Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

Kleuter zoekt Jezus...

Vorig jaar haakte ik een kerststal voor mijn kinderen. En dat leverde geweldige gesprekken op.

Eén van mijn hobby's is haken. Vooral knuffels, kleedjes, poncho's en babycadeautjes. In het bed van onze Diva staan alle gehaakte knuffels op een rijtje: Toto en Sasa van het Zandkasteel (Koning Koos staat op mijn to-do-lijst), een prinsessenaapje, een reuzenworm, een gelukspoppetje en haar laatste aanwinst een molletje. Tevreden sjouwt ze haar poppetjes overal mee naartoe. Ook Kleuter heeft een hele verzameling gehaakte knuffels. En ben ik niet voor mijn eigen kids aan het haken, dan is het wel een rammelaar voor een pasgeboren kindje, een nieuwe poncho voor het dochtertje van een vriendin of een dekentje voor de pop.

In het kader van Haakboekjes-kan-je-nooit-genoeg-hebben deed ik mezelf vorig jaar een leuk exemplaar cadeau. Haak je eigen Kerststal van Christel Krukkert. Maria en Jozef, het kindje Jezus, de herders en de engelen, de schapen en de ezel... ze staan allemaal in dit prachtige kerstboek. Terwijl de mussen vorig jaar zomer van het dak vielen, zat ik met mijn haakboekje en bolletjes wol in de tuin. Kleuter kwam af en toe even kijken wat mama aan het maken was. Ik vertelde hem dat ik het nog wel uit zou leggen als het af was.

Het heeft me flink wat uren gekost, maar de dag nadat Sinterklaas het land had verlaten, was de basis van mijn kerststal klaar. Ik had een mooi prentenboek gekocht met daarin het verhaal van Jozef, Maria en Jezus. Wij zijn niet gelovig, maar ik vind het wel belangrijk dat mijn kinderen bekend raken met het kerstverhaal. Ik pakte de gehaakte poppetjes erbij en las het boek voor aan mijn Kleuter. Hij vond het geweldig. Hij speelde graag met de poppen en dat leverde soms wel hilarische momenten op. Zo was hij een keertje met Jozef en Maria aan het spelen. Opeens riep hij: 'Mama, ik ben Jezus kwijt. Ik kan klein Jezusje niet vinden. Help je hem mee zoeken?' Ach er zijn wel meer mensen op zoek naar Jezus, dacht ik lachend bij mezelf. 

Nog een paar maanden en dan komt de kerststal weer tevoorschijn. Voor mij nu de hoogste tijd om nog enkele toevoegingen te haken. Wat extra schaapjes en een herder, een kameel en een paar rotsen. Kleuter zag me laatst haken en vroeg wat ik nu toch weer aan het maken was. Ik zei dat ik nog wat voor de kerststal aan het maken was. Hij dacht na en zei: 'Oh ja dat weet ik nog wel wel. Daar zitten die papa en mama in. Hoe heetten ze ook alweer? Ja, Jozes en Marietje die bedoel ik. Met hun kindje in een doek en een bak met strooi. Zijn naam ben ik effe kwijt, hij lag toen een keertje onder de bank. Jeetjes was zijn naam toch?'

Mee eens. Ook al doen wij niets met het geloof, vind ik het wel belangrijk dat mijn kinderen leren dat er verschillende geloven bestaan. En dat ze bijvoorbeeld leren dat Kerst meer is als alleen een kerstboom en cadeautjes. En op deze manier (het lezen van het kinderprentenboek in combinatie met de gehaakte poppetjes en kerststal) leer ik ze op een leuke en speelse manier over het Kerstverhaal.

8 jaar geleden

Geweldig :) En vanuit een plek waar veel mensen zijn naam wel weten maar geen enkel idee hebben welke betekenis deze heeft vind ik het een super idee om kinderen bekend te maken met het geloof. Denk dat het geloof op deze manier veel beter tot zijn recht zou komen. In plaats van als recht gebruikt te worden....