Snap
  • Mama

In wat voor een tijd groeit ons kleine meisje op?

Hebben jullie daar wel eens 'last' van? Bedenken in wat voor tijd en maatschappij je kindje groot wordt?

Soms, zo heel soms.. als ik weinig om handen heb, wat dus maar af en toe voorkomt, wil ik wel eens afdwalen met mijn gedachten over de toekomst. De toekomst van ons kleine meisje. Wat gaat er van haar terecht komen, wat voor karakter zit er in, lijkt ze meer op papa of mama (hopelijk op zichzelf). 

En dan soms, zo heel soms ben ik ook best wel eens bang over de 'wereld'  waarin ze groot gaat worden.

Een wereld waarin apparaten belangrijker lijken dan sociale contacten,

Een wereld waarin het (door sommigen) normaal wordt gevonden om over mensen van bepaalde etnische afkomsten te roepen dat er minder van moeten zijn in een land,

Een wereld waarin je vanuit een geloofsovertuiging mensen dood mag schieten,

Een wereld waarbij het steeds belangrijker wordt om alles te kunnen en te moeten,

Een wereld waarin er niet samen gekeken wordt naar oplossing maar tegen elkaar geschreeuwd omdat ze het niet eens kunnen worden met elkaar,

Een wereld waarin mensen het niet kunnen/willen begrijpen hoe het is om te moeten vluchten voor oorlog en er alles aan doen om deze vluchtelingen ook maar iets van hulp te kunnen bieden,

Als je mij nog 15 minuten geeft, kan ik helaas een opsomming blijven geven van al dit soort in-en-in trieste gebeurtenissen, maar de vraag is hoe kan ik er nu voor zorgen dat onze dochter een mooi leven krijgt in deze waanzin en ook zorgt dan anderen een mooi leven krijgen..

Ik hoop dit te kunnen bereiken door haar op te voeden met zo weinig mogelijk vooroordelen. 
Iedereen met respect te behandelen, zo lang mogelijk kind te mogen zijn en niet alles maar te moeten en te kunnen. Haar te laten zien dat sociale contacten en echt contact veel mooier zijn dan kijken naar een telefoon. Haar ook te vertellen in welke omstandigheden mensen ergens anders op de wereld leven, zodat ze er niet vanuit gaat dat iedereen dezelfde basis heeft als haar. 

Ik realiseer mij ook dat IK het grote voorbeeld moet zijn in deze.
IK moet haar laten zien wat er voor nodig is om de wereld een beetje mooier te maken.

En mijn hoop is, dat de generatie van onze dochter een stuk slimmer-socialer en empatischer gaat zijn dan al die mensen die nu laten blijken dit niet in zich te hebben. 

Gelukkig maar,
dat ik niet zoveel tijd om handen heb
om hier lang bij stil te staan.....

7 jaar geleden

Ik ben af en toe ook wel is bang als ik aan alle ellende in de wereld denk. Maar je hebt het mooi verwoord! Wees het grootste, goede voorbeeld dat je zijn kunt en ze zal daar zeker wat van overnemen!

7 jaar geleden

Verschrikelijk, ik ben er ook zo veel mee bezig geweest! Ik voelde me soms zelfs schuldig en egoistisch dat ik zo persee een kindje op deze weereld wilde zetten. Ik sprak hier over met mijn moeder. Maar mijn eigen moeder vertelde mij dat zij zo ook dacht toen wij klein waren. Daarop zei haar moeder weer wat mijn moeder mij vertelde... 'Lieverd, elke moeder denkt dit, de toekomst voor je kinderen beangstigd moeders al door de eeuwen heen. Ook mijn moeder (moeder van mijn oma) maakt zich zorgen over in wat voor wereld zij haar kinderen groot moest brengen.' Dit stelde mij gerust. Met mijn oma is het goed gekomen, met mijn moeder is het goed gekomen en met mij is het goed gekomen. Ik denk dat we er met ons kleintje ook wel komen. Want er is nog zoveel moois en goeds in deze wereld en zij mag dit nog allemaal gaan ontdekken en mee maken.