{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je vriendenkring en mama zijn

Het ontstaan van hechtere banden in je vriendenkring, of een kleinere vriendenkring en nieuwe vriendschappen nadat je mama bent geworden.

Afbeelding blog 'Je vriendenkring en mama zijn'

Je vriendenkring

Voordat je zwanger werd had je misschien wel een echte vriendenkring. Een vriendenkring waarmee je elke maand, of misschien zelfs wel elk weekend met elkaar op stap ging. Gingen jullie niet op stap, dan was het wel bij iemand thuis "chillen".  In die tijd ging het er altijd over hoe zat iemand was en met wie diegene die avond had gezoend. Elke week zat je met z'n alle wel bij elkaar en ging je als groep op pad. 

Maar dan komt de tijd dat iedereen zijn leven er anders gaat uit zien. De een gaat verder studeren, de ander gaat samenwonen, de ander verbreekt haar relatie, de een gaat reizen, de ander gaat elk festival af, de ander heeft trouwplannen en de ander raakt zwanger. Zo was eerst iedereen 16 jaar en was het lang leven de lol, en zo is iedereen 25 a 26 jaar met een heel ander leven voor zich. Hoewel de een bezig is met haar trouwjurk, is de ander bezig met welk outfit diegene aan moet doen voor het festival wat volgend weekend is, hoewel de ander weer bezig is met welke maat kleertjes ze moet kopen voor de baby die in haar buik groeit, hoewel de ander nog moet uitzoeken welk werk ze nu wil doen, en de ander is weer bezig met het opbouwen van haar carrière. Iedereen staat op deze manier heel verschillend in het leven. 

Zwanger en je vriendenkring 

Wanneer je als aanstaande mama als eerste zwanger raakt in je vriendenkring, is dit heel speciaal. Al je vriendinnen willen betrokken zijn en weten hoe het gaat, wat je voelt als de baby trapt, wat voor spullen je zo nu en dan koopt etc. Kortom, ze willen er alles van weten en zijn er erg nieuwsgierig naar.  Deze vriendinnen houden rekening met je door regelmatig te vragen hoe het met je gaat en het begrijpen waarom je niet mee gaat. Maar ze begrijpen je doordat ze iets anders verzinnen om te doen waar je wel bij kan zijn. Ze vragen je de oren van het lijf en willen alles weten of de zwangerschap, dit omdat ze hopen dit straks ook te mogen meemaken. 

Maar zo kunnen er ook vriendinnen zijn waarbij dit onzekerheid bij oproept die namelijk nog helemaal niet zover zijn in hun leven en het " raar" kunnen vinden dat hun vriendin zwanger is. Maar uiteindelijk ga je niet meer elke keer mee op stap en zal je vaker nee gaan zeggen wanneer die buik in de weg gaat zitten. Zo kun je vriendinnen hebben die dat begrijpen, doordat ze bijvoorbeeld nog een andere vriendin hebben die bijvoorbeeld al een kleintje heeft. Maar voor je vriendinnen die dit nog niet dichtbij hebben meegemaakt is het soms moeilijk te begrijpen waarom je nou even geenzin hebt om mee te gaan naar de stad in de hitte met 30 graden hier in Nederland, of dat je gewoon even geen zin hebt om mee uiteten te gaan. Ze vinden maar dat je je aanstelt en dat je maar gewoon mee moet. 

Maar dit alles neem je voor lief en je denkt bij jezelf, " Als ze dit straks ook mee mogen maken, dan begrijpen ze het wel". 

best-blair-boy-cute-Favim.com-1018768_14

Baby en je vriendenkring

Na maanden wachten mag je eindelijk je wondertje in je armen sluiten. Je vrienden willen hem of haar meteen komen bewonderen en je laat hem of haar met trots zien. Elke week komen ze wel even spieken bij de kleine. Maar hoe ouder je kleintje wordt, hoe minder vaak je bepaalde vriendinnen gaat zien. Je vriendinnen hebben andere dingen te doen en hebben het druk waardoor ze de kleine vooral op foto's volgen. Hoewel er wel een paar vriendinnen uit je vriendenkring nog steeds wekelijks ziet , met of zonder de kleine erbij. 

Je vriendenkring kan op deze manier kleiner worden, maar je vriendenkring kan ook zo blijven maar de banden onderling kunnen veranderen in je vriendenkring. Vroeger zeiden ze altijd tegen mij " Je echte vrienden kun je maar op een hand tellen"  Ik snapte dat nooit, ik had zoiets van maar ik heb heel veel goede vriendinnen, en die kon ik niet op een hand tellen. Nu snap ik het pas sinds ik mama ben geworden van een prachtig kereltje. De vriendinnen uit mijn kring waarmee ik nu een nog hechtere band mee heb gekregen, die kan ik inderdaad op een hand tellen. Hoewel die band in je vriendenkring met een aantal andere juist weer minder kan zijn geworden, doordat je daar bijvoorbeeld minder contact mee hebt, of er anders naar kijkt dan voorheen. Maar wanneer je iets inlevert, krijg je er ook weer iets voor terug. Zo ontstaan en namelijk ook weer nieuwe vriendschappen, vriendschappen met mama's. Daarbij is het wel fijn dat je dan even lekker veel over je grote trots kan praten en het onderwerp vooral over kinderen gaat. In je vriendenkring wil je natuurlijk niet altijd als diegene overkomen die het altijd alleen nog maar over kinderen heeft en niets anders, met hun praat je ook over andere dingen. 

Hiermee wil ik niet zeggen dat je altijd weet wie je echte vrienden zijn wanneer je een baby krijgt, want dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Maar door een baby te krijgen kunnen er wel weer nieuwe vriendschappen ontstaan, of veranderingen in je huidige vriendenkring door hechtere banden onderling of juist minder hechtere banden. 

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Relatie

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je