{{ message.message }}
{{ button.text }}

'Mamadag'

"Juf, ik kan mijn moederdag cadeautje niet verstoppen thuis voor mama want het ligt bij papa en die zegt dat ik het aan mijn stiefmoeder moet geven en dat vind ik niet fijn, mag ik er nog een maken voor mijn échte mama?"

Afbeelding blog ''Mamadag'' Achtergrond blur afbeelding

Een moment wacht ik met antwoorden, me afvragend waarom de vader van dit kleutermeisje zoiets tegen haar zegt.. Ze heeft zo trots zitten knutselen aan het cadeautje voor haar mama.. En omdat het nog in haar tas zat op de dag dat papa haar kwam ophalen, is de bestemming van dit cadeautje ineens anders bepaald dan bedoeld.

"Natuurlijk schat", zeg ik terwijl ik een brok in mijn keel wegslik en de knutselspulletjes uit de kast haal. Je wil aan een meisje van vijf niet vragen waarom ze het cadeautje van papa niet aan haar échte mama mag geven. Bij het incasseren van zo'n opmerking van haar vader voelt ze wellicht al genoeg verdriet en verwarring. Kinderen staan steeds meer tussen twee ouders in na een relatiebreuk van de ouders. Ik ben trots dat ze haar hart dusdanig durft te luchten tegen mij als leerkracht en durft te vragen wat ze wil en omarm haar terwijl ik haar zeg "maak maar een mooie knutsel voor mama, meisje".

'Stiefmoeder', 'bonusmama'; allemaal termen die in de klas steeds vaker te horen zijn. En begrijp me niet verkeerd; fijn als deze nieuwe persoon in het leven van een kind een toegevoegde waarde heeft. 

Maar een kind heeft één echte moeder; haar zielsverwant, haar onvoorwaardelijke mama. En als deze échte mama in het leven van het kind aanwezig is en een liefdevolle rol vervult voor het kind, dan weet ik zeker dat een kind tijdens het knutselen voor moederdag de bestemming voor het cadeautje zélf al heeft bepaald!

Het vraagt van ons als leerkracht alert inlevingsvermogen; wat wil het kind zelf? Wat vind het kind fijn in deze situatie? Hoe kun je een helpende rol vervullen voor het kind?

Maar op dit moment raakt het bij mij als leerkracht met name één ding; mijn moedergevoel. 

"Dankjewel juf, fijne mamadag"

En terwijl ze mij trots de hand schut om naar huis te gaan, zie ik haar moeder voor het raam staan om haar op te halen en zeg: "fijne mamadag lieverd, enne...verstop het cadeautje maar gauw op een goede plek als je dadelijk bij mama thuis bent ;-)!" 

Volg me ook op Instagram: @juffendingen

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je