Snap
  • Mama
  • post

Kinderbijslag:noodzaak of luxe?

Kinderbijslag ontvang je zodra je kinderen hebt. Ieder kwartaal krijg je het bedrag weer binnen. Wat vind jij:is dit noodzaak of luxe?

Kinderbijslag...Het is bijna zover: over enkele weken is het nieuwe kwartaal aangebroken en krijgen we weer een aardig bedrag op onze bankrekening gestort. Heb jij ook al visioenen over dat prachtige meisjesjurkje of die stoere jongensschoenen? of gaat alles linea recta op aan 'vaste lasten'?

Sinds wij kinderen hebben kijken we stiekem ieder kwartaal toch wel reikhalzend uit naar de kinderbijslag. Wij zetten een deel op de spaarrekeningen van de kinderen en de rest gaat op aan kinderkleding, schoenen of een extraatje. Alhoewel wij echt wel letterlijk en figuurlijk op de kleintjes moeten letten, voelt het toch iedere keer weer als een luxe. Wij hebben bewust voor kinderen gekozen, alle voor-en nadelen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen en behalve dat deze kinderwens ons gegund is, krijgen we ook nog eens vier keer per jaar een mooi bedrag op de koop toe. Ik zie het dus zeker niet als een vanzelfsprekendheid.

Alhoewel het bedrag in omringende landen een stuk hoger blijkt te zijn, ben ik toch niet ontevreden over de hoogte ervan. Wel vind ik het triest dat de overheid in de toekomst gaat bezuinigen op de kinderbijslag voor kinderen vanaf 6 jaar, terwijl juist oudere kinderen een stuk meer kosten. Bezuinigingen zijn natuurlijk nooit leuk, maar als het dan toch nodig is, dan maar beter op de jongste leeftijdsgroep. Vanzelfsprekend zal dat niet gebeuren, aangezien deze maatregel een stuk minder zal opleveren voor de staatskas.

Ondanks dat ik de kinderbijslag dus best een luxe vind, schrik ik toch iedere keer weer van reacties van mensen zonder kinderen op nieuwswebsites of forums. Je leest daar tientallen reacties van niet-ouders die vinden dat je als ouders zelf je 'hobby' maar moet bekostigen. Heel erg kort door de bocht natuurlijk, want kinderen zijn de toekomst!

Wat vind jij, is de kinderbijslag noodzaak of luxe?

10 jaar geleden

Bij ons is het ook zeker geen luxe! Toen ons zoontje kwam, hadden mijn man en ik beide een leuke baan en een vast inkomen. Ondertussen heb ik geen baan meer, geen recht op een ww uitkering en ook geen recht op bijstand omdat mijn man met keihard werken net iets meer verdient dan het bijstands niveau. Ondertussen al dik een jaar opzoek naar werk maar niets te vinden. .. Kortom toen wij voor ons kind kozen. Konden wij sparen van de kinderbijslag. Nu zijn we blij als we daarmee datgeen kunnen kopen wat onze zoon nodig heeft en evt een achterstallige rekening kunnen betalen. Je kiest er niet altijd voor om aan het minimum te zitten. En ik snap dat ouders met een goed inkomen vinden dat ze er net zo goed recht op hebben en het belachelijk vinden dat andere ouders er rekeningen van betalen. Maar er zijn ook mensen met iminimum inkomens die 60 uur in de week draaien en soms nog meer... Die hard opzoek zijn naar werk en zelfs bereid zijn de vervelendste slecht betaalde baantjes aan te nemen om voor hun kids te kunnen zorgen. En geloof me als je al met 40/50 euro in de week boodschappen doet en er wordt je nog meer afgenomen dan valt dat behoorlijk zwaar. Dan ben je blij met 1x in de drie maanden een xtratje

10 jaar geleden

Ik betaal op dit moment alles voor mijn dochter van de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Voeding, luiers, zetpillen etc. Ik ben 19 en woon nog bij mijn moeder dus huurkosten enzo heb ik niet maar voor mijn dochter kan ik er genoeg spullen voor kopen ookal zou het fijner zijn als ik ook een inkomen had als extra!

10 jaar geleden

Eigen kinderen moet je ook een kamer geven, een bed kleding eten, op zwemles, eten, verzekeren, soms ook naar kinderopvang, mee op vakantie etc. Dat kost niet ineens minder. Ik vind t niet redelijk dat n bijstandsmoeder met eigen kinderen minder te besteden heeft. Alleen al daarom moeten ze met de handen van de kinderbijslag afblijven!

10 jaar geleden

ik zit er niet altijd op te wachten want red het zo ook best maar iets meer op de bankrekkening kan ook geen kwaad is altijd meegenomen