{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kun jij goed 'nee' zeggen?

6 stappen naar vaker 'nee' zeggen, zonder je schuldig te voelen

Afbeelding blog 'Kun jij goed 'nee' zeggen? '

Vind jij het ook zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Ben je vaak gestrest of heb je tijd tekort, doordat je weer ‘ja’ heb gezegd op iets waar je helemaal geen zin in hebt? Of het nu je beste vriendin, je baas of je kind is, ‘nee’ zeggen blijft lastig. Ik heb een stappenplan gemaakt, waarmee jij kunt leren om vaker nee te zeggen zonder je schuldig te hoeven voelen. Ervaar wat een vrijheid dit je gaat geven!

Wat levert een ‘ja’ je op?

Zeg jij automatisch ‘ja’ op ieder verzoek dat je krijgt? Het is tijd om hiermee te stoppen. Ben je bang dat je anderen hiermee gaat teleurstellen? Dat is nergens voor nodig. Op het moment dat jij iemand echt kan helpen, zeg je immers nog steeds ‘ja’.

Heel vaak krijg jij een verzoek van iemand, terwijl dit niet jouw taak is (werk) of de ander heeft het niet echt nodig (je kind wil een snoepje). Ben je daarnaast bewust van wat het jezelf oplevert als je ‘ja’ zegt. Geeft het je een kans op een promotie op je werk of is het goed voor de gezondheid van je kind? Of werkt het juist tegen je? Extra werk gaat ten koste van jouw vrije tijd, als jij daardoor niet meer kunt gaan sporten gaat het ook ten koste van je gezondheid. Soms is dit natuurlijk de moeite waard, Het is vooral belangrijk om een bewuste afweging te maken en daarmee de balans te behouden.

Bewuste keuzes maken tijdens je zwangerschap

Zeker tijdens je zwangerschap is het belangrijk om bewuste keuzes te leren maken. Je hebt meer rust nodig en stress wil je zoveel mogelijk voorkomen. Zeg je ‘ja’ op ieder verzoek, dan ga je al snel tijd tekort komen om goed voor jezelf te zorgen. Luister goed naar je lichaam. Heb je voldoende energie of is het juist tijd om een stapje terug te doen? Alleen jij kan dit voelen, maar mensen begrijpen het wel. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je anderen teleurstelt, zij vinden wel een andere oplossing.

Volg mijn stappenplan en ontdek hoe jij je grenzen bewaakt door vaker ‘nee’ te zeggen!

Stappenplan: zeg vaker ‘nee’

1. Is het verzoek dringend of essentieel? Beoordeel dit zelf voordat je reageert. Is het antwoord ‘ja’, dan kun je ingaan op het verzoek. Is het antwoord ‘nee’, ga dan door naar de volgende stap.

2. Geef niet meteen een reactie. Weeg eerst de voor- en nadelen tegen elkaar af. Neem hierbij jouw prioriteiten en dagelijkse doelen in gedachte en vergelijk deze met de doelen van het verzoek dat je hebt gekregen. Wat weegt voor jou zwaarder?

3. Vraag of de ander contact met je opneemt via bijvoorbeeld mail/ telefoon. Dit geeft je de tijd om je agenda/ planning te bekijken en een juiste afweging te maken.

4. Als er geen contact met je wordt opgenomen, dan was het niet belangrijk genoeg en is het verzoek ook niet meer nodig.

5. Als er wel contact wordt opgenomen en je antwoord is ‘nee’, dan kun je dit op 2 manieren kenbaar maken: je geeft aan dat je het niet gaat doen, zonder uitleg of je geeft aan het wel te willen doen, maar dat je al plannen hebt die je niet kunt wijzigen.

6. Als er wel contact wordt opgenomen en je antwoord is ‘ja’, doe het dan met plezier en voel je goed omdat je een ander helpt!

Volg je gevoel bij het doorlopen van dit stappenplan. Je mag de verwachtingen van anderen loslaten, zo blijf je dicht bij jezelf. Probeer het eens uit en ervaar hoe goed dit voelt! Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Laat je het mij weten? 

Volg mij ook op Instagram!

Bekijk alle cursussen van Hanny op de Mamaplaats Academy!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je