{{ message.message }}
{{ button.text }}

Laat deze dag los oefening

Ik voel mij regelmatig gestrest. Als alle dingen tegelijk komen en veel van mij vragen merk ik dit meteen. Ik krijg hoofdpijn en rugpijn.

Afbeelding blog 'Laat deze dag los oefening'

Ik loop dan regelmatig met een frons op mijn voorhoofd rond, zucht wel 10 keer vaker dan normaal en heb een stuk minder geduld.

Ook nu zit ik weer een drukke periode. Op mijn werk moeten de portfolio's (rapporten) eruit, de kinderen moeten getoetst worden (ja ook de kleuters), de oudergesprekken moeten gevoerd worden (op dit moment die over de herfstleerlingen maar over een paar weken ook de overige kinderen) en daarnaast is er vergadering, na vergadering, na vergadering gepland.

Naast mijn werk wordt er op dit moment ook enorm veel gevraagd voor mijn studie. Kind gesprek hier, spel observatie daar, 0-meting van je klas, groepsoverzicht en dit moet allemaal helder en duidelijk uitgeschreven worden en gekoppeld aan de juiste theorie, die je dus ook moet lezen.

Ik wil natuurlijk naast werk en studie niet mijn gezin en het huishouden verwaarlozen. Vooral niet wanneer Nino net ziek is en even extra veel aandacht nodig heeft en nu mijn man door zijn rug gegaan is en niet alles kan wat hij normaal kan doen. Ook de nieuwe periode van mijn hardloopgroepje is weer gestart en is leuk maar pittig. Eigenlijk zou ik ook nog langs mijn familie moeten en wil ik nog afspreken met vriendinnen maar mijn emmertje loopt eventjes een beetje over.

Ik heb vandaag dan ook het bezoek aan mijn zus afgezegd, ben niet gaan hardlopen zoals ik normaal altijd doe op woensdag avond en ben daarvoor in de plaats op de bank geploft. Samen met mijn zieke kindje. Hij kan niet meer en ik ook niet.

Mijn hoofd doet pijn. En ook in de avond stopt dit niet. Ik krijg hem niet leeg, de druk is continu. Een collega gaf vandaag aan dat ik echt niet op een van mijn vrije dagen nog langs school moet komen (dit was ik stiekem inderdaad van plan om nog iets op te nemen voor mijn studie). Maar ze heeft gelijk. Ze gaf het goed aan. Ik ga over mijn grenzen en ik moet opletten. Je kunt dit een lange tijd volhouden maar uiteindelijk beland je in een burn-out als je hier niet iets structureels aan veranderd.

Nu realiseerde ik mij net dat ik een boekje in de kast heb liggen wat ik iemand ooit cadeau wou geven. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik het toch niet zo leuk vond om te geven en daarom ligt het nu al een jaar ongebruikt in de kast. Maar misschien kan ik dit boekje wel zelf gebruiken en is het nog niet zo nutteloos.

De titel van het boek is: "Vijf minuten voor jezelf na een lange dag", geschreven door Jeffrey Brantley & Wendy Millstine.

Ik sla een random bladzijde open en kom op onderdeel 78 uit. Dit hoofdstuk heet "Laat deze dag los". Dit sluit naadloos aan op wat ik nodig heb vandaag, de rust niet kunnen vinden na een lange drukke dag. Waarschijnlijk ben ik niet de enige en daarom wil ik deze oefening met jullie delen. 


Ga lekker in je bed liggen en zorg dat je klaar bent om te gaan slapen.

1. Adem een minuut lang bewust in en uit of luister met aandacht.

2. Stel je doel - bijvoorbeeld: 'Ik wil deze dag loslaten en het gevoel van vrede en rust toelaten'.

3. Stel je voor dat je adem overal komt - in je hart om je emoties tot rust te brengen, in je hoofd om je gedachten te kalmeren en in de rest van je lichaam om ook dat tot rust te laten komen. Adem op je natuurlijke ademritme kalmte en rust in en spanning en rusteloosheid uit.

4. Spreek de lichaamsdelen die het moeilijk hebben vriendelijk toe en doe dat ook met je emoties en gedachten. Zeg iets al: 'Bedankt voor alles wat je voor me doet. Je mag nu rusten. Je hoeft niet meer. Je hebt nu vrij.'

5. Spreek jezelf vriendelijk toe en zeg iets als: 'Ik wens dat alles wat ik vandaag gedaan heb leidt tot het hoogste goed. Maar ik laat dat nu los om tot rust te komen.'

6. Adem tot slot nog een paar keer bewust in en uit of luister met aandacht.


Het klinkt misschien een beetje zweverig, ademen naar plekken en tegen jezelf dingen zeggen maar ondertussen heb ik dit soort meditatieoefeningen vaak genoeg gedaan op verschillende momenten in mijn leven en heb ik wel degelijk gemerkt dat dit werkt. Ik ga vanavond lekker op tijd naar bed en zal als het licht uit gaat nog 5 minuutjes voor mijzelf nemen. Voordat ik hopelijk snel in een diepe slaap val waaruit ik hopelijk niet gewekt wordt door mijn zieke kind.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je