{{ message.message }}
{{ button.text }}

Internet als basisbehoefte

Is internet de basis behoefte om je gezin in toom te houden?

Afbeelding blog 'Internet als basisbehoefte'

Ik werk op een technische klantenservice. Iets wat ik met veel plezier doe, maar waar ik me soms om reacties verbaas. De reacties van ondernemers die even twee dagen op hun modem moeten wachten kan ik snappen. Maar die van moeders? Niet altijd.

De voornaamste reden dat moeders boos zijn op mij of eerder op de wachttijd om een nieuw modem te ontvangen is hun kinderen. Maar is internet en tv dan de basis behoefte om je gezin in toom te houden? Wij doen regelmatig een dagje geen tv. En laatst zaten wij in verband met een overstap naar een andere provider ook even zonder internet. We vroegen even wifi van de buren voor onze whats-app en toen peuter-zoon moe was en toch even schermtijd wou, drukte we even een dvd in de computer. Verging de wereld? Nee!

Onze kinderen zijn denk ik ook wel makkelijk. De jongste kijkt vaak met een schuin oog mee maar voor hem is het niet een gewoonte om de tv aan te hebben. Onze peuter vind het heerlijk als hij van de peuterspeelzaal komt even “hersenloos” voor de tv te hangen. Maar of dat nu netflix is of een dvd maakt dan ook niet veel uit.

Ik kan me voorstellen dat er situaties zijn dat die tv of schermtijd even een uitkomst is. Als je bijvoorbeeld zelf een lange dag hebt gehad, de kinderen zijn moe en je moet nog van alles. Even voor de tv en ze zijn stil. Of je bent alleenstaand en je krijgt je plak kinderen alleen bij je weg met de tv.

Door regelmatig een schermvrije dag te houden denk ik ook dat je je kinderen voorbereid op een internet-loze periode van een paar dagen. Zorg voor een paar dvd`s in huis voor noodgevallen, kinderen hebben vaak toch wel speelgoed zat en bouw desnoods een tent over de bank heen en maak het knus en gezellig op die manier. Er zijn duizend manieren om een kind bezig te houden, daar is internet echt niet voor nodig.

Wij overleefden het vroeger ook, onze moeders zijn niet (compleet) gek geworden zonder internet. Mijn ouders lieten me af en toe bewust vervelen, hierdoor ben ik niet slechter geworden. Heb geleerd om zelf dingen te bedenken zoals een boek te pakken, een blog te verzinnen of creatief in de keuken bezig te gaan. Wij gingen vroeger naar boerencampings, mijn broer en ik hadden de tijd van ons leven met elkaar. Zolang er water was vermaakte we ons. Zo wil ik later ook met de kids op vakantie.

Ik geloof ook dat ik slechter zonder internet dan de kids. Heb ik even niks om handen scroll ik even door social media. Een app gesprek is snel gevoerd en even iets weten? Dan is Google je vriend. Nee denk niet dat de moeder boos zijn om hun kinderen, maar meer dat zij niet even online kunnen.

XoXo Vino
http://vinonijn.nl/

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #internet

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je