{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mama worden zonder mama

Voor veel mensen betekent 21 maart het begin van de lente, maar voor mij blijft het altijd een inktzwarte dag in mijn leven.

Afbeelding blog 'Mama worden zonder mama'

21 maart is namelijk de dag dat mijn moeder overleed. Ze was een paar jaar daarvoor ziek geworden. Kanker. Na de nodige chemokuren en bestralingen ging het eindelijk weer beter. Tot de kanker drie keer zo hard terugkwam. "Er is niets meer aan te doen", luidde de woorden van de arts. Twee weken later overleed ze.

Haar begrafenis was heel mooi. Er waren wel honderden mensen die afscheid wilde nemen van mijn moeder. Ik was toen net 24 en wist me geen raad. Hoe moet je verder zonder je eigen moeder?

De maanden erna voelde ik me ontzettend verdrietig en alleen in mijn verdriet. Vrienden om me heen probeerde me wel te steunen, maar konden nooit écht begrijpen hoe ik me voelde. Tegenover mijn vader en zus hield ik de schone schijn op. We zijn nooit zulke praters geweest en ik wilde hen niet belasten met mijn verdriet.

Toen ik 26 was, ontmoette ik mijn grote liefde. Bij hem kon ik mijn verhaal kwijt en bloeide ik langzaamaan weer op. Ik werd weer die spontane, leuke meid die ik voor het overlijden van mijn moeder was.

Nu, twee jaar later, ben ik zwanger van een jongen. Dolgelukkig, maar wat mis ik mijn moeder. Ik zou nog zo graag een keer met haar willen praten, haar meenemen naar de echo, laten zien hoe groot mijn buik is en vragen hoe het is om te bevallen en mama te zijn. Maar dat kan niet meer...nooit meer.

Het doet me vooral pijn dat mijn kleine jongen geen oma zal hebben. Tuurlijk heeft hij 2 opa's en 1 lieve oma, maar ik weet zeker dat mijn moeder zo'n leuke oma zou zijn geweest. Het doet me nog elke keer pijn. Toch geloof ik dat mijn moeder ergens meekijkt en waakt over mijn kleine mannetje in mijn buik.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je