Snap
  • Mama
  • Gezond

Mama/oma is ziek....

Na enige twijfel of ik hier nou wel of niet over wilde schrijven, ga ik het toch doen...

Oma is ziek. En niet een onschuldig griepje, maar kanker. Borstkanker. 

Woensdag 20 juli 2016. 

De telefoon gaat, ik neem op en hoor de verwarde stem van mijn moeder aan de andere kant van de telefoon:"Hoi meis,nou ik ben in het ziekenhuis geweest en...". Ik hoor haar praten maar tegelijk flitsen er beelden door mijn hoofd. Even ben ik veranderd in dat kleine 11 jarige meisje die ook bij haar vader de telefoon opnam. Het verleden herhaalt zich en ik weet even niet hoe ik daar op reageren moet. "Het is niet goed hè, mam?" Pers ik eruit terwijl ik tranen probeer weg te slikken. 

Ze huilt. Mijn moeder huilt en ik kan er niets aan veranderen. 

"Nee het is niet goed. Er zitten 2 tumoren in mijn linkerborst allebei groter dan 1 cm. Twee verschillende vormen borstkanker. Één veelvoorkomend en één soort die heel agressief is en niet zoveel voorkomt. De arts is heel resoluut, mijn borst moet er af". 

Inmiddels kan ik mijn tranen ook niet meer bedwingen. We huilen nog wat samen en besluiten dan om op te hangen, zodat ze het nieuws ook aan mijn broertjes en zusje kan gaan vertellen. 

Terug met beide benen op de grond merk ik dat Vanessa een arm om mijn been geslagen heeft. "Waarom moet mama huilen?" vraagt ze. 

Ik til haar op, geef haar een dikke knuffel en zeg dat oma ziek is. Ik wil niet liegen en het ook niet mooier maken dan dat het is. 

Vanessa kijkt me opgewekt aan en roept "De dokter moet eventjes naar oma kijken, dan wordt oma weer beter!" Ik lach. Wat hou ik ook van jou! 

7 jaar geleden

Heel veel sterkte. Mijn moeder werd ziek toen mijn oudste 3 was en die zei tegen oma. Ga je mee naar het bos want als je buiten komt word je weer snel beter. Mijn moeder wist dat het ongeneeslijk was, maar wij hebben nog 4 en half jaar gehad. Je weet in welke achtbaan je stapt en je moeder weet dat ook. Ook erg dat ze niemand thuis heeft om op terug te vallen. Ookal zeg je dat je er altijd voor ze zal zijn, ze zal je toch ontzien. Ik duim voor je dat alles goed komt.

7 jaar geleden

M'n dochter is 2,5 jaar Afgelopen voorjaar stierven relatief kort achter elkaar mijn oma en mijn man z'n oma We hebben onze dochter goed uitgelegd dat ze dood waren en in de kist lagen, hun hartje was bij Jezus. We hebben onze dochter wel bij de oma van mijn man laten kijken omdat we daar veel kwamen. Ook hadden we 2 dagen ervoor al afscheid genomen. Ze vond het heel erg interessant dat oma daar lag in de kist. Ze heeft zelf nog even de wang gevoeld Ze was er heel 'blij' over want oma had niet meer pijn en ze was lekker bij Jezus Zo (h)eerlijk hoe kinderen denken.

7 jaar geleden

Heel veel sterkte!! Nu al een tijdje is een goede vriendin van mij onder behandeling voor borstkanker. Vreselijk. Probeer het allemaal positief te zien. Vecht samen tegen die rot ziekte!! Ik.wens jou en je familie heel veel sterkte met dit gevecht en ik hoop echt dat jullie winnen!!!!

7 jaar geleden

Daar heb je gelijk in. Bedankt! Alles word gelukkig snel opgestart en binnen 3 weken word ze al geopereerd. dus dat is goed nieuws.