{{ message.message }}
{{ button.text }}

Leren loslaten

Leven als moeder én controlfreak

Afbeelding blog 'Leren loslaten' Achtergrond blur afbeelding

Laat ik beginnen met dat ik wéét dat ik nergens controle over heb, dat ik wéét dat Guus bepaald en dat ik precies weet waar ik me vooral niet druk over moet maken. Maar dit wil nog niet zeggen dat ik weet HOE ik dat moet doen.

Ik zal me voorstellen; ik ben Danielle, 28 jaar, moeder van Guus en vrouw van Niels. Ik werk in als begeleider in de gehandicaptenzorg en als fotograaf. En ik ben een enorme controlfreak.

Toen ik zwanger was van Guus, had ik al wel eens last van mijn drang naar controle. Zo was ik op 21 december uitgerekend en wist ik, rekening houdende met dat ik twee weken over tijd kon gaan, dat het zomaar 2018 kon worden. En dat ging pertinent NIET gebeuren, had ik besloten. En het liefst ook niet met kerst of met oud en nieuw. (Verder had ik dus niet veel eisen)
Dus gaf ik bij de verloskundige aan dat ik op mijn uitgerekende datum gestript wilde worden. Zo gezegd, zo gedaan en voila, Guus was op 23 december op deze wereld.

Guus is een makkelijk kind, slaapt al een aantal maanden door, bijna altijd vrolijk en eet zo wat alles wat ik hem geef. Maar in de 9 maanden dat Guus nu bij ons is, heb ik al gemerkt dat hij (zoals ieder kind) niet te sturen is. En dat vind ik lastig. Want als Guus niet slaapt zoals ik dat in mijn hoofd heb, heb ik daardoor een slechte dag. Als hij zijn fles niet leegdrinkt, terwijl ik dat wel had bedacht, ook. En zo nog met honderd andere dingen. En als ik een slechte dag heb, heeft mijn man dat uiteindelijk ook door mij. Dat is dus niet echt gezellig.

De laatste weken werd het steeds erger, maakte ik het mezelf zo ontzettend moeilijk en had ik mijn hoogtepunt bereikt. Ik was op, moe, kapot en zat huilend bij mijn moeder. Die meteen aanbood om Guus een dagje bij haar te laten slapen. Wat ik aangenomen heb en heb gebruikt om eens uit te slapen. En ook om eens goed na te denken.

Na een gesprek met mams, vriendinnen en manlief besloot ik; ik MOET leren loslaten. Hoe ik dat precies ga doen is me nog niet helemaal duidelijk. Maar het is nodig.

Loslaten betekent niet altijd opgeven. Het is accepteren dat sommige dingen niet zijn zoals jij dat wilt.

Sef - Quotes

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je