{{ message.message }}
{{ button.text }}

“ je kind heeft en taalachterstand”

Wat houd dit in?

Afbeelding blog '“ je kind heeft en taalachterstand” ' Achtergrond blur afbeelding

Hi, 

Zoals de meeste van jullie weten is dat ik ongeveer 6 maanden geleden met Gentley voor zijn 2 jaar controle bij het Consultatie Bureau kwam en hier geconstateerd werd dat hij een taal achterstand heeft. ( ik gaf dit al eerder aan, maar werd niets mee gedaan) 


Vanaf dat moment gingen alle belletjes rinkelen en moest er ineens van alles gebeuren. Zo werd hij aangemeld bij het Audiologisch Centrum in Almere, en moest hij vast ingeschreven worden bij een logopedist zodat hij alvast kon oefenen met taal, aangezien de inschrijving bij het AC vaak langer als 3 maanden duurt. 

We kregen een afspraak bij het AC en hier gingen ze samen met een logopedist en een maatschappelijk medewerker testen afnemen bij Gentley. Een taal begrip test en een test voor de uitspraak/spraak. 

De uitslagen die hij had op die dag zou ik pas een week later horen, dus op de dag zelf deed Gentley het super goed, ondanks dat ik wist dat ik te horen zou krijgen dat hij achter loopt. 

( de testen zijn spelenderwijs, en het is geen goed of fout, maar ze kijken echt naar het kind en wat hij wel/niet kan) 


Een week later werd ik opgeroepen om de uitslag van de testen te bespreken. Hij scoorde net gemiddeld, maar voor zijn leeftijd/ontwikkeling toch wel te laag, ik kan hier met cijfers etc komen, maar zelfs ik snap dat niet helemaal. 

Ze besloten de logopedie voort te zetten en na 3 maanden opnieuw te willen testen, aangezien hij pas kort was begonnen met de logopedie konden ze nog niet zeggen of dit voldoende zou helpen of niet. 

Ik had besloten vanaf dit moment dat ik het er niet bij zou laten zitten, dus ik heb gebeld met de zorgverzekering en met de logopedist en heb geregeld dat hij i.p.v 1x 30 min in de week, nu 2x 30min logopedie kreeg. Ik dacht namelijk dat dit meer zoden aan de dijk zou zetten en het idee dat hij misschien naar een speciale school zou moeten als het niet zou verbeteren, beangstigde me. 

Het is nu 3 maanden later, en we hebben vandaag de taalbegrip test gehad, of naja Gentley. Ik ga het zo goed mogelijk proberen uit te leggen, dus mocht je het niet begrijpen, stel gerust vragen! 

Hij scoorde de 1e keer 87% op 8 test vragen die hij goed had. Vandaag heeft hij dezelfde test gedaan en heeft hij i.p.v 8 vragen 14 testvragen “begrepen” maar had ondanks dat maar 86%. Ik dacht huh? Hij heeft het toch beter gedaan? Waarom scoort hij dan lager? Dit blijkt er mee te maken te hebben, dat hij in 3 maanden tijd meer vooruitgang had moeten boeken, en het daarom voor zijn ontwikkeling lager scoort dan de vorige keer. 


Je snapt vast dat de moed mij vanmiddag in de schoenen zakte, en ik hier eigenlijk wel even behoorlijk “verdrietig” was. Als wij thuis het vergelijken met hoe het 3 maanden terug was dan zien wij een wereld van verschil. Hij praat de hele dag door, maar wel op zijn manier en soms moeten we gissen naar wat hij bedoelt. Hij gaat sinds 2 maandjes nu 3 halve dagen naar het kinderdagverblijf als wij werken en hun geven ook aan dat hij veel praat. Het gaf even het gevoel alsof je hebt gefaald als ouders, omdat je zo je best hebt gedaan het voor hem beter te maken, en dan is het toch niet gelukt. 

Donderdag word de 2e test gedaan, en scoort hij deze wel stukken beter als de vorige keer, dan hoeft er nog niets aan de hand te zijn. Dus laten we daarvoor duimen. 

Lots of love. 

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je