Snap
  • Mama

Jeugd-Senti-Tekenfilm

Wie zelf opgroeide in de jaren tachtig en negentig, zal deze filmtitels met een blij maaggevoel herkennen...

Al jaren was ik op het Internet op zoek naar die ene titel. Van dat ene tekenfilmpje van die lieve zeehond met zijn grote schattige oogjes, en zijn dappere vriendjes. In trance zat ik vroeger voor de TV als mama spruiten kookte. Helemaal vergeten dat ik nét daarvoor nog zo hard om een derde fluoricerend roze glacé-achtig "lik-koekje" had gejammerd. Door deze tekenfilm wilde ik ook bedreigde dieren beschermen wanneer ik later groot was. In een rubberen boot op klotsende golven arme walvisjes veilig stellen van grote ijzeren boten met gemene mannen en dodelijke harpoenen. 

"Seaaaaaaabird....trala la lala..." En verder kwam ik nooit.

Tot vandaag. Eindelijk vond ik de juiste spelling. SEABERT! Aaaaah!

Hier is de opening:

Weten jullie het weer? Heimwee naar het veilig-kind zijn. Geen vrienden die je aanvallen, geliefden die verdwijnen of je verlaten, platzak zijn, dieëten, zorgen, smeltende ijskappen, oorlogen, aardbevingen, ziektes...niets ERNSTIGS. Gewoon. Jij als kind. Moeder veilig dichtbij. Eten wordt verzorgd. Je hebt het warm. En er schuift een allerliefst sneeuwwit beestje over het scherm. Perfectie!

Samen met Baby bekeek ik net het filmpje. Hoorde het getetter van Seabert. "Kijk, Baby!" zei ik enthousiast. "Hier keek mama vroeger naar!" Zijn bruine oogjes fonkelden gelukzalig.

En wat zag ik nog meer, behalve Tik Tak en Sesamstraat? Heel veel titels die al bijna uit mijn meest actieve, dagelijkse geheugen vervaagd waren.

David de Kabouter, Teddy Ruxpin, Paulus de Boskabouter, Vrouwtje Theelepel, de Fabeltjeskrant, Dr. Snuggles, De Smurfen, The Gummy Bears, Wickie de Vicking, Boes, Dommel, De Freggels, Ovide en zijn vriendjes, Alfred Jodokus Kwak, Tom en Jerry, Pingu, Maja de Bij, De Snorkels, Tiny Toon Adventures, Lucky Luke, Nils Holgersson, My Little Pony, Yogie and Friends, Pink Panther cartoon, en later, Dinosaurs, The Flintstones, Spider-Man, Inspector Gadget, Dexter's Laboratory, Ducktales, X men, Captain Planet ("Earth! Wind! Fire!!!"), Teenage Mutant Ninja Turtles, Ghostbusters, Scooby Doo...

Welke mis ik nog?

Inderdaad. Foofur en Top Cat. En de Troetelbeertjes!

Weten jullie nog hoe je je voelde toen je naar deze cartoons keek? In wat voor stoel zat je dan? Duim in de mond? Snoepje en limonade erbij?

Natuurlijk zijn de tekenfilms van tegenwoordig heel geavanceerd... Toch blijven de filmpjes van vroeger het mooist!

8 jaar geleden

Als je begrijpt wat ik bedoel, Ollie B bommel? Dit draakje heette zwelgje :)

8 jaar geleden

Hihi wij keken volgens mij ontzettend veel tv, aangezien bijna niemand ze kent. Peppels of zoiets is nu een kinderzender. Volgens mij nr 304 bij ziggo. Daar komen die hele oude tekenfilmpjes nog voorbij. Laatst moest ik popaye nog opzoeken op you tube, ik zei met spinazie eten dan word je net als popaye, maar ze wisten niet wie het was. Haha

8 jaar geleden

Och ja....die ken ik het beste..de troetelbeertjes. Die MOET ik er even bij zetten... Die goeie, ouwe tijd!!!!!!!!!!!

8 jaar geleden

Wat kun jij je dat nog kleurig en fleurig herinneren! Fijn he? Er was op Oudejaarsdag ook altijd ene film over het draakje dat uit een ei kwam. Weet jij daar nog iets van toevallig? Ik kom maar niet op de titel!