{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mamaclub in plaats van mamamaffia

Je leest zoveel over de zogenaamde mamamaffia, maar er bestaat ook een mamaclub!

Afbeelding blog 'Mamaclub in plaats van mamamaffia'

Elke keer lees ik weer over de veroordelende mama's, de borstvoedingsmaffia en de mamamaffia zelf. Ik herken veel in deze verhalen. In de zin van dat moeders elkaar vertellen hoe iets zou moeten gaan of wat zij de beste oplossing vinden. Maar ik hoor maar weinig van de mamaclub. Misschien kent niet iedereen deze, dan zou ik graag vertellen hoe je die kan verzamelen om je heen. Want het is geen bestaande club in de buurt, deze wordt langzaam aan gevormd. Het is lastig, want je kan het niet alleen vormen en je zult goede medestanders, mede-mama's moeten vinden. 

Mijn tips waar ik mijn mamaclub heb gevonden? Toen ik zwanger wilde worden, kon ik dat in mijn omgeving niet delen omdat ik het een verrassing wilde laten blijven. Maar het beheerste lichtelijk mijn leven, dus ben ik online gegaan naar een forum. Je hebt de grote fora, zoals die van Wij jonge ouders (hartstikke leuk en handig trouwens) maar ik ging op zoek naar een iets kleinere en begon anoniem mee te praten. Heerlijk om samen naar de testdag toe te kunnen leven en teleurstellingen te kunnen delen. Eenmaal zwanger kwam er een subgroepje met om en nabij dezelfde uitgerekende maand. Toen we allemaal voorbij de magische grens van 12 weken waren en onze omgeving geinformeerd was, vonden we het forum wat omslachtig en verhuisden we met 10 dames naar een gesloten facebookpagina. Maar toen eenmaal de eerste was bevallen was het delen van informatie en fotos van de baby's en bevallingen makkelijker via whatsapp. En sinds die er is, zitten we er bijna dagelijks wel in. Om mee te lezen met anderen, mee te leven met hun kids, maar ook om zelf vragen te stellen. Het is een bijzondere mix van moeders met 1 kindje en 2 of 3. Dit zorgt ervoor dat je deels je zorgen als 'first time mom' kan delen, maar ook raad kan krijgen van moeders die het al vaker hebben meegemaakt. Daarnaast zitten de kindjes qua ontwikkeling dicht op elkaar dus herken je bij elkaar bepaalde fases, waardoor je je minder eenzaam voelt. Er zijn zoveel verschillende meningen, zo wordt er wel en niet gevaccineerd, wel en geen rapley of dragen. Alle moeders beseffen dat we allemaal van ons kindje houden en doen wat wij het beste vinden. We zijn echt wel eerlijk en leggen ons standpunt uit, maar alles wordt respectvol gedaan. Dit heeft voor veel steun gezorgd. Echt alles wordt gedeeld, ook de fysieke probleempjes onder of de druk die het op een relatie legt. Het feit dat we ver weg van elkaar wonen en de kans nihil is dat we elkaar ooit tegenkomen maakt het makkelijker om dit te delen. 

Dichter bij huis heb ik zwangerschapsgym gedaan, echt een aanrader! De gym zelf stelde niet zoveel voor (sorry voor degene die het geven), maar de oefeningen waren heel simpel. En de informatie die wist ik zelf ook wel, van hoe een zwangerschap gaat en een bevalling. Maar het leukste was het bijpraten met de meiden. Ook hier weer een heel gemixt gezelschap van 18 tot 35 jaar. Een fulltime werkende moeder en een student. En hier geldt weer dat we allemaal in dezelfde fases zitten en dezelfde onzekerheden hebben. We zijn allemaal voor het eerst moeder, dus of je nu al 35 bent en alles op de rit hebt, of nog studeert en pas 18 bent, maakt daarin niet uit. En daardoor ook veel respect. Hier wordt niet alles gedeeld omdat je dichter bij elkaar woont. Dus de wat schaamtevolle feitjes en dingetjes laten we achterwegen, maar het voordeel hier is dat we elkaar geregeld zien. Van samen babyzwemmen, tot lunch bij elkaar in huis, tot speeldates en gewoon een etentje zonder kids. Elke 1-2 maanden zien we elkaar, naast het wekelijkse appcontact. Zeker als ze wat groter zijn straks, hebben ze al 8 vriendjes en vriendinnetjes! 

En als laatste zijn er nog mamagroepen op facebook, zelfs onder de naam mama's die elkaar respecteren. Zodoende weet je dat het er respectvol aan toe gaat (iig probeert men dit). Hier ook zeker wel hulp gehad.  

Mijn voorkeur gaat naar de wat kleinschaligere, persoonlijke contacten. Het is echt heerlijk om samen je kindje te zien opgroeien en te beseffen hoe wonderlijk dat opgroeien is. In zo'n kleine groep zie je al dat elk kindje uniek is. Dat ze blij worden van andere dingen en ook verschillende interesses hebben. Dit helpt nog meer beseffen dat elke mama doet wat goed is voor haar en haar kleintje. Daardoor heb je nog meer respect voor elkaar en sta je nog meer open voor elkaars mening. 

Herkennen jullie ook deze mamaclub, hebben jullie ook zo'n fijne groep in het dagelijks leven? Of ben ik uniek en heb ik vooral erg veel geluk gehad?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je