Snap
  • Mama
  • post

Kinderopvang als tweederangs oplossing?

Is kinderopvang een gedwongen oplossing geworden voor veel ouders? Of kiezen we er bewust voor?

De kinderopvang lijkt tegenwoordig niet meer zo hip als vroeger. Er is weinig positief nieuws te melden en enthousiaste ouders met lange wachtrijen zijn allang verleden tijd. Natuurlijk heeft dat ook financiële redenen. Maar wij vragen ons af; is kinderopvang een gedwongen oplossing geworden voor veel ouders? Of kiezen we er bewust voor?

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en auteur van onder meer het boek: ‘Mensenkinderen!’ heeft eens in een interview gezegd: ‘Goede kinderopvang is goed voor een kind. En slechte kinderopvang is slecht voor een kind. Dat is net als bij een ziekenhuis.’

De kunst is om opzoek te gaan naar wat jij als ouder belangrijk vindt aan kinderopvang. Maar wat mag je als ouder verwachten als het om kinderopvang gaat? Dat is een vraag die voor veel ouders lastig te beantwoorden is. Weten we eigenlijk wel wat kinderopvang inhoudt? Of zou moeten inhouden? Je ziet het al, een hoop belangrijke vragen als het aankomt op de keuze voor ‘goede kinderopvang’.

Wat we wel weten is dat iedere ouder het beste voor zijn of haar kind wil. Logisch! Het is je meest kostbare bezit. En ondanks dat beide ouders (willen) werken, vinden we het belangrijk dat het kind goed wordt opgevangen en wordt voorzien van de juiste verzorging en aandacht. Waar moet je beginnen? 

Onze tip: Leg de nadruk eens op de ervaringen van ouders met kinderen die al gebruik maken van kinderopvang. Durf kritische vragen te stellen die jij belangrijk vind als het om de zorg van jouw kind gaat. Probeer met ouders in contact te komen met kinderen van verschillende leeftijden. Een ouder met een baby of juist van een peuter hebben namelijk hele andere behoeften en wensen als het om kinderopvang gaat. Goed om deze tegen elkaar af te wegen. Ga vervolgens eens langs bij een kinderdagverblijf. Juist nu het nog zomervakantie is. Het is er dan vaak wat rustiger waardoor je je goed kan laten informeren en eens een kijkje in de keuken kan nemen. De ervaringen van bestaande ouders en de indruk die je krijgt op het kinderdagverblijf vormen een goede basis om na te gaan welke kinderopvang bij je past. Laat kinderopvang dus geen tweederangs oplossing zijn, maar kies wat bij je past.

10 jaar geleden

Fijn om te zien dat jullie iets aan de tips hebben en leuk om jullie ervaringen te lezen. Het is belangrijk om altijd je gevoel te volgen. Geen kind is hetzelfde en vaak weten ouders heel goed wat wel en niet goed voor hun kindje is. Geniet van jullie kinderen. :)

10 jaar geleden

zijn geode tips die jullie geven. Ik kijk ook altijd naar de kindjes in het verblijf: zien ze er blij uit, of bezorgd? is er veel gehuil? hoe gaan de leidsters om met kindjes die een moeilijke dag hebben? zijn ze geduldig of snauwen ze? Ook wat jullie zeggen van in contact komen met andere ouders, heel belangrijk... Ik heb onze zoon van 2 nu wel in een kdv voor ochtenden van ongeveer 3 uur, hij leert er veel en vind het gezellig, hij gaat graag. Toen ie jonger was vond ik het doodeng, maar daarom ben ik ook gestopt met werken toen dat financieel mogelijk was. Ik heb geen familie of vrienden die op kunnen of willen passen, dus keuze hadden wij niet. En gastouders kennen ze hier op sint maarten ook niet, dus dan zit je al snel vast aan kdv's :)

10 jaar geleden

Wij hebben bewust voor een dag KDV gekozen.

10 jaar geleden

Ik heb er altijd een beetje een dubbel gevoel bij gehad... Ik kon het qua werk zo regelen dat ik maar 1 dag in de week oppas nodig had, en mijn moeder heeft al die tijd op haar gepast. En aangezien ons kleintje erg kwetsbaar was het eerste jaar (prematuur) ben ik heel erg blij dat we het zo hebben kunnen regelen. En ik ben heel erg blij dat we haar die 'rust' hebben kunnen geven want ze was al snel overprikkeld van geluid, licht, beweging etc... Ik merkte wel rond haar 2de jaar dat ze qua taal achter liep en ben toen wat gaan rond informeren... en heeft ze van haar 2,5 jaar tot 4 jaar oud 2 dagdelen op een leuke peuterspeelzaal gezeten waar ze veel leuke activiteiten plande, en zag ook goed dat het haar goed deed... en die 2 dagdelen vond ze heel erg leuk, maar ook 'voldoende' voor haar.. ze was doodop na zo'n ochtend (ik heb me vaak afgevraagd hoe ouders hun kinderen weer terugkregen na een 'hele dag' opvang, en of ze niet bekaf waren?)... en ik weet niet of het bij andere ouders een rol heeft gespeeld; Maar in de periode dat mijn dochter geboren werd speelde die hele toestand met Robert M. ....en dat heeft me ook heel erg in twijfel gebracht.. Nu ik terug kijk op de afgelopen (bijna) 5 jaar ben ik erg blij dat we het zo hebben kunnen regelen :)