{{ message.message }}
{{ button.text }}

Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken

Afbeelding blog 'Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken' Achtergrond blur afbeelding

Lieve lezers,

10 april 2015 heb ik een kaakoperatie gehad, ik heb hier al eens eerder een blog over geschreven, en toch weer verwijderd! Omdat ik vond dat dit niet op mijn website hoorde.

Er komen zo nu en dan nog steeds mensen op mijn instagram (liesskb) die vragen hebben over deze operatie. En daarom wil ik toch deze blog weer schrijven.

We maken allemaal wel eens een foutje, en meestal is dat foutje wel te overzien! Maar deze kaakoperatie was absoluut een foutje, met heel nare gevolgen.

Als ik de tijd terug kon draaien had ik het nooit gedaan. De pijn gaat nooit meer weg, en ik zal er mee moeten leren leven.

Toen ik 18 was kreeg ik een beugel. Mijn tanden gingen steeds schever staan omdat ik geen ruimte meer in mijn mond had. Een beugel, prima dacht ik! Ergens vond ik het ook wel leuk, zo benieuwd hoe het mij zou staan. De orthodontist raadde mij aan om naar de kaakchirurg te gaan omdat mijn overbit te groot was.

Nee, hier begon ik niet aan. Opzouten met die ellende! Aan de buiten kant zag ik er prima uit en zag je die zogenaamde 'overbite’ niet. Die mensen wilde gewoon het perfecte plaatje en geld aan me verdienen dacht ik. Onzin natuurlijk want verdient hij het niet aan mij, doet hij dit wel aan een ander. Dus dat was de reden niet.

Mijn kaak knakte altijd al, en alhoewel het niet lekker voelde had ik er niet super veel last van. Sinds mijn beugel werd dit wel erger. En twee jaar later besloot ik toch om eens op gesprek te gaan bij de kaakchirurg. Een gesprek kon geen kwaad.

De kaakchirurg vertelde dat door de stand van mijn kaken, ze snel zouden gaan verslijten. En dat ik, wanneer ik een jaar of 40 zou zijn, spijt zou hebben dat ik het nooit gedaan had (als ik nu later 40 ben zal ik spijt hebben dat ik het wel ooit heb laten doen!). Goed, de beste man kwam wijs over en ik besloot er over na te denken. "De knakjes in mijn kaak waren wel al meer geworden dan voor mijn beugel, die man zal wel gelijk hebben, mijn gebit wordt mooier, mijn gezicht slanker, ja ik moet het gewoon doen!" (Dat mijn gezicht slanker werd heb ik natuurlijk niet zelf verzonnen!)

Ik liet foto's maken van mijn kaak en ze lieten een reconstructiefoto zien van hoe het resultaat zou worden. Op de foto vond ik mijn kaak niet mooi, en erg overheersend. Ik ging ervan uit dat het niet precies hetzelfde zou worden als op de foto.. stom eigenlijk!

Ik bleek een enorme puntkin te hebben waardoor het nooit opviel dat ik eigenlijk een misvormd gebit had. Om mijn profiel mooi te krijgen moesten ze 10 mm van mijn kin afhalen. Prima dacht ik. Ik kon er alleen maar om lachen. Bleek ik toch wel dat familie kwaaltje te hebben, een puntkin!

Op 10 april 2015 werd ik geopereerd. Mijn kaken werden aan beide kanten 'gesplitst' en mijn onderkaak werd naar voren geplaatst, en vastgezet met schroeven aan het deel dat nog op zijn plek stond. De operatie vond ik meevallen. Tuurlijk had ik daarna pijn, maar had zoveel verhalen gehoord dat ik van veel erger uitging. Mijn kaken zaten de eerste weken vast op elkaar met elastiekjes door mijn brackets. Mijn eten had zich beperkt tot vloeibaar eten en door dat ik veel te veel afviel (ik was al niet dik) moest ik van de diëtiste aan Nutridrink. Bah bah bah!!!

Mijn tanden kon ik uiteraard niet poetsen, dus die bounty die ik op dag 2 in plakjes had gesneden en tussen mijn tanden had gewrongen heb ik nog weken geproefd...

En jaar na de operatie had ik nog steeds veel last; mijn kaken stijf, ze doen hun eigen ding, gapen is een hell! En zo heb ik nog een lijstje! De kaakchirurg stuurde me door naar een kaak fysio. Hier moest ik twee keer in de week naartoe, en toen ik zwanger werd van Hanna kwam dit op een laag pitje te staan. Na de geboorte van Hanna ben ik weer naar de kaakchirurg geweest.

Het viel hem (beter laat dan nooit) op dat mijn kiezen (het hele doel van deze operatie) elkaar nog steeds niet raakten. Terwijl ik dit typ word ik echt bizar emotioneel. Hoe kan het dat ik hier zelf achteraan had moeten gaan? Hoe kan het dat ik na zo'n heftige operatie niet direct fysio aangeboden heb gekregen?

Mijn kiezen moesten verhoogd worden zodat ze elkaar eindelijk zouden raken (dit werd nu vergoed maar over tien jaar, wanneer dit vervangen moet worden mag ik zelf €1000 neerleggen). Ik kreeg een op bijtplaat voor de nacht, en omdat ik had uitgesproken dat ik zo ontzettend veel spijt had mocht ik weer na een fysio. Een waar deze man nauw mee samenwerkte. Weer was ik elke week welkom, en werd ik twee keer verwacht. Voor zulke dingen maak je tijd, vooral als het ontzettend veel zeer doet, maar geld... geld daarentegen kun je niet uit een boom halen. Snel was ik door mijn zorgverzekeringspakket heen en kreeg ik rekeningen die niet leuk zijn.

Ik kreeg dry needling en verging van de pijn. Maar alles voor een goed doel. Ik stopte omdat het te duur werd en ik weer zwanger werd.

Nog steeds heb ik zo ontzettend veel spijt. Harde broodjes afhappen doe ik zeker niet met plezier. Gapen is not done, ik probeer vaak mijn kaken te masseren en voel dat dit gewoon helemaal strak staat. De laatste fysio vertelde mij ook dat ik laat was en dat het waarschijnlijk niet veel beter ging worden. Appel afhappen doe ik niet meer, appel eten überhaupt is onwijs vermoeiend. En eerlijk waar ik vind het niet mooi. Genoeg mensen zien het niet, maar ik zie het wel! En wat ik zie, bevalt mij niet.

Wanneer ik veel sport, val ik als eerst af in mijn gezicht! Alhoewel mijn buik nog niet is waar ik het hebben wil, valt mijn gezicht in elkaar en krijg ik te horen dat ik niet meer moet afvallen.

Dit is echt de grootste fout van mijn leven! Zingen zorgt voor verzuring, en huilen voel ik ook in mijn kaken. Ik raad het niemand aan. Al weet ik ook wel, dat ik gewoon pech heb gehad! Want ik weet genoeg meiden bij wie het resultaat schitterend is. En ze nergens last van hebben. Maar wees je er wel van bewust dat het ontzettend kan tegenvallen.

Dit is mijn verhaal, en alhoewel dit heel erg moeilijk is voor mij om te vertellen, hoop ik dat ik mensen toch iets bewuster kan maken van zulke zware operaties.

Liefs, Lisa

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je