{{ message.message }}
{{ button.text }}

loedermoeders of maffia, laten we wat liever zijn

Wie is eigenlijk de ergste vijand van een nieuwe moeder? De grootste criticaster zit misschien wel in onszelf.

Afbeelding blog 'loedermoeders of maffia, laten we wat liever zijn' Achtergrond blur afbeelding

Helicoptermoeders, borstvoedingsmaffia, draagmaffia, loedermoeders. Zomaar wat termen die voorbijkomen op platforms voor nieuwe moeders. Termen die gebruikt worden om andere moeders te duiden. Moeders die het anders doen dan wijzelf. Moeders die, in onze ogen, denken dat ze het beter weten en kritiek hebben op onze manier van opvoeden. Want daar zijn we het allemaal over eens: er is teveel kritiek van andere moeders en zij zouden niet zo moeten veroordelen. 

Het doet me soms denken aan het bekende begrip: 'de verkeerde vrienden'. Het ligt nooit aan ons kind maar altijd aan de 'verkeerde vrienden'. Maar misschien zijn we allemaal wel aan het oordelen en bekritiseren en gaat het eigenlijk, diep van binnen, vooral over onze eigen onzekerheid. 

Er is bijna niets zo ingrijpend als moeder worden en moeder zijn. De hormonale veranderingen, de heftigheid van een bevalling en alle onzekerheden daarna over opvoeden. We vragen ons allemaal af of we het wel goed doen. We vergelijken met vrouwen om ons heen, zoeken naar gelijkgestemden voor steun en we voelen ons vaak persoonlijk aangevallen als een moeder zegt dat zij het anders doet. Want wat wij horen is dat die moeder vindt dat zij het beter doet dan jij.

Een moeder zegt bijvoorbeeld: 'ik geef zes maanden borstvoeding want ik geloof dat dat het beste is voor mijn kind'. Een andere moeder hoort daarin de kritiek: 'ik vind jou dus een slechte moeder want je geeft de fles'. Een vriendin zegt: 'Ik kon zo goed ontspannen tijdens de bevalling dat ik geen pijnstilling nodig had en zo klaar was'. Haar vriendin met een dramatische bevalling die eindigde in een keizersnede hoort in die zin: jij  kon dus niet goed ontspannen en daarom had je zo'n slechte bevalling.  

Bevallen en moeder zijn is een topprestatie en we doen allemaal ons stinkende best. Ik heb een vriendin die drie uur borstvoeding heeft gegeven en eentje die drie jaar borstvoeding geeft. Sommigen blijven thuis en anderen werken fulltime. Nou en! Ze zijn allemaal fantastische moeders  Als we voor onze kinderen zorgen en van ze houden dan doen we het al geweldig goed. We zouden eens wat meer van onszelf moeten houden en stoppen met alles persoonlijk nemen en onszelf met andere moeders te vergelijken. 

Mijn nieuwe voornemen is dan ook om wat liever te zijn: voor elkaar maar vooral ook voor mezelf. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je