{{ message.message }}
{{ button.text }}

Laat de boel niet onnodig ontploffen.

By MoederZorg

Afbeelding blog 'Laat de boel niet onnodig ontploffen.'

Afgelopen zondag mocht ik werken bij een prachtige bevalling bij een vrouw van Turkse komaf. En wat ik daar zo mooi aan vind is dat ik daar zag wat ik met mijn bijeenkomsten van MoederZorg wil bereiken; ze was nog niet bevallen en de vrouwenstroom kwam op gang. Mama, schoonmama, zussen, buurvrouwen, vriendinnen. Na een korte emotionele omhelzing voor de kersverse mama en een liefdevolle blik vol bewondering naar de baby, gingen ze aan de slag. Twee bleven er bij mama voor de emotionele steun, twee gingen er koken, twee de anderen gingen kinderen in de tuin bezig houden en verzorgen. Ik genoot! Toen ik mijn kraamvrouw vroeg of de dames erbij mochten blijven wanneer ik de laatste controles bij haar wilde uitvoeren, zei ze me dat ze dat liever niet wilde. Het voelde voor haar nu niet goed en ze luisterde daarna en gaf dat aan, super! Luisteren naar je gevoel is zo belangrijk. Ikzelf probeer steeds meer te genieten van de verschillende gevoelens van mensen. Wat relaxed als je kunt denken dat een handeling van iemand, een oorzaak is van het gevoel van diegene. Waar je wat mij betreft mee mag beginnen, als je dat nog niet gewend bent, is; het luisteren naar je gevoel. Het is zo duidelijk aanwezig en wil jou zoveel zeggen, wals er niet overheen maar denk erover na. Neem je eigen gevoel serieus en laat je gevoelsleven niet onnodig ontploffen; burn-out, stress en negatieve gedachten liggen op de loer. Soms kan dat lastig zijn en dan heb je mensen nodig om je heen, mensen die zeggen hoe zij het zien, mensen die jou op weg helpen door jou vragen te stellen, mensen die naar je luisteren waardoor het maar zo kan zijn dat jij opeens voelt wat je moet doen. En dit is mijn gevoel; ik wil vrouwen (weer) met elkaar in verbinding brengen. Om er voor elkaar te zijn. Wij vrouwen hebben elkaar nodig. Wij kunnen elkaar enorm tot steun zijn. Goed… terug naar de kraamkamer waar ik de controles wilde uitvoeren. Ik vroeg de dames voor korte tijd de kamer te verlaten. Schoonmama stribbelde tegen: “zuster, allemaal zelfde” zei ze terwijl ze naar haar ‘onderkant’ wees. Ik pakte haar bij de rug en terwijl ik haar zachtjes richting de overloop duwde zei ik: “Normaal wel mevrouw, maar nu is het een beetje ontploft.” Soms is een ontploffing noodzakelijk.

Bij MoederZorg zijn vele vormen van ontploffingen bespreek-en herkenbaar☺ 30 augustus begint er weer een traject van 8 bijeenkomsten, kom je ook? Meer info:www.moederz.org

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je