{{ message.message }}
{{ button.text }}

Janken bij muziek

Muziek kan heel erg op je emoties werken.

Afbeelding blog 'Janken bij muziek'

Muziek ... iedereen weet dat het een heleboel met je emoties kan doen, maar ook met je herinneringen. Wie heeft er nooit meegemaakt dat ze een oud liedje hoorde en daar meteen een herinnering aan vroeger bij kreeg?

Om een reden, die ik zelf een beetje begrijp, maar niet genoeg om het hier helemaal uit te leggen, koppel je herinneringen soms aan muziek, soms aan geuren, soms aan andere dingen. Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat je dat liedje toen hoorde, of die geur toen rook, maar niet altijd. Zo is er een liedje, wanneer ik dat hoor, denk ik aan een bepaalde stageplek waar ik goede herinneringen aan heb. En dat liedje heb ik daar toch echt nooit gehoord. Ik weet niet goed waarom dat liedje en die stageplek aan elkaar verbonden zijn in mijn hoofd, misschien omdat het allebei positieve herinneringen zijn? Geen idee.

Om een voorbeeld te geven: muziek van UB40 brengt me altijd terug naar een kinderdagverblijf waar ik heb gewerkt. Die is trouwens makkelijk uit te leggen, namelijk; wanneer we met de kinderen fruit hadden gegeten om een uur of 10, moesten er natuurlijk een heel stel luiers verschoond worden. Om dat werkje leuker te maken, maar ook om de andere kinderen een beetje in de gaten te kunnen houden tijdens het verschonen (je kunt Pietje nou eenmaal moeilijk uit de vensterbank plukken wanneer je net een mega-poep-luier verschoont), deden we een cd van UB40 aan en gingen we lekker swingen met de kinderen. Wij met de poepluiers onder onze neus en de kinderen door de hele zaal :) . Ps: Nee, ik ruik geen poep als ik UB40 hoor, ik heb vooral de gezelligheid in mijn herinnering :P .

Het liedje "Kusje" ( https://www.youtube.com/watch?v=Vlu4EKZFHLA ) van Herman van Veen ken ik al wel 20 jaar, denk ik, maar ik kan het nog steeds niet horen zonder mistige ogen te krijgen.

Het kan soms ook anders gaan, soms hoor je een liedje dat je nog niet eerder hoorde en brengt het toch emoties naar boven. Toen ik bijvoorbeeld voor het eerst het liedje van Maaike Ouboter ("Dat ik je mis" https://www.youtube.com/watch?v=ObGlgJPCZj4 ) hoorde, heb ik vreselijk zitten huilen!

Het gekke is, ik vind het niet erg als een liedje me zo emotioneel maakt dat ik niet anders kan dan huilen. Het voelt juist wel eens goed om te huilen zonder dat er werkelijk iets aan de hand is. Raar mens ben ik toch! Mijn kinderen kijken me dan wel eens aan met een blik van "daar heb je mama weer", wat mijn man trouwens ook bijzonder goed kan, maar ja, wat wil je ook, het zijn alle drie mannen!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je