Snap
  • Mama
  • kinderen
  • Moeilijk
  • #ivf
  • krijgen

Kinderen neem je niet, die krijg je.

Als je geluk hebt.

Mijn moeder zei het vroeger altijd al tegen me: ' Kinderen neem je niet, die krijg je'.

Zoals veel anderen riep ik regelmatig dat ik later 2 of misschien wel 3 kinderen zou nemen. Waarop ik standaard gecorrigeerd werd door mijn moeder. Ze legde me ook altijd uit waarom ik niet zomaar kinderen kon 'nemen' alsof het huisdieren waren. Dat het niet altijd even vanzelfsprekend is. Op een gegeven moment kom je op een leeftijd waarop die woorden betekenis krijgen en je snapt waarom je het woord 'nemen' in deze context niet kan gebruiken. Ook al waren kinderen toen nog een ver-van-mijn-bed-show, ik gebruikte voortaan altijd het woord 'krijgen' als het over kinderen ging. 

Nu verbeter ik altijd iedereen om me heen, mijn eigen kinderen, maar vooral ook mijn man. Want op de één of andere manier lijkt het bij hem nog niet te blijven hangen. Misschien omdat hij een man is, of misschien omdat wij wel het grote geluk hebben dat we twee keer vanzelf zwanger zijn geraakt en ik nooit een miskraam heb gehad. We hebben twee gezonde kinderen op de wereld mogen zetten en daar genieten we elke dag met volle teugen van. Maar dit maakt niet dat ik dit maar normaal vind, sterker nog, ik vind het een wonder. Ik voelde me ontzettend gelukkig en bevoorrecht en dat gevoel is nooit meer verdwenen. 

Om me heen hoor en zie ik dat het ook vaak anders kan gaan. Ik zie hoeveel moeite sommige mensen ervoor doen om zwanger te kunnen raken. Hoeveel onderzoeken, tests, hormonen en nog meer ze moeten ondergaan om hun grootste wens in vervulling te laten gaan. En dan zijn er toch nog mensen die het over kinderen nemen kunnen hebben....alsof je naar de supermarkt gaat en tussen de koekjes en de crackers in op een schap met kinderen stuit en denkt: 'Nou het staat niet op mijn boodschappenlijst, maar nou ik er toch ben, kan ik er wel meteen eentje meenemen'.

Dus nee, kinderen neem je niet, je krijgt ze, als je geluk hebt. En dan kan je er maar beter ontzettend zuinig op zijn. 

4 jaar geleden

Ten eerste ruk je mijn opmerking denk ik uit zijn verband, ik bedoelde er alleen maar mee te zeggen dat het voor de een makkelijker is om een kindje te krijgen dan voor de ander. Ik heb daar nooit iets vervelends mee bedoelt. En zal ook nooit tegen mensen die graag een kindje zouden willen krijgen en daar misschien al heel lang mee bezig zijn: 'jammer, maar helaas'. Ten tweede vul je nu iets in waar je totaal, maar dan echt totáál geen weet van hebt. Je hebt geen idee wat wij hebben doorstaan om nu wel een gezond kind te hebben, je hebt geen idee van de pijn en het verdriet dat we doorstaan hebben. Dus voordat je dingen gaat invullen voor een ander, vraag er dan eerst even naar voordat je gelijk een, foute, conclusie trekt.

4 jaar geleden

Pardon? ? De een is het gegund en de ander niet! Jouw opmerking is helemaal erg! Hoe erg kan je het voor mensen maken die graag ouders willen worden en het niet wil lukken. Dan zeg je toch niet ja sorry hoor maar het is blijkbaar jullie niet gegund! Hier spreekt blijkbaar iemand die geen tegenslagen heeft gehad bij het vervullen van een kinderwens! Anders zou je wel anders praten.

4 jaar geleden

Pardon? ? De een is het gegund en de ander niet! Jouw opmerking is helemaal erg! Hoe erg kan je het voor mensen maken die graag ouders willen en het niet wil lukken. Dan zeg je toch niet ja sorry hoor maar het is blijkbaar jullie niet gegund!

4 jaar geleden

Ik word een beetje moe van deze discussie, het maakt in mijn ogen /(oren?) niet uit hoe je het noemt. Ik zei de ene keer dat we een kind namen en de andere keer dat we een kind kregen. Als je het heel zwart/wit gaat bekijken is het geen van beide waar. Het is inderdaad niet dat je tussen de komkommers en het wasmiddel een schap met kinderen, in alle soorten en maten, vindt. Aan de andere kant krijg je ze ook niet als een twee zakken doperwten koopt. Je neemt misschien geen kind, maar je neemt wel de beslissing om een kind op de wereld te gaan zetten. De een is het gegund, de ander niet. En hoe k*t dat ook is, de naamgeving veranderd daar niks aan.