Snap
  • Mama
  • hormonen
  • anticonceptie
  • Momlife
  • angststoornis
  • Koperspiraal

Mijn ervaring: Het koperspiraal (1)

Na de geboorte van ons tweede kindje begon ik niet goed te reageren op hormonen. Ik slikte toentertijd de Microginon 30, maar dit viel niet meer goed. Ik kreeg last van o.a. paniekaanvallen en duizeligheid (flauwval gevoel).

Vorig jaar na mijn laatste zwangerschap werd er dus geadviseerd om een koperspiraal te plaatsen. Ik was nooit gecharmeerd van het idee van een spiraal. Gewoon het idee dat zo'n dingetje bij/in de baarmoeder geplaatst wordt. Plus ik hoorde niet altijd even goede verhalen hierover.

Toch hebben wij in januari jl. besloten dat ik een koperspiraal zou plaatsen. Mijn man wil zich (nog) niet laten steraliseren en ik wil niet het risico lopen op nog een ongeplande zwangerschap. 3 Kinderen zijn voor ons momenteel genoeg.

In het begin merkte ik niet veel verschil met geen anticonceptie. Maar na 3/4 maanden begonnen er toch klachten te komen. Zo was ik binnen 4 maanden 10 kg zwaarder geworden. Ook mentaal begon ik mij steeds minder te voelen. Snel opgefockt, moe, futloos, stemmingswisselingen, somber. Toen ik dit vorige maand met de huisarts besprak gaf ze aan dat dit niets met de spiraal te maken had, maar wel onderzoek wou laten doen naar mijn hormonen. Omdat ik opeens een onregelmatige cyclus had en tussentijdse bloedingen vond zij dat dit voor ging. Mijn andere klachten werden eigenlijk een beetje aan de kant geschoven.

Uit de onderzoeken (Soa, schildklier en echo baarmoeder/eileiders) kwam niets naar voren. Dus het lag nogmaals aan mijn eigen hormonen en niet aan de spiraal. Toch zat het mij al een tijdje niet lekker, omdat de klachten echt begonnen zijn sinds ik de spiraal had. Dat ik een onregelmatige cyclus had was mijn minste zorg. Die 10 kg en het mentaal stukje vind ik erger.

Het ergste wat je kunt doen is googlen, maar ik heb het toch gedaan om er achter te komen of ik de enige was met deze symptomen. Blijkbaar niet en wat een herkenbare verhalen las ik.  Toen wist ik die spiraal moet er gewoon echt uit. Wat de huisarts ook zei, ik volg mijn gevoel. In augustus heb ik dan ook de spiraal laten verwijderen. Wordt vervolgd!

6 maanden geleden

Omg wat lees ik hier allemaal ik kom net van de ziekenhuis had vijf dagen opname omdat ik altijd duizelig ben moe misselijk hoofdpijn hart kloppingen, alle testen in het ziekenhuis gehad alles in orde niks terug gevonden maar toch ben ik ongerust en ben ik net aan het nadenken of het door de koperspiraal kan zijn, ze zeggen van niet maar hierbij twijfel ik nu met al die berichten te lezen op het internet ik moet zelfs mu pillen nemen voor mijn hart 🤨 terwijl mss dat niet nodig is het is nu ondertussen al vierde keer dat ik dit spiraal laat plaatsten maar nooit aan gedacht dat de klachten hierdoor kunnen zijn… 🧐🧐🧐🧐

6 maanden geleden

O

3 jaar geleden

Ja indd beter dan niets haha ik krijg mijn man niet zover die haat/is bang voor ziekenhuizen. Mijn hb is ook erg laag daardoor ben ik ontzettend moe steeds. maar ik zeg al zal me niks verbazen als dat ook door de spiraal komt.

3 jaar geleden

Op dit moment alleen condooms, niet ideaal maar beter dan niets. Wil zelf ook niets meer in mijn lijf omdat ik er slecht op reageer. Ik hoop dat mijn man op een dag zich laat steraliseren maar op dit moment staat hij er (nog) niet achter. Omdat het voor een man bijna “niets” voorstelt ten op zichten van een vrouw zou het fijn zijn als hij het liet doen. Maar ik sta er ook wel open voor om het te doen maar nu nog niet.