{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mijn koningsdag als ehboer

Ik was EHBO er op koningsdag hier in de wijk en kan een beeld niet kwijt wat ik heb mee gemaakt hier mijn verhaal:

Afbeelding blog 'Mijn koningsdag als ehboer'

alle namen zijn niet volledig vanwege privacy van de betrokkene

Deze dag zal ik niet snel vergeten. Het begon allemaal gezellig en leuk. Ik stelde me voor aan alle vrijwilliger en vertelde er bij. Ik heb alleen kinder EHBO dus de volwassenen moeten zich wel netjes gedragen hoor! Het antwoord van de coördinator was al: " nou dat zullen vast alleen de vrijwilligers zijn".

Na het checken van de EHBO dozen ben ik mijn vriendin D gaan helpen. Ze was een waarzegster en er moest een tent worden opgezet en ingericht worden. Hierna ben ik een rondje over de vrij markt gelopen even spulletjes kijken. Uiteindelijk een Nijntje karretje voor men meisje gekocht voor wel €2,50 :) koopje hihi. Later nog een k3 jurkje waar ik vast op had kunnen afdingen maar niet heb gedaan. 

marktvonds_1461871700.jpg

Na mijn ronde bij de springkussens ging ik weer bij D zitten het beloofde een rustige dag te worden dacht ik nog bijmezelf. Na een uurtje zag ik mijn oppas kindje lopen. En ben er naar toe gegaan. Even knuffelen. Ineens zag ik mijn vriendin D en de coördinator rennen. En hoor EHBO! Ik sta op en ren er op af. Onder het rennen hoor ik man onwel op de parkeerplaats ambulance onderweg. Er gaan diverse scenario's door men hooft waaronder reanimatie... Haal het naar boven 30-2 eerst 5x beademen en opnieuw bewust zijn checken.....

Ik rende als kip zonder kop waar moeten we heen roep ik. Gelukkig is het terrein niet zo groot en ik zie al snel een vrouw met 2 kinderen bij een auto staan. Daar om het hoekje naast de auto ligt een man. Met 2 mensen ( een man en vrouw erbij en een oudere vrouw die erg nerveus kijkt. Dan zie ik bloed. Een hoofd wond. We krijgen de iinformatie wat er gebeurd is: meneer is met een harde klap tegen het hek gevallen vermoedelijk epileptische aanval. Ik ben verpleegkundige voegt de vrouw die er bij op de grond zit. Oké top. Mijn vriendin voegt zich er bij. Ik kijk om me heen en zie geen publiek. Fijn. De vrijwilligers coördinator staat erbij en ik vraag hem.zou je een bakje water en een doekje willen halen. Dit met blik op mocht het bloed richting mond of ogen lopen. G is bij bewust zijn maar erg verward. 

Ik kan niks voor hem doen verder omdat de verpleegkundige M, D en E er bij zitten. Ik ontverm me over de jongere vrouw en de kinderen. Het oudste meisje ik schat een jaar of 8/9 is van slag. Boos. Want er gebeurd altijd wel iets als ze iets leuks gaan doen. En nu ligt oom G daar. Ik.troost haar en zeg dat oom G er niks aan kan doen. Ik blijf haar kkalmeren op de moeder probeer ik ook rustig in te praten en vraag aan haar wie er straks mee gaat naar het zieken huis. Ook vraag ik of ik de kinderen even mee mag nemen. De jongste is een jaar of 2. Ze zit in een buggy en merkt dat er spanning is. Ze begind mama te roepen die druk aan het roken en bellen is of daar lijkt het op.  Ik krijg de (kapotte) telefoon van meneer aangereikt en geef die aan de moeder van de kinderen. En vraag nogmaals of ik de kinderen mag meenemen naar het springkussens zodat ze oom G niet zo zien. Ik mag ze niet mee nemen. 

Ik hoor g's ademhaling gorgelen. Ik kijk om en vraag is zijn ademhalings weg vrij niks knellend in de nek. Hij wil opstaan maar met 4 man houden we hem neer en hij wordt gekalmeerd. 

Het lijkt vrij lang met de ambulance te duren. Maar dan horen we de sirene ik ren naar de weg zodat ik die naar de plek kan leiden en de mensen van de weg kan sturen. Net dat de ambulance indraad komt er een auto uit de parkeerplaats ik wijs hem de andere kant op.  Gelukkig volgt die de instructies. Ik loop weer naar de kinderen toe. De oudste begind weer te huilen ik pak haar tegen me aan. En vraag wat ze zo wil gaan doen met oma. (Oma staat nog bij oom G. Moeder gaat straks mee naar het ziekenhuis) net als ze wil antwoorden laat het ambulance personeel oom.G zitten. Ze ziet het bloed en begind weer te huilen. Dit wilde ik haar dus besparen. Ik ben voor haar gaan staan en heb haar de andere kant op laten kijken door mijn arm om.haar heen te slaan en haar tegen me aan te drukken. Er kwamen wat mensen omheen staan de "ramp toeristen"  er kwam een vrouw naar ons toe en I een van de vrijwilligers. De vrouw bleek het meisje te kennen en kon en mocht haar meenemen naar het springkussens. Oma en haar zusje werd een kop koffie aangeboden. Maar oma wilde niet weg voordat oom G in de ambulance lag. Gelukkig duurde dat niet lang en ging ze met I mee. Ik liep eerst ook weg maar bedacht me dat M en E ook wel geschrokken moeten zijn vooral E die gewoon met zijn gezin op een kraampje stond en een klap hoorde. Dus heb ze een kop koffie aangeboden voor de schrik.

Later heb ik nog een polsbandje voor het meisje geregeld en even geklets met E en M en bedankt voor hun hulp. Helaas weten we nog niet hoe het met Oom G is en wat er nu is gebeurd of het een aanval was of misschien wel een hersenbloeding dit hoop ik nog wel te achter halen. Ook voor de mensen die geholpen hebben. 

Verder waren er op wat ik heb te veel energie en dit springkussen is van mij jongens en een meisje die vrij hard gevallen was. Geen vervelende incidenten. En was de dag op wat regenbuien/ hagelbuien na Een geslaagte gezellig dag. 

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Nieuws

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je