{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je eigen opvoeding en ouderschap

Hoe je jeugd doorwerkt in de opvoeding van je kind

Afbeelding blog 'Je eigen opvoeding en ouderschap' Achtergrond blur afbeelding

Je eigen ervaringen als kind bepalen hoe jullie als ouders je liefde doorgeven aan het kind. Het voorbeeld wat jij en je partner hebben gehad, de manier waarop jullie ouders met elkaar omgingen en hoe zij liefde aan jullie hebben getoond is van invloed op jouw ouderschap.

Wanneer je opgroeit in een moeilijke omgeving, heeft dit al invloed op je kinderwens. Sommige zijn niet bereidt zichzelf te geven voor een kind, anderen willen juist een inhaalslag maken en hun eigen kind het beste geven wat er bestaat (en daarmee bestaat de kans zichzelf volledig wegcijferen). Wat je keuze ook is: het is goed. Mocht je voor kinderen kiezen, wees je wel bewust van jezelf in het ouderschap.

Het ouderschap is een groot avontuur. Een avontuur waar je jezelf tegen komt: mooie kanten, want je komt erachter dat je meer kan dan je zelf had ingeschat, maar ook teleurstellingen waarin het zwaarder was dan verwacht. Je kan gigantisch worden geconfronteerd met wat je hebt gemist. Je beseft je wat je anders zou willen doen, wat vaak heel bewust gebeurd. Maar je neemt juist ook vaak onbewust mee wat je wel prettig vond uit je opvoeding.

Als je je eigen patronen en gevoeligheden herkent helpt dit enorm in het begeleiden van je kindje naar een gezonde ontwikkeling. In je kindje ontstaat dan een hechtingsysteem, een hechtingsrelatie aan zijn ouders. In jezelf ontstaat een care giving systeem. Dit is een ingewikkeld woord voor je natuurlijke zorginstinct wat aanslaat als iemand afhankelijk kwetsbaar en behoeftig is, zoals kinderen per definitie zijn. In een care giving systeem wil je koesteren (zorgen voor veiligheid, liefde bieden) en tegelijkertijd ruimte bieden voor groei door los te laten.

Een baby die te veel (letterlijk) wordt vastgeklemd met liefde, dus alleen enorm gekoesterd, krijgt geen ruimte voor groei en ontwikkeling. Je staat je kindje dan in de weg met je liefde. Andersom kan ook; te veel ruimte geven voor ontwikkeling en eigenlijk weinig liefde. De kunst is balans. Genoeg liefde en genoeg ruimte om op ontdekking te gaan. Een kind krijgt zo een veilige hechtingsrelatie: erop vertrouwen dat je ouders er voor je zijn en met die gedachte op ontdekking kunnen gaan om te ontwikkelen.

Welke dingen neem jij mee uit je eigen opvoeding in het ouderschap?

Meer weten? Volg @WijzerMama op Instagram! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je