{{ message.message }}
{{ button.text }}

Míjn tips bij overproductie.

Let op: ik schrijf dit vanuit mijn ervaring, niet vanuit mijn deskundigheid!

Afbeelding blog 'Míjn tips bij overproductie.'

Na mijn blog een tijdje terug over 'het leed dat borstvoeding heet' kreeg ik veel herkenning of juist niet. Maar één ding is zeker, er kwam veel reactie op. Veel vragen, heel veel vragen. In deze blog wil ik op de meestgestelde vragen een antwoord geven, maar let op, ik ben (vind ik toch ondertussen) ervaringsdeskundige, in géén geval lactactiedeskundige. Worstel je met hetzelfde probleem (lees:overproductie) als ik, raad ik je toch aan een deskundige te laten meekijken. Ik wil in geen geval beweren dat ik de wijsheid in pacht heb. Wat ik wél wil, is de tips die ik heb gekregen en de dingen die ik heb geprobeerd met jullie delen.

Na de geboorte van Babs werd mij op materniteit gezegd zeker beide borsten aan te bieden tijdens een voeding. Ik deed dit braaf. En natuurlijk is het ook heel belangrijk dat de melkproductie goed op gang wordt gebracht, maar na een paar dagen raadde de lactatiedeskundige mij al aan om maar één borst per keer aan te bieden. Zo werden mijn borsten maar de helft gestimuleerd. Dus in theorie kwam dit dan neer op een voeding om de 6u per borst (iedere 3u drinken...). 's Middags, rond 17u, sloeg ik zelfs meestal een voeding aan de borst over. Ik had dan tijdens de dag al meer dan genoeg gelekt om een flesje aan te bieden. De papa of opa/oma konden dan ook eens een flesje geven. Sidenote: Babs pakte dan nog zonder problemen een flesje, ondertussen verkiest ze de borst en zijn we flink aan het oefenen met flesjes... Met het overslaan van een voeding probeerde ik mijn borsten voor de gek te houden. Alles, maar dan ook alles, om te zorgen dat de melkproductie niet nog groter werd.

In tegenstelling tot de borstvoedingsperiode bij Lily kreeg ik nu het advies niet te kolven. Niet leegkolven, geen flesjes kolven, gewoon niet extra stimuleren. En ja, dat is zwaar in de stuwingsperiode, maar eens dat ik daar doorheen was, ook zo fijn. Geen gedoe met kolven en mijn borsten voelden echt een stuk minder vol. 

Omdat mijn melkproductie zo hoog bleef en ik op het punt stond om op te geven, richtte ik mij weer tot salie. Bij Lily gebruikte ik saliethee, dat had weinig effect, maar ik durfde het ook niet niet te nemen. LET OP! Salie wordt gebruikt door vrouwen die willen stoppen met borstvoeding om de productie stil te leggen. Gebruik dit dus niet zonder overleg met een deskundige. Ook nu startte ik eerst met saliethee, maar ik merkte geen effect. Dus in overleg startte ik met pure saliecapsules. Ik kan je zeggen: die zijn effectief! Je mag er drie op een dag innemen. Wanneer je dit 's ochtends op nuchtere maag doet, heeft het het meeste effect. Dat heb ik van horen zeggen, want ik heb dat nooit gedaan. Mijn doel was niet om de productie stil te leggen, maar te verminderen. Dus nam ik er eentje per dag na het avondeten. Ik deed het een paar dagen achter elkaar en dan weer wanneer ik het gevoel had het nodig te hebben. Voor mij was dit voldoende. Voornamelijk de eerste maand van de borstvoeding heb ik dit genomen, daarna niet meer. 

Momenteel is mijn productie gestabiliseerd. Wat in mijn geval wil zeggen dat ik nog steeds meer dan voldoende heb! Sinds anderhalve maand doneer ik tussen de 2 en 3 liter per week aan een mama met een onderproductie. We helpen elkaar en zijn elkaar dankbaar. Mijn overproductie heeft nu een functie en eerlijk: ik vind het fijn iemand te kunnen helpen op deze manier! Mijn overproductie heeft nu nut, een functie. Het is in die mate gestabiliseerd dat ik geen natte kleren meer heb, als ik normaal op vraag voedt.

Moest je vragen hebben, of er graag eens over praten, stuur me zeker een berichtje!

Liefs, 
Nadieh

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je