Snap
  • Mama
  • #momlife
  • #gewoonmama

“ je kind heeft en taalachterstand”

Wat houd dit in?

Hi, 

Zoals de meeste van jullie weten is dat ik ongeveer 6 maanden geleden met Gentley voor zijn 2 jaar controle bij het Consultatie Bureau kwam en hier geconstateerd werd dat hij een taal achterstand heeft. ( ik gaf dit al eerder aan, maar werd niets mee gedaan) 

Vanaf dat moment gingen alle belletjes rinkelen en moest er ineens van alles gebeuren. Zo werd hij aangemeld bij het Audiologisch Centrum in Almere, en moest hij vast ingeschreven worden bij een logopedist zodat hij alvast kon oefenen met taal, aangezien de inschrijving bij het AC vaak langer als 3 maanden duurt. 

We kregen een afspraak bij het AC en hier gingen ze samen met een logopedist en een maatschappelijk medewerker testen afnemen bij Gentley. Een taal begrip test en een test voor de uitspraak/spraak. 

De uitslagen die hij had op die dag zou ik pas een week later horen, dus op de dag zelf deed Gentley het super goed, ondanks dat ik wist dat ik te horen zou krijgen dat hij achter loopt. 

( de testen zijn spelenderwijs, en het is geen goed of fout, maar ze kijken echt naar het kind en wat hij wel/niet kan) 

Een week later werd ik opgeroepen om de uitslag van de testen te bespreken. Hij scoorde net gemiddeld, maar voor zijn leeftijd/ontwikkeling toch wel te laag, ik kan hier met cijfers etc komen, maar zelfs ik snap dat niet helemaal. 

Ze besloten de logopedie voort te zetten en na 3 maanden opnieuw te willen testen, aangezien hij pas kort was begonnen met de logopedie konden ze nog niet zeggen of dit voldoende zou helpen of niet. 

Ik had besloten vanaf dit moment dat ik het er niet bij zou laten zitten, dus ik heb gebeld met de zorgverzekering en met de logopedist en heb geregeld dat hij i.p.v 1x 30 min in de week, nu 2x 30min logopedie kreeg. Ik dacht namelijk dat dit meer zoden aan de dijk zou zetten en het idee dat hij misschien naar een speciale school zou moeten als het niet zou verbeteren, beangstigde me. 

Het is nu 3 maanden later, en we hebben vandaag de taalbegrip test gehad, of naja Gentley. Ik ga het zo goed mogelijk proberen uit te leggen, dus mocht je het niet begrijpen, stel gerust vragen! 

Hij scoorde de 1e keer 87% op 8 test vragen die hij goed had. Vandaag heeft hij dezelfde test gedaan en heeft hij i.p.v 8 vragen 14 testvragen “begrepen” maar had ondanks dat maar 86%. Ik dacht huh? Hij heeft het toch beter gedaan? Waarom scoort hij dan lager? Dit blijkt er mee te maken te hebben, dat hij in 3 maanden tijd meer vooruitgang had moeten boeken, en het daarom voor zijn ontwikkeling lager scoort dan de vorige keer. 

Je snapt vast dat de moed mij vanmiddag in de schoenen zakte, en ik hier eigenlijk wel even behoorlijk “verdrietig” was. Als wij thuis het vergelijken met hoe het 3 maanden terug was dan zien wij een wereld van verschil. Hij praat de hele dag door, maar wel op zijn manier en soms moeten we gissen naar wat hij bedoelt. Hij gaat sinds 2 maandjes nu 3 halve dagen naar het kinderdagverblijf als wij werken en hun geven ook aan dat hij veel praat. Het gaf even het gevoel alsof je hebt gefaald als ouders, omdat je zo je best hebt gedaan het voor hem beter te maken, en dan is het toch niet gelukt. 

Donderdag word de 2e test gedaan, en scoort hij deze wel stukken beter als de vorige keer, dan hoeft er nog niets aan de hand te zijn. Dus laten we daarvoor duimen. 

Lots of love. 

4 jaar geleden

Oké dan, ja ik snap je wel... Maar die stempel is wat je er zelf mee doet, er hoeft namelijk geen stempel te komen, ik behandel mijn kind niet anders als een ander kind. ??

4 jaar geleden

Hi, ? Excuses dat het je heeft laten schrikken, het feit dat hij misschien naar een speciale school moet laat mij niet schrikken om het idee dat het een “speciale” school is. Mijn broertje en zusje zijn beide autistisch en zitten ook op een speciale school, en daar is helemaal niets mis mee. Wat ik met deze zin probeerde te zeggen is dat ik het erg vind dat er zo snel een stempel gedrukt word op een kind, en dat ze de kans niet krijgen om te leren en te groeien. Ik heb dit later ook duidelijker gemaakt op mijn instagram. Daarnaast is het zo dat ik ook eerst dacht van jezus wat vroeg dat nu alles al begint, maar toen werd mij verteld wat voor impact het heeft op een kind als hij al op de basisschool zit en dan nog eraf moet en dan alle toeters en bellen aan gaan, dan heb ik liever dat het nu spelenderwijs gaat. ?

4 jaar geleden

Hi, ? Excuses dat het je heeft laten schrikken, het feit dat hij misschien naar een speciale school moet laat mij niet schrikken om het idee dat het een “speciale” school is. Mijn broertje en zusje zijn beide autistisch en zitten ook op een speciale school, en daar is helemaal niets mis mee. Wat ik met deze zin probeerde te zeggen is dat ik het erg vind dat er zo snel een stempel gedrukt word op een kind, en dat ze de kans niet krijgen om te leren en te groeien. Ik heb dit later ook duidelijker gemaakt op mijn instagram. ?

4 jaar geleden

Ik denk meer dat het de drempel is dat je je kind met een busje naar school moet laten gaan ipv hem/ haar zelf naar school te kunnen brengen om de hoek. Als het beter is, moet je daar wel voor gaan vind ik. Bij mijn oudste had het misschien ook beter geweest, al is hij op de basisschool nooit blijven zitten met adhd en zware dyslectie is het best lastig in een klas met 30 kinderen. Al denken ze dat hij nu wel meer opgepikt heeft dan dat ze hem wel naar het speciaal onderwijs hadden laten gaan. Maar dat is een wat als, want hij kon altijd mee onder het mom van sociaal gezien kan hij mee. Mijn dochter mag nu eindelijk blijven zitten. Op je tenen door de basisschool is echt niet alles