Snap
  • Mama

Mijn leven als gastoudermoeder (deel 2)

Het vervolg over mijn eerdere blog over mijn werk als gastouder en mama.

Mijn dagen zijn lang. Mijn man heeft een fulltimebaan en ik dus als huismoeder fulltimemoederschap en daarnaast bijna fulltimegastouderschap. Ik maak dagen van 7 tot 7. En wat hou ik over aan het eind van de maand? Haast niks. Ik draai meer dan 50 gastouderuren in de week (natuurlijk overlapt dit, maar dit zijn de uren die ik betaald krijg) en hou amper 100 euro per week van over. Het bedrag dat door ouders betaald wordt is laag, daarnaast krijg ik ook elk jaar nog een leuke blauwe envelop dat de belastingdienst over dat zuur verdiende geld ook nog een bijdrage van mij aan hen verwacht. Zouden jullie voor nog geen 5 euro per uur 50 uur in de week maken? Ik hoop dat dit, hoe zwart wit ik dit nu ook neerzet, respect op levert voor het werk als een gastouder. In die uren die ik maak zitten geen pauzes, met een beetje geluk krijg ik 2 minuten om lauwe koffie te drinken en een snel gesmeerde boterham naar binnen te proppen. Jullie moeders weten dat kindjes veel aandacht vragen en al helemaal als ze met heel veel zijn, ze allemaal honger en dorst krijgen en veel van hen regelmatig verschoond moeten worden. Daar gaat dan ook mijn meeste tijd met ze aan op. Daarnaast wordt er verwacht dat ik leuke knutselwerkjes met ze maak voor elke verjaardag van papa en mama tot opa en oma x het aantal kindjes dat ik opvang. Ik liedjes met ze zing, leerzame spelletjes met ze doe, ze regelmatig mee naar buiten neem, ze persoonlijke aandacht geef, observeer waar ze behoefte aan hebben en ook nog kindjes met de hele bende naar school heen breng. Als ik dat allemaal in één dag moet doen krijgen ze of niet te eten, worden ze niet verschoond of mag mijn dag wel 3 weken duren.

Ik probeer dit allemaal zo voorzichtig mogelijk te brengen omdat ik niemand wil kwetsen en er waarschijnlijk ook wel andere situaties voordoen maar dit is hoe het bij ons thuis is. Maar soms voel ik me ook gekwetst. Ik ben de hele dag in de weer met de kinderen, probeer er elke dag een feestje van te maken dat de kinderen en de ouders met een voldaan gevoel weer naar huis gaan. Vooral als de kindjes jarig zijn, dan hebben we echt een feestje met taart, lang zal ze leven en natuurlijk een cadeautje. Maar een paar maand geleden was ik zelf jarig. Ik probeer zo weinig mogelijk vrij te vragen omdat het voor ouders soms lastig is vervangende opvang te vinden en heb dus ook gewerkt op mijn eigen verjaardag. Niets mis mee maar dan is het wel fijn je het gevoel krijgt dat je jarig bent. Dat herken je vast wel van je werk buiten de deur, je trakteert, wordt gefeliciteerd en krijg waarschijnlijk ook een waardering/cadeautje vanuit je werk/baas. Ik kreeg niets. Een handdruk en gefeliciteerd. Daar waar ik mag knutselen voor mij onbekende opa's en oma's kreeg ik niet eens een tekening van de kindjes. Ook vanuit het gastouderbureau waar ik bij aangesloten ben heb ik niets gehoord, geen kaartje, belletje of niets. Ik voelde me vergeten. Ik mag hele dagen in de weer zijn voor anderen en op mijn verjaardag is er niemand die er bij stil staat dat ik ook een mens ben en me ook gewaardeerd wil voelen. Hoeveel moeite is het om met je kindjes een kleurplaat te maken voor de gastouder die heel veel uur in de week voor jouw kindjes zorgt en ze heel veel lief heeft? Ik ben bang dat ik met deze woorden mensen tegen de kop stoot, maar zo voelde ik me echt. Uiteraard kreeg ik wel waardering mijn eigen man en kindjes, maar ik weet haast zeker dat jullie het ook heel prettig vinden op je werk een beetje extra aandacht te krijgen op jouw dag.

Doordat ik kindjes in mijn eigen huis opvang is het soms moeilijk werk en privé gescheiden te houden. Ik wil dat ons huis ook als een soort thuis voor de kindjes voelt en ze zich hier welkom voelen. Ik moet er heel veel voor over hebben om dit werk te doen. Mijn huis voelt soms als een museum waar iedereen rond mag lopen, een restaurant waar iedereen te eten krijgt, een hotel waar iedereen mag slapen die moe is en ons speelgoed is voor iedereen om mee te spelen. Dit vergt ook enige aanpassing van onze eigen kinderen die ook hun favoriete speelgoed liever niet delen. Maar wij zijn hier allemaal samen om plezier te maken en lief te hebben. Heb dan ook lief voor je gastouder en sta eens stil wat zij er allemaal voor over heeft om op jouw kindjes te passen. De verantwoordelijkheid die ze heeft, welke aanpassingen ze doen in huis, de hoeveelheid boodschappen die ze doet die haast niet aan te slepen zijn, de energie en liefde die ze in de ontwikkeling en verzorging van je kindje steekt en dat jullie uitgekozen zijn om elke dag weer een stap te zetten in haar privéleven. 

