{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderopvang als tweederangs oplossing?

Is kinderopvang een gedwongen oplossing geworden voor veel ouders? Of kiezen we er bewust voor?

Afbeelding blog 'Kinderopvang als tweederangs oplossing?'

De kinderopvang lijkt tegenwoordig niet meer zo hip als vroeger. Er is weinig positief nieuws te melden en enthousiaste ouders met lange wachtrijen zijn allang verleden tijd. Natuurlijk heeft dat ook financiële redenen. Maar wij vragen ons af; is kinderopvang een gedwongen oplossing geworden voor veel ouders? Of kiezen we er bewust voor?

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en auteur van onder meer het boek: ‘Mensenkinderen!’ heeft eens in een interview gezegd: ‘Goede kinderopvang is goed voor een kind. En slechte kinderopvang is slecht voor een kind. Dat is net als bij een ziekenhuis.’

De kunst is om opzoek te gaan naar wat jij als ouder belangrijk vindt aan kinderopvang. Maar wat mag je als ouder verwachten als het om kinderopvang gaat? Dat is een vraag die voor veel ouders lastig te beantwoorden is. Weten we eigenlijk wel wat kinderopvang inhoudt? Of zou moeten inhouden? Je ziet het al, een hoop belangrijke vragen als het aankomt op de keuze voor ‘goede kinderopvang’.

Wat we wel weten is dat iedere ouder het beste voor zijn of haar kind wil. Logisch! Het is je meest kostbare bezit. En ondanks dat beide ouders (willen) werken, vinden we het belangrijk dat het kind goed wordt opgevangen en wordt voorzien van de juiste verzorging en aandacht. Waar moet je beginnen? 

Onze tip: Leg de nadruk eens op de ervaringen van ouders met kinderen die al gebruik maken van kinderopvang. Durf kritische vragen te stellen die jij belangrijk vind als het om de zorg van jouw kind gaat. Probeer met ouders in contact te komen met kinderen van verschillende leeftijden. Een ouder met een baby of juist van een peuter hebben namelijk hele andere behoeften en wensen als het om kinderopvang gaat. Goed om deze tegen elkaar af te wegen. Ga vervolgens eens langs bij een kinderdagverblijf. Juist nu het nog zomervakantie is. Het is er dan vaak wat rustiger waardoor je je goed kan laten informeren en eens een kijkje in de keuken kan nemen. De ervaringen van bestaande ouders en de indruk die je krijgt op het kinderdagverblijf vormen een goede basis om na te gaan welke kinderopvang bij je past. Laat kinderopvang dus geen tweederangs oplossing zijn, maar kies wat bij je past.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je