Snap
  • Mama
  • post

Mama werkt? Mama slaapt ook minder

Een grootschalig onderzoek toont aan dat van de werkende Nederlanders met een gezin ongeveer 18% slaap tekort komt om te kunnen voldoen aan alle verplichtingen.

Combineren van werk en gezin is pittig. Een grootschalig onderzoek toont aan dat van de werkende Nederlanders met een gezin ongeveer 18% slaap tekort komt om te kunnen voldoen aan alle verplichtingen. Wereldwijd is dat 29%. Een gezin vraagt tijd, je werk eveneens. Om beide ballen hoog te houden, wordt vaak slaap opgeofferd. En slaapgebrek heeft duidelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Uit interviews met ruim 24.000 zakenmensen uit 99 landen blijkt uit onderzoek van Regus (aanbieder kantoren en flexibele werkplekken) dat het combineren van werk en gezin wereldwijd een hele opgave is.

De dagen zijn te kort

Werknemers staan eerder op of gaan later naar bed dan eigenlijk goed voor hen is. Zo creëren zij extra tijd om met hun gezin door te brengen of voor hun werk. Eten klaarmaken, de kinderen van school halen, kuisen, helpen huiswerk maken, naschoolse activiteiten en dan nog tijd hebben om de kinderen op te voeden. De dagen blijken te kort te zijn. Een deel van de ondervraagden (15%) heeft het gevoel de tijd voor persoonlijke aangelegenheden te moeten overcompenseren op het werk.

Mogelijke oplossingen

Voorgestelde oplossingen van werknemers zijn kortere reistijd (26%) en flexibele werkplekken (16%). Thuis- of telewerken zou het leven van veel gezinnen kunnen vergemakkelijken. Voor werkgevers zou dit als voordeel hebben dat de productiviteit van werknemers duidelijk omhoog gaat (72%) en er een grotere kans is om werknemers voor het bedrijf te behouden (63%) als de combinatie werk en gezin vergemakkelijkt wordt.

Meedenken en creatieve oplossingen aanbieden voor werknemers met een gezin kan voor korte en lange termijn voordelen opleveren. Het is in het belang van de kinderen (dat blijft natuurlijk het voornaamste), de werknemers en uiteindelijk ook de werkgever.

10 jaar geleden

Heel herkenbaar en helaas heb ik weinig momenten om echt even bij te tanken omdat mijn man onregelmatig werkt (en ook een hoop slaap inlevert). Thuis werken zou voor mij ook een oplossing kunnen zijn en ja ik kijk naar werk dichter bij huis, zodat ik minder hoef te reizen.

10 jaar geleden

Best herkenbaar. Ik heb behoorlijk wat reistijd, dus het is jammer dat ik niet 1 dagje in de week thuis kan werken.

10 jaar geleden

Als je bezig bent met kids proberen te krijgen weet je dat je minder tijd voor jezelf hebt, voor ons absoluut het allemaal waard. op het werk merken ze vrij weinig van mn mamaschap daar ben ik gewoon een werknemer die dr werk doet. En na werktijd ben ik weer op mama-modus. Bijtanken door vriendlief in het weekend keer eerder eruit te laten gaan als dochter wakker is zodat mama kan bijslapen en dan kan ik er weer weken tegenaan.