{{ message.message }}
{{ button.text }}

Keuze stress: Carrière maken of moederschap?

Afbeelding blog 'Keuze stress: Carrière maken of moederschap? ' Achtergrond blur afbeelding

Carrière maken of moederschap? Op dit moment zit ik in een situatie waarin ik een keuze moet gaan maken. Maar wat is carrière maken eigenlijk? Is dit meer verdienen, meer verantwoordelijkheid of meer uren doorbrengen op je werk dan thuis? En is dit eigenlijk wel een keuze of kan het misschien ook gewoon allebei?

Na het lezen van verschillende mamablogs over dit onderwerp kom ik er achter dat dit voor iedereen anders is en elke moeder zelf bepaalt wat voor haar voelt als carrière maken. Voor mij houdt dit in dat ik inderdaad van mijn 32 uur contract over ga naar een 39 uren contract, met natuurlijk meer verantwoordelijkheid en een hoger salaris. Maar is dat wel genoeg om de ‘verloren tijd’ met je kind te compenseren?

Op dit moment is Jonah precies 1,5 jaar oud en gaat hij nog niet naar de kinderopvang. Alleen op maandag gaat hij naar mijn moeder en wordt hij lekker verwend door oma (blijft toch vreemd om je eigen moeder elke keer oma te noemen).

Zijn vader en ik hebben namelijk bewust gekozen om zo veel mogelijk van de opvoeding zelf te doen. Of dit zwaar is? Nou en of! Kenneth werkt 36 uur op kantoor en ik op dit moment dus 32. Op de maandag na, zorgen we dat er altijd één van ons klaar staat voor Jonah. Om heel eerlijk te zijn blijft er op deze manier weinig tijd over voor ‘Netflix en chill’ of om echt iets met zijn tweeën te gaan doen. Maar hey that’s life! En het leven bestaat nou eenmaal uit keuzes maken.

Het probleem is nu alleen dat ik het gevoel heb alsof ik echt moet gaan kiezen tussen mezelf en mijn kind. Doordat ik zelf ben opgevoed door ondernemers, waren mijn ouders relatief weinig thuis. Ook al heb ik niet het idee dat ik tijdens mijn jeugd echt iets te kort ben gekomen. Kan ik mezelf wel goed herinneren dat ik jaloers was op mijn vriendjes en vriendinnetjes die verplicht met zijn alle ’s avonds aan tafel moesten eten, of gezellige activiteiten hadden tijdens de feestdagen. (Het grappige daarvan was dat die kinderen zelf daar juist totaal geen zin in hadden.) Mijn ouders hadden namelijk een eigen horecazaak waardoor dit voor ons gezin meer een uitzondering dan regel was. Dus herken je de uitspraak: ‘Als ik ooit kinderen heb ga ik dit totaaaaal anders doen?’. Nou dat dus, ik heb mezelf op deze manier een soort van verplicht om dit totaal anders te gaan doen. Al riep ik dit ook over het gebruik van een tablet of smartphone, maar Thank god dat die uitvinding er is! En nee, Jonah zit niet heel de dag Youtube video’s te kijken, maar soms kan dit verrekte handig zijn.

Eigenlijk ben ik gewoon bang dat als ik meer ga werken Jonah zichzelf straks veel meer gaat hechten aan zijn vader dan aan mij. Is het heel gemeen als ik zeg dat ik juist degene wil zijn waar hij naar toe rent om getroost te worden als hij weer eens is gevallen?

Misschien is dit gevoel zo sterk door het schuldgevoel dat ik heb ontwikkeld. Aangezien ik tijdens mijn zwangerschap en de eerste maanden (zie eerste blog) er niet 100% voor hem geweest ben. Ik gun hem namelijk de beste band met zijn vader die er is! En ik geniet er ontzettend van om hun samen te zien. Maar ik wil ook dat hij weet dat ik altijd voor hem klaar sta. Alleen lukt dat wel als je naast een 39 urige werkweek ook je huishouden hebt en er relatief weinig tijd overblijft voor de echte leuke dingen?

Van de andere kant ben ik naast moeder ook nog een individu die ambities heeft en nog meer voldoening zou kunnen halen uit haar werk. Waardoor dat als ik deze keuze niet ga maken, ik hier waarschijnlijk ook spijt van krijg.

Keuzes, keuzes, keuzes… Het lastige aan de juiste keuze maken is dat je nooit weet wat de juiste keuze is, tot je deze uiteindelijk gemaakt hebt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je