{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mijn ervaring: Het koperspiraal (1)

Afbeelding blog 'Mijn ervaring: Het koperspiraal (1)'

Na de geboorte van ons tweede kindje begon ik niet goed te reageren op hormonen. Ik slikte toentertijd de Microginon 30, maar dit viel niet meer goed. Ik kreeg last van o.a. paniekaanvallen en duizeligheid (flauwval gevoel).

Vorig jaar na mijn laatste zwangerschap werd er dus geadviseerd om een koperspiraal te plaatsen. Ik was nooit gecharmeerd van het idee van een spiraal. Gewoon het idee dat zo'n dingetje bij/in de baarmoeder geplaatst wordt. Plus ik hoorde niet altijd even goede verhalen hierover.

Toch hebben wij in januari jl. besloten dat ik een koperspiraal zou plaatsen. Mijn man wil zich (nog) niet laten steraliseren en ik wil niet het risico lopen op nog een ongeplande zwangerschap. 3 Kinderen zijn voor ons momenteel genoeg.

In het begin merkte ik niet veel verschil met geen anticonceptie. Maar na 3/4 maanden begonnen er toch klachten te komen. Zo was ik binnen 4 maanden 10 kg zwaarder geworden. Ook mentaal begon ik mij steeds minder te voelen. Snel opgefockt, moe, futloos, stemmingswisselingen, somber. Toen ik dit vorige maand met de huisarts besprak gaf ze aan dat dit niets met de spiraal te maken had, maar wel onderzoek wou laten doen naar mijn hormonen. Omdat ik opeens een onregelmatige cyclus had en tussentijdse bloedingen vond zij dat dit voor ging. Mijn andere klachten werden eigenlijk een beetje aan de kant geschoven.

Uit de onderzoeken (Soa, schildklier en echo baarmoeder/eileiders) kwam niets naar voren. Dus het lag nogmaals aan mijn eigen hormonen en niet aan de spiraal. Toch zat het mij al een tijdje niet lekker, omdat de klachten echt begonnen zijn sinds ik de spiraal had. Dat ik een onregelmatige cyclus had was mijn minste zorg. Die 10 kg en het mentaal stukje vind ik erger.

Het ergste wat je kunt doen is googlen, maar ik heb het toch gedaan om er achter te komen of ik de enige was met deze symptomen. Blijkbaar niet en wat een herkenbare verhalen las ik.  Toen wist ik die spiraal moet er gewoon echt uit. Wat de huisarts ook zei, ik volg mijn gevoel. In augustus heb ik dan ook de spiraal laten verwijderen. Wordt vervolgd!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je