{{ message.message }}
{{ button.text }}

Maandag brengen we onze laatste oogst terug

Elk boek in die kasten heb ik minstens een keer of tien opgepakt, rechtgezet of aangewezen.

Afbeelding blog 'Maandag brengen we onze laatste oogst terug'

Maandag ga ik voor het laatst naar de bibliotheek waar ik samen met Ellie zoveel middagen boeken ordende. We dronken samen thee en praatten over kinderliteratuur, geschiedenis en familie. Af en toe hielp ik de kinderen om het perfecte boek te vinden voor hun werkstuk of voor lange middagen in de kerstvakantie. Ik hoop dat ik ze kon laten proeven van de heerlijke smaak van boeken en hen besmet heb met mijn verslaving.

Elk boek in die kasten heb ik minstens een keer of tien opgepakt, rechtgezet of aangewezen. Die boeken in de lage boekenkasten zagen hoe ik voor het eerst, onwennig, binnenwandelde. Ik kende hier toen nog niemand. Later zagen ze mijn buik groeien en nog later, zodra ik tot het bibliotheekje kon wandelen, kregen ze ook de baby te zien. De allerjongste die ooit in die bibliotheek werd ingeschreven.

Zij eerst slapend in de kinderwagen, later rondkijkend in de draagzak en nog later schuivend op haar buik tussen de rijen boeken.

Iedere woensdagmiddag brachten we er door. Samen boeken innemen, computers opstarten, grote en kleine vragen beantwoorden en zelfgemaakte dansjes bewonderen. Zij eerst slapend in de kinderwagen, later rondkijkend in de draagzak en nog later schuivend op haar buik tussen de rijen boeken. Zo leerde ze alle kinderen uit de buurt kennen.

Yaminah, die altijd plat op de grond tegenover haar ging liggen en hele gesprekken voerde. Adil, die nooit wegging zonder even haar handje te aaien. Eva, die haar de liefste woordjes toefluisterde. En natuurlijk Thomas, die de ene vraag na de andere afvuurde, zonder op het antwoord te wachten.

Maar zodra hij er was, konden we onmogelijk wegblijven.

Toen ik steeds meer rugpijn kreeg tijdens de zwangerschap van kleine broer kwamen we minder. Op het einde zelfs een paar maanden niet. Maar zodra hij er was, konden we onmogelijk wegblijven. Meehelpen lukt niet meer, maar we halen wel trouw elke drie weken een nieuw stapeltje boeken.

Maandag brengen we onze laatste oogst terug, zeggen Ellie uitgebreid gedag, groeten de kinderen en trekken daarna voor het allerlaatst de bibliotheekdeur achter ons dicht.

Dag bibliotheek! We wensen je nog vele jaren, met kinderen die verdwalen in je verhalen en heel veel nieuwe boeken! We gaan je missen ...

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je