{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je leven begint eerder dan je denkt

De invloed van de prenatale periode

Afbeelding blog 'Je leven begint eerder dan je denkt' Achtergrond blur afbeelding

Weet jij van jezelf waarom je denkt, voelt en doet zoals je doet? Ik kan me voorstellen dat je hier niet direct een antwoord op weet, want dit vereist best wat ‘zelfonderzoek’. Maar met alleen zelfonderzoek kom je er niet helemaal, want wist je dat jouw eigen prenatale periode hier ook een enorme rol in speelt?

Onderzoeken

Al tijdens mijn opleiding tot Orthopedagoog was ik gefascineerd door de onderzoeken die werden gedaan rondom zwangerschap en geboorte. Met name de onderzoeken waarbij werd onderzocht wat de invloed van moeder op het ongeboren kind is. De laatste jaren is er (gelukkig!) steeds meer aandacht voor dit gebied. Ik besef me daardoor dat de periode van zwangerschap, geboorte en babytijd behoorlijk wat invloed heeft op je ontwikkeling en de manier waarop je denkt, voelt en doet.

Prenatale teksten

Ik kan dan ook letterlijk een sprongetje van blijdschap maken van een boek als ‘Je leven begint eerder dan je denkt’ (Loek Knippels). In dit boek schrijft de holistisch psychotherapeut over de vroege onbewuste ervaringen in de moederschoot. Zo schrijft hij dat het mogelijk is dat de manier waarop onze moeders hun leven, maar ook hun trauma’s, opvattingen en overtuigingen beleefden, rechtstreeks aan het nog ongeboren kind (aan jou) kunnen doorgeven. Dit gebeurt uiteraard niet bewust, maar kan wel enorme impact hebben. Deze onbewuste ervaringen kan je als kind met je meedragen en vormen de basis van de overtuigingen, gedragingen en gevoelens die je vandaag de dag hebt. Zowel positief als negatief. Deze onbewuste ervaringen noemt Loek Knippels ‘prenatale teksten’.

Topje van de ijsberg

Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg wat betreft dit onderwerp. Er valt nog zoveel meer over te vertellen, delen en begrijpen. De komende tijd duik ik daarom nog verder in het onderwerp ‘prenatale teksten’. Wil je hier meer over te weten komen? Dan nodig ik je van harte uit om mij te (blijven) volgen!

Wist jij al dat de prenatale periode zoveel invloed kan hebben?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je