{{ message.message }}
{{ button.text }}

Laat je de ogen van je kind regelmatig checken?

Laat je de ogen van je kind wel eens nakijken bij een Myopie Management Expert (expert op het gebied van bijziendheid)? Steeds meer kinderen zijn namelijk bijziend en de mate van bijziendheid is toegenomen. Een kwart van de tieners is bijziend! Ik schrok wel even toen ik dat las. Een kwart is echt veel!!! Daarom heb ik de ogen van mijn dochter Nikki laten checken.

Afbeelding blog 'Laat je de ogen van je kind regelmatig checken?  ' Achtergrond blur afbeelding

Oorzaak?

De grootste oorzaak van de stijging in bijziendheid van kinderen is de levensstijl. Vroeger speelden we meer buiten of met objecten (speelgoed). Tegenwoordig groeien kinderen op met schermpjes. Het tienerleven wordt geleid via socials, zeker bij pubers. Ze TikTokken, Snapchatten, Youtuben en Instagrammen erop los! Daardoor is er veel schermgebruik en zijn ze een stuk minder buiten… 

Afbeelding blog 'Laat je de ogen van je kind regelmatig checken?  '

Wat is bijziendheid?

Als je bijziend bent zie je van dichtbij gewoon goed, maar dingen veraf zie je wazig. Jongeren zijn een gevoelige groep. De ogen zijn namelijk nog niet helemaal uitgegroeid. Vooral bij kinderen tussen de 6- en 17 jaar neemt de bijziendheid sterk toe. Dit is erg zorgelijk, want wanneer je bijziend bent op jonge leeftijd is de kans op ernstige oogproblemen of slechtziendheid later groter. Naar verwachting is in 2050 zelfs de helft van de wereldbevolking bijziend. Best verontrustend hè?! Maar je kunt wel wat aanpassen in je leven om de kans op bijziendheid terug te brengen. Of wanneer er al bijziendheid geconstateerd is: af te remmen!

Wat kan je doen om dit te voorkomen of af te remmen?

Om de ooggezondheid van je kindje in de gaten te houden, is het op de eerste plaats belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten testen bij een Myopie Management Expert (klik hier voor meer info). Een oogcheck is zo gebeurd en kan je bij een gecertificeerde optometrist/ opticien laten doen. Wanneer er bijziendheid geconstateerd wordt, zijn er bijvoorbeeld speciale contactlenzen die dit kunnen remmen. Er kan direct ingespeeld worden op de ooggezondheid van jou of je kindje. 

Afbeelding blog 'Laat je de ogen van je kind regelmatig checken?  '

Mijn ervaring

Zelf zijn we met Nikki bij de optiekzaak bij ons in de buurt geweest om haar ogen te laten testen. De optiekzaak heb ik gevonden door in de Storelocator van de Kijk Verder website te zoeken. Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt voor een oogcheck. We werden vriendelijk ontvangen en konden vrij snel aan de slag. Met een speciale tool op het hoofd van Nikki werd er gemeten en gekeken (zie ook de foto's). Alles verliep vlot en een mooi resultaat. 

Gelukkig was ze niet bijziend. Ze vond het onderzoek zelfs leuk. En we waren blij met de uitslag natuurlijk!

De hele maand maart zijn het de OogCheckWeken: het ideale moment om ook met je kindje eens langs een specialist te gaan :) 

Naast het laten checken kun je samen met je kind zijn of haar lifestyle een beetje anders inrichten. De 20-20-2 lifestyle-regel is hiervoor een handig ezelsbruggetje, deze kregen we als tip van de opticien. Wat dat inhoudt? Na elke 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden ver weg kijken en minstens twee uur per dag buiten spelen.

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand maart). Wil je meer informatie? Ga dan naar ikkijkverder.nl.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je