8 jaar geleden

Ja inderdaad het zijn die kleine dingen. Het is altijd wel super lief om te horen na een vakantie dat de oppaskindjes telkens gevraagd hebben wanneer ze weer mogen komen aan hun ouders. Dat doet me echt goed, betekend dat ze het leuk vinden hier. Heb alleen nog post gehad dat ik aangifte moet doen. Misschien krijg ik nog meer. Aangezien mijn man best goed verdient gaat er best veel af. En dat vind ik soms wel heel jammer. Dat staat natuurlijk los van de ouders en kindjes. Leuk! ik zal proberen regelmatig iets te plaatsen!

8 jaar geleden

Gelukkig haal je wel voldoening uit je werk! Maar ik begrijp je wel hoor. Het zijn de kleine dingen die t doen. Hier vragen ze ook altijd welke kindjes er komen, erg leuk vind ik dat. Dat de kortingen afvallen is wel jammer ja. Maar als het goed is valt het dit jaar mee met wat je betalen moet. Ik kreeg vanmorgen post van de belastingdienst dat ik over 2016 geen belasting hoef te betalen (over een inkomen van 15000) Zvw wel 825. Ik weet natuurlijk niet wat jij verdiend maar ik neem aan dat de berekening hetzelfde is. Ik ben benieuwd naar je andere blogs

8 jaar geleden

Ik ben ook ingeschreven als zelfstandige, maar al een aantal jaar en daarom vervallen een aantal kortingen nu. Dat betekend echt dat ik er financieel niet meer van overhoud. Ook de kosten die ik kan aftrekken en zo maken het verschil niet echt meer. En het heeft ook te maken het gehele inkomen van het gezin volgens mij. Ik betaal echt volle pond belasting nu en dat maakt dat ik dit onder aan de streep verdien. Het is niet zo dat ik geen voldoening haal uit mijn werk gelukkig. Ik doe het nog steeds met heel veel plezier en vind het heel leuk en fijn om de kinderen te zien opgroeien en leren hier. Ik denk inderdaad dat het ook heel veel verschil maakt welk gezin je treft. Het gevoel van mijn eigen verjaardag wou ik graag omschrijven en daarom heb ik dit blog gemaakt. Ik denk wel nog steeds dat veel ouders niet weten hoeveel er toch nog bij komt kijken en hoop ze zo iets meer inzicht te geven. Er zullen ook nog wel hele positieve blogs volgen want ik maak zoveel leuke momenten mee met alle kindjes samen. En het eerste wat onze eigen kindjes 's morgens vragen is welke kindjes er komen spelen. Het is niet mijn bedoeling geweest over te brengen dat ik geen voldoening haal uit mijn werk, want dat doe ik wel. Maar het zijn die kleine momenten dat ik het fijn zou vinden net wat meer waardering te krijgen voor de hoeveelheid werk die je doet, voor een relatief laag bedrag.

8 jaar geleden

Jammer dat je je werk zo ervaart. Wat betreft je verjaardag begrijp ik je gevoelens wel. Ik werk zelf ook fulltime als gastouder en sta nu een jaar ingeschreven als zelfstandige. Ook ik verdien 5 euro per uur (per kind) maar ik hou wel meer over hoor. Als je met zn 2en werkt krijg je ook kortingen. Heffingskorting, inkomensafhankelijkecombinatiekorting, 8% vakantie geld. Ik zou daar ff naar laten kijken ook de kosten die je maakt zijn aftrekbaar. Voor 100 euro zou ik geen 50 uur werken in de week. Van het gastouderbureau krijg ik ook niks als ik jarig ben. Van mn gadtkindjes wel. Al verschilt dat ook per gezin. Ik heb chocolaatjes gehad, bloemstukjes, zelf geschilderd/knutseld schilderij, kaarsen. En met kerst kreeg ik ook een klein kerstpakketje, van dat gezin krijgen mijn eigen kinderen ook een kleinigheidje als ze jarig zijn. Van een ander gezin kregen mijn kinderen vorig jaar een sint gedicht en een legokerstboek en ik kreeg dit jaar de samenleesbijbel. Dan voel ik me wel gewaardeerd. En een andere moeder kwam zomaar een keer met een bloemetje aanzetten.. dat ze blij zijn dat ik zo'n lieve gastouder ben voor hun zoon. Misschien tref ik het met mijn vraagouders. Daar in tegen geef ik zelf met kerst de kindjes een kleinigheidje met pasen krijgen de ouders een geschenk ei en met hun verjaardag krijgen ze een cadeautje. Ik knutsel overigens niet constant met ze. Ze kleuren wel eens een tekening voor ern verjaardag van opa en oma. Maar net als op school een tekening en hoe ik die dan in pak dat verschild. Bijv als schilderij en dan in papier of opgerold als t lijfje van een vlinder. Voor vaderdag en moederdag probeer ik wel wat leuks te knutselen met ze. Ik hoop wel dat je meer voldoening haalt uit je werk dan nu lijkt. En misschien eens bespreekbaar maken, dat je je niet gewaardeerd voelt.