{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kind 'nemen' vs 'krijgen': lekker belangrijk!

Wat jammer vind ik het...altijd maar muggenziften over dat ene (goed bedoelde) werkwoord...

Afbeelding blog 'Kind 'nemen' vs 'krijgen': lekker belangrijk!'

Steeds vaker kom ik het tegen in discussies op Mamaplaats, op Facebook, of waar dan ook. Er gaat een artikel over het wel of niet kiezen voor een kind willen - ja in de hoop dat het je gegund is en dat het kan en je dat geluk hebt enzovoorts- (oe even zorgvuldig formuleren hier, anders gaat het weer fout...) om je huwelijk te redden. De essentie van het stuk is of dit een wijs besluit is of niet. Helaas had de bloggende moeder dan nét het werkwoord 'nemen' gekozen in haar titel, in plaats van 'krijgen'. En dan barst de bom...in plaats van ingaan op de inhoud van het stuk, ingaan op de essentie, wordt er alleen over dat ene woord gevallen. Talloze voorspelbare reacties verschenen weer "Een kind NEEM je niet, die KRIJG je" of weer een ander "Alsof je ze zomaar kunt nemen, je mag hopen dat het je gegund is" enzovoorts. Dertig reacties verder zie je nog steeds geen reactie die ingaat op de blog, op het vraagstuk van de blogster. Dat is zo jammer. Het is alsof ik een d-t-dt-fout zie staan en dan, samen met 34 andere lezers daarover ga miepen en totaal respectloos voorbij ga aan het stuk wat de schrijver in kwestie misschien wel bloed, zweet en tranen heeft zitten typen. Je hoopt met jouw woorden reacties op te roepen, iets los te maken in je lezers. Maar dan is het enige wat losgemaakt wordt, gemopper over een vormfout, of over een verkeerd gekozen woord. Ik kan me als schrijver alleen maar voorstellen hoe zeer ik hier over zou balen. 

Mag ik dit alstublieft bij deze voor eens en voor altijd de kop indrukken? Zullen we stoppen met oud-Hollands zaniken? Want...we mogen er denk ik wel vertrouwen in hebben dat we allemaal de biologische en fysiologische beperkingen kennen van het zwanger worden. We weten allemaal dat je op een kind kunt hopen, maar toch niet kunt krijgen. Of dat je hoopt níet zwanger te worden en het dan toch wordt. Dat weten we allemaal. In die wetenschap zal dus ook niemand zo naïef zijn om te denken "weet je wat, het is een mooie dag, mijn favoriete serie op Netflix is afgelopen en heb dus weer tijd zat. Koos, laten we een kind nemen!". Niemand denkt er over alsof je even klakkeloos besluit een nieuwe handtas te kopen, te nemen. Laten we daarom niet zo ontzéttend zwaar wegen aan dat ene woordje. 

Zelf zie ik het als een afkorting. Ik ga er gewoon van uit dat iedereen die het heeft over 'een kind nemen', dit als afkorting zegt voor de zin 'zorgvuldig het besluit NEMEN om voor een kindje te kiezen, in de hoop dat het allemaal lukt en dat het ook nog eens gezond zal zijn' (mag ik het zeggen? Dat doen ze nu eenmaal bij een kindje waarvan het geslacht nog onbekend is, sorry). Maar omdat dit zo'n lange zin is, wordt het besluit nemen om een kind te willen en er voor te gaan, even afgekort tot een kind nemen. Ik snap het. Ik durf met volle overtuiging namens al deze mensen te zeggen dat ze het zo bedoelen. Dus niemand denkt er licht over, niemand wil respectloos zijn naar de ouders waar het helaas niet zo bij gegaan is als ze hoopten. Tuurlijk niet! Ook hen kan het immers overkomen dat het niet lukt, of dat er iets met het kindje gebeurt.

Dus laten we er wat meer voor elkaar zijn, elkaar steunen in de gesprekken of opmerkingen die er over kindjes willen krijgen zijn, ingaan op de werkelijke inhoud van elkaars blogs en niet meer muggenziften op dat ene woordje. Daar doen we elkaar als collega-moeders te kort mee. We bedoelen het allemaal prima, dat beloof ik!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je