{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ik weet het soms echt niet meer..

Wie mij al langer volgt ( op instagram ) weet dat ik sinds de geboorte van mijn oudste (‘16) last heb van depressie.

Afbeelding blog 'Ik weet het soms echt niet meer..'

Ik heb afgelopen 4 jaar verschillende medicatie gehad vanwege mijn depressie. Helaas kwamen wij ( mijn psychiater en ik ) telkens tot de conclusie dat het niet echt werkte of dat ik teveel last had van bijwerkingen, waardoor ik mij nog slechter ging voelen.

Een tijdje terug stelde mijn psychiater voor om een Farmacogenetica test te laten doen. Maar dit is wel geheel op eigen kosten ( behalve als het om medische redenen word aangevraagd ). Kosten kunnen variëren tussen de €90-€200,- en je hebt geen garantie dat er echt iets aan de hand is. Nou ik vind het waard om het toch te controleren, dus ik zei doe maar, misschien worden wij er wel wijzer van.

Even kort uitleggen wat het inhoudt:

Farmacogenetica is het onderzoek van DNA om in te schatten hoe snel geneesmiddelen worden afgebroken door het lichaam.

Doel: Vaststellen wat de juiste dosering is per persoon, op basis van een DNA-profiel: Medicatie op Maat. Kijk voor meer informatie op https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/laboratoriumspecialismen/farmacogenetica

Ik kreeg de test thuis opgestuurd en ik moest met twee grote wattenstaafjes langs de binnenkant van mijn wangen gaan en deze opsturen. Zo gezegd zo gedaan. Na aantal weken, misschien wel een maand, kreeg mijn psychiater de uitslag.

En ja hoor, ze hebben wat gevonden. Ene kant opgelucht; denk je van ja zie je er “iets” met mij waardoor de medicatie niet aan slaat. Aan de andere kant hoop je natuurlijk dat het niets ernstigs is.

De test is gedaan op 5 enzymen in mijn lever. En deze 5 worden gebruikt om de medicatie te verwerken die ik in de verleden had genomen. Uit de uitslag bleek dat uit die 5 , èèn half werkt en dat er twee niet werken. Dit verklaard waarom ik niet reageer op sommige medicaties en waarom ik zo erg last krijg van bijwerkingen. Ik heb van hun ook een DNA paspoort gekregen met erop beschreven hoe en wat, dit kan ik aan de huisarts, ziekenhuis en bij de apotheek laten zien als ik medicatie krijg. Dan kunnen zij controleren of de medicatie die zij aan mij willen geven via die 5 enzymen gaan of niet. Want anders moet het aangepast worden in de medicatie.

Ik heb een mega lange lijst meegekregen wat ik beter niet kan nemen ivm bijwerkingen en of gewoon omdat het niet gaat werken bij mij. Zelfs ibuprofen werkt bij mij niet blijkbaar.

Maar goed, ik vertel dit allemaal omdat ik wil uitleggen waarom het zo slecht gaat met mij mentaal laatste tijd. Eenmaal de uitslag gehad en besproken met mijn psychiater , ben ik begonnen met nieuwe medicatie.

Ik denk dat ik het nu een maand slik en het nog niet echt lekker gaat. Mijn emoties zijn all over the place. In de eerste twee weken was het heel heftig en heel slecht. Ik had geen controle over mijzelf qua geduld en boosheid. Opgegeven moment trilden mijn handen de hele tijd. In het weekend belde ik de huisartsenpost op en ik gaf aan dat het echt niet goed ging en dat ik het niet vertrouw. Gelukkig namen zij het serieus en kreeg ik kalmeringspillen. Dit heeft een beetje geholpen om de scherpe randen af te halen.

Na het weekend heb ik dit met mijn psychiater besproken en zij gaf aan dat in het begin erg zwaar kan zijn maar dat het gevoel/bijwerking wel moet gaan afnemen komende dagen. Ik moet zeggen dat het wel minder heftig is dan het begin, ik hoef ook niet vaak een kalmeringspil te nemen. Maar ik ben er nog niet. Ik ga van heel goed voelen, omslaan naar heel slecht voelen in een kwartier zeg maar. Zo erg dat ik aan mijzelf ging twijfelen of ik niet bipolaire stoornis heb.

Ik moet wel zeggen dat de gebroken nachten alles 100x erger maken. Ik voel gewoon geen rust en het is een vicieuze cirkel zo. Lichamelijk veel pijn, mentaal door de depressie en medicatie plus de gebroken nachten.

En elk domper voelt 100x zwaarder dan dat een “normaal” persoon misschien zou ervaren. Vandaag had ik ook na een hele lang tijd afspraak bij mijn nieuwe psycholoog. Het was een kennismaking en bekijken of EMDR bij mij past. Ik vind het heel erg spannend maar volgende week gaan wij verder op in over de EMDR therapie.

En betreft de medicatie, ik heb gelukkig een hele fijne en kundige psychiater , dus daar heb ik ook vertrouwen in. Het is alleen voor de miljoenste keer “even door bijten”.

Heb jij ervaring met EMDR therapie? Zo ja, heb jij het positief of negatief ervaren?

Bedankt voor het lezen.

X

Ps.

Voor de duidelijkheid ; elk persoon en dus lichaam is anders. Dus dan is je DNA en reactie op medicatie ook anders. Dit is puur mijn persoonlijke uitslagen en ervaringen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je