{{ message.message }}
{{ button.text }}

In gevecht met puberdochter, nieuwe fase!

Afbeelding blog 'In gevecht met puberdochter, nieuwe fase!' Achtergrond blur afbeelding

Laatst werd ik verwend door mijn lieve dochter. Ze gaat langzaam van tienerdochter, naar puberdochter. Inmiddels heb ik in veel verschillende fases ruime ervaring met drie kids, maar dit is weer even een nieuwe fase kan ik je vertellen.

Ik had al eens gehoord dat je een puber gewoon moet zien als een alien. Ze zijn anders, denken anders en ze spreken een andere taal. Logisch dus dat je elkaar niet begrijpt. Laatst was dochter lief boos en niet een beetje boos, maar echt overdreven boos en waar over? Het is niet eens de moeite waard om dat te vertellen. Ik zal de details sowieso achterwege houden, want er is al niet veel cool als je puber bent en het is natuurlijk helemaal niet te doen als je moeder dan ook nog over je schrijft.

Maar goed ze was boos dus. Op zich een goede emotie die er bij ons best mag zijn. Boosheid voelen en aangeven betekent grenzen aanvoelen en aangeven. Er zit vaak een emotie onder die de kern aangeeft van wat er écht is. Maar deze boosheid kende ik nog niet bij haar. Ik werd direct getriggerd in een oud stuk en riep zonder eerst even een stapje terug te doen: “Dit accepteer ik niet, je bent de ‘queen bee’ van de familie niet en naar je kamer NU”. “En hier die telefoon, die krijg je voorlopig niet meer terug”!!

Wat volgde was een soort getrek en geduw om haar telefoon af te pakken, waarbij ze hard uitriep “Die telefoon is van mij en je doet me pijn!!!”. Uiteindelijk gaf ze zich over en stampte ze zonder haar geliefde vriend naar boven. Pffff dit voelde heel naar, als een soort machtsstrijd die ik op de lange termijn nooit van haar ging winnen. Als je al over winnen kan spreken natuurlijk.

Diezelfde middag kregen we weer een conflict en leek het dezelfde kant op te gaan. Aj als ik nou al zo moest dreigen en ‘vechten’ dan ben ik haar over een poosje kwijt. Dan helpt dit ook niet meer. Gelukkig had ik mezelf in de uren ervoor flink gestalkt. Waarom reageerde ik zo heftig op haar gedrag, wat werd bij mij geraakt en hoe kan ik het anders aanpakken?

Van haar kan ik niet verwachten dat ze het anders gaat doen. De hormonen gieren af en toe door haar lijf, ze snapt zichzelf op dat moment ook niet meer. Bij mij staat de bezem ook 1 x per maand in de gang, reken maar dat ik dan ook niet mijn leuke zelf ben.

Ik ben dus maar even weggelopen, heb haar maar gewoon laten doen. Toen ze weer afgekoeld was, en ik ook, ben ik naar haar toe gegaan. Ik dacht ik moet het even tactisch aanpakken nu, want ja met aliens communiceer je nou eenmaal anders toch?! 

Ik heb haar gezegd dat het heel dom was hoe mama reageerde, dat ik niet zo fel had moeten zijn. We kunnen haar gedrag op die manier niet accepteren, maar ik zou voortaan tot 10 tellen en dan pas reageren. “Ik zou je nooit pijn willen doen, ik hou hartstikke veel van jou en ben super trots op je!” Ik zag dat haar ogen verzachtten en dat ze er weer was, mijn lieve tienerdochter. Ze begreep zelf ook niet waarom ze zo boos was geworden. We konden er gelukkig weer om lachen.

Toegeven als ouder is helemaal niet erg, je bereikt er veel meer mee dan voortdurend straffen. Het aller belangrijkste is, dat ze voelen dat ze geliefd zijn, echt gezien en gehoord worden. Dat er vertrouwen, liefde en acceptatie is. Dan ontstaat er veel meer ruimte voor zelfreflectie, zelfs bij een puber!

Het resultaat: een uurtje later stond mijn mooie meisje ineens boven met een heerlijke, zelfgemaakte milkshake. “Kijk mam, een Blissfulle milkshake voor jou😍!” Oké Wiet en nou niet bedenken hoe je keuken er uit ziet als je straks beneden bent, let it go... Nou weet ik het zeker; een puber in huis is een hele uitdaging, maar ook een hele gezellige. Yes geef mij maar een puber in huis😆!

Recept Blissfulle milkshake volgens Lente🥤:

🍒 Heel veel kersen
🍌 Twee bananen 
🍏 1 appel
🥥 500 ml kokosmelk (alpro)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je