{{ message.message }}
{{ button.text }}

Met de billen bloot

Afbeelding blog 'Met de billen bloot' Achtergrond blur afbeelding

Zo voelt het een beetje nu ik dit ga posten. Ik vind het ook best spannend om deze stap te nemen en ik zal uitleggen waarom. Ik was namelijk best wel verslaafd aan instagram. Aan het krijgen van volgers, likes en comments.

Het begon zo’n drie jaar geleden toen ik het brandreppen ontdekte. Ik zag veel accounts die vrij veel volgers hadden en daar begon het bij mij te kriebelen. Ik dacht namelijk dat als ik veel volgers zou hebben, ik aantrekkelijker zou zijn voor webshops om mij een opdracht te geven. Dus ik ging op zoek naar manieren waarop ik meer volgers kon krijgen. Ik ontdekte follow loops en deed mee aan een paar van die loops tot ik benaderd werd door iemand die een groep op telegram had om meer likes te krijgen. Dat klonk mij natuurlijk als muziek in de oren! Ik kwam in de groep en na een tijdje werd ik gevraagd om die groep mee te beheren. Al gauw besloten we om ook een follow loop te gaan beginnen en dat liep super goed. In die tijd was dat nog in opmars en waren er nog niet heel veel. Wij waren dan ook één van de eersten en veel mensen waren er in geïnteresseerd.

Deze follow loop nam enorm veel tijd in beslag. Ik ben namelijk niet iemand die dingen half doet. Als ik ergens aan begin, ga ik er ook vol overgave voor. Dit heb ik zo’n anderhalf jaar volgehouden en uiteindelijk kwam ik er achter dat het het allemaal echt niet waard is. De ‘influencer’ markt is al enorm verzadigd en waar ik heen wilde, kwam niet echt van de grond. Daarnaast was ik iets heel belangrijks vergeten: interactie met mijn volgers. Nu achteraf heb ik daar echt spijt van, want veel interactie met mijn volgers heb ik niet. Inmiddels runde ik twee follow loops, een volg groep en meerdere groepen in telegram en eigenlijk wilde ik er van af, dus ben ik gestopt met de loops en die groepen. Wel zat ik nog in andere groepen, want ik was bang dat als ik daar ook uit zou stappen, ik enorm terug zou zakken in mijn likes. Elke keer als ik de stap wilde nemen, kreeg ik weer een opdracht en kon ik voor mijn gevoel dus niet stoppen. Wel had ik me voorgenomen om in minder groepen iets te plaatsen, dus ik ging terug van gemiddeld 1000 likes naar zo’n 200 tot 300.

Laatst kwam ik weer in een groep terecht en toen daar gevraagd werd om nieuwe beheerders, begon het toch weer te kriebelen. Dus heb ik mezelf aangemeld en kwam ik in de beheerdersgroep. Wederom stak ik er veel tijd in. Wel begonnen de reacties mij tegen te staan. Er waren namelijk veel ‘standaard’ reacties en dat is niet wat ik met mijn account wil. Ik ben op zoek naar oprechte interactie, niet langer naar likes en reacties omdat het ‘moet’. Het begon mij steeds meer tegen te staan en toen ik mijn schermtijd zag, was dat voor mij de druppel. Ik had namelijk een schermtijd van 8 uur! Daar schrok ik echt van en toen heb ik meteen de knoop doorgehakt. Voor mij geen groepjes meer. Ik ben meteen uit alle groepjes die ik had gestapt en heb ze verwijderd. Ik wil niet langer zo’n account zijn waaraan je meteen kunt zien dat diegene gebruik maakt van groepjes en dus ‘nep’ engagement heeft.

Dit betekent wel dat ik enorm terug zak in mijn likes. Het nadeel van vrij veel volgers hebben, is dat men ook verwacht dat je veel likes hebt. Het lukt me wonderbaarlijk goed om het los te laten en eigenlijk voelt het zelfs als een opluchting. Ik heb zelfs overwogen om mijn account te verwijderen, maar dat vond ik toch ook wel zonde. Ik was in ieder geval het plezier kwijt en had het gevoel dat er iets drastisch moest veranderen. Dus vanaf nu alleen nog maar echte dingen op mijn feed. Samenwerkingen waar ik achter sta, geen patroon meer, maar puur zoals mijn leven eruit ziet. Dat het dan misschien chaotisch wordt, neem ik voor lief en eigenlijk past dat ook wel weer bij mij. Ook ben ik mijn volgers lijst op aan het schonen, inmiddels heb ik al zo’n 1000 accounts verwijderd en daar ben ik nog wel even zoet mee.

Ik denk dat best veel instagramgebruikers dit enigszins zullen herkennen. Misschien niet zo extreem, want voor mij werd het echt een soort verslaving. Ik wilde alleen maar meer volgers en likes. Die groepjes kunnen heel leuk zijn, maar het kan dus ook echt een keerzijde krijgen. En mijn ervaring is dat heel vaak wanneer je uit zo’n groepje stapt, velen uit dat groepje geen likes meer geven en het dus geen oprechte interesse is. Jammer, maar wel de realiteit.

Tot de volgende keer! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je