{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mem mama suus

Mijn profielnaam en mijn aanspreek namen voor Jasmijn..🙃

Afbeelding blog 'Mem mama suus' Achtergrond blur afbeelding

Op 10-10-2014 werd ik moeder. Omdat mijn moedertaal fries is, en ik onderling met mijn toenmalige partner ook fries sprak waren we er snel uit dat mijn “titel” Mem zou worden voor onze zoon Aeydin.

“Mem of memmie” betekend hetzelfde als mama, mams, ma of moeder.

Op 09-11-2018 werd ik opnieuw moeder, maar dit keer samen met mijn huidige vriend. Verschil hierin is niet alleen een andere vader voor mijn kind; ook de taal! Patrick spreekt namelijk Nederlands; en wij onderling ook. Hij spreekt dus ook Nederlands met de kinderen, en ik Fries. 

Voor en nadelen

Heel veel voordelen wel aan dat tweetalig opvoeden, zo blijkt dat kinderen die tweetalig opgevoed worden ook eerder een derde of vierde taal oppikken later. Dat daargelaten heeft het ook een “nadeeltje”.

Jasmijn sprak mij vanaf ze kon praten namelijk alleen maar aan met Suus of Mama omdat ze dat het meest hoorde. Verward door de 3 titels mama, mem en Suus denk ik 😅

Haar broer Aeydin spreekt mij aan met mem of memmie, Patrick noemt mij Suus of Mama (tegen de kinderen).

Dat Patrick niet mem zegt als hij over mij praat, is omdat de term “mama” hem meer gewoon is door hoe hij zijn eigen moeder aanspreekt. Is een kwestie van wennen want hij verbeterd zichzelf vaak wel, maar door het vaak horen van Mama weigerde Jasmijn mij Mem te noemen tot ze 2 was.😂

Inmiddels is ze 2 geweest, begint steeds meer te praten in zinnen en haar woordenschat is al heel groot! Waar ze eerst alleen Nederlands praatte, begint ze nu onderscheid te maken!

Inmiddels ben ik “gepromoveerd” naar MEM en praat ze steeds vaker Fries tegen mij, en Nederlands tegen haar vader! Toch wel knap dat kinderen zo snel door hebben dat een van beide ouders “anders” praat en dat ze zelf meeschakelen! 😄

Ik ben heel benieuwd hoe dat straks gaat bij onze zoon Noud (18-11-2020), zou hij ook eerst naar het Nederlands gaan omdat dat meer gesproken wordt hier thuis?

Spreken jullie thuis meer talen en komen deze dingen je bekend voor? Ik ben benieuwd! 


Liefs Suus (want zo noem ik mezelf het liefst ;) )

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je