangmakerij. “Als je dit koopt dan... Als je dit niet juist recycled dan...” Nee, te extreem. Probeer alles leuk te houden, maak er een vriendelijk wedstrijdje van! En mochten ze toch super graag die ene plastic barbiepop of racebaan willen hebben, probeer deze dan tweedehands te scoren!

Het is moeilijk, dat is niet te ontkennen. Het kost tijd, zeker. Maar werp even een blik op je kindertjes en zie waarvoor je het doet. Ik heb hoop! Jij ook? :)*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je