Snap
  • Mama
  • borstvoeding
  • slaaptips

Ik ben veranderd in een levende speen.

Hoe kom ik van de borst af?

Je leest het zo vaak, kinderen die maar niet hun speen willen wegdoen of tieners die nog met een knuffel slapen maar wat als je zelf bent veranderd in een levende speen en een wandelde knuffel?

Als je kind vastgegroeid zit aan de borst en niet zonder jou wilt slapen. Seppe is inmiddels één jaar oud maar slaapt nog steeds het liefst dicht tegen mij aan en gebruikt mijn borsten als speen om in slaap te komen.

Voor Seppe heb ik al drie kinderen borstvoeding mogen geven maar nog nooit zo lang.

Bij mijn twee dochters was het niet zo’n probleem om de borstvoeding af te bouwen, die waren niet zo gehecht aan mijn borsten en pakten ook een speen. Bij de jongens is het een ander verhaal.

Mats mijn oudste zoon was een flessen weigeraar zoals ze dat noemen en wilde nooit uit een fles drinken, een speen was al helemaal uit den boze. Ik kan je nu alvast vertellen dat je je geld echt niet aan honderden verschillende flessen of spenen moet uit geven want ze gaan het dan echt niet doen. Seppe precies hetzelfde. Ook al is hij nu al een jaar oud, drinkt hij uit een tuitbeker en eet alles mee, toch wil hij om in slaap te komen de borst.

Ik noem het dan ook geen fles weigeren maar ik heb gewoon borsten mannen.

Seppe is wel de eerste van de vijf kinderen die als baby ook bij ons in bed slaapt. Dit is begonnen nadat ik inmiddels mijn slaap belangrijker ging vinden dan zijn eigen bed. Iedereen waarschuwt je natuurlijk al van te voren dat dit geen goed idee is en misschien hebben ze ergens gelijk. Seppe slaapt nu het liefst dicht tegen mij aan met zijn speen 'de tepel' in zijn mond, tot grote frustratie van mijn man die nog net zijn bed niet uitrolt.

Laatst las ik een artikel dat je dit monkey moeders noemt maar ik wil helemaal geen monkey meer zijn. Ook mijn man is het aardig zat en wil zijn bed en vrouw weer terug. Er is geen betere anticonceptie dan borstvoeding en een kind in bed (soms 4).

Heel stiekem moet ik ook eerlijk bekennen dat ik het soms heerlijk vind om hem in mijn armen te hebben. Seppe mijn laatste baby, ik geniet zo van hem.

Hij is in ieder geval goed gehecht en dan met name aan mij.

Nu is het tijd om te stoppen maar ik krijg het maar niet voor elkaar. Hij blijft zo lang huilen en met vier andere kinderen die ook willen slapen is dit niet altijd even fijn. Ik ben ook niet goed in het laten huilen dus na een tijdje geef ik hem maar weer die tiet maar zo blijf ik het dus in stand houden.

Bij de speen was het makkelijk, nadat die meiden alle spenen kapot hadden gebeten en ik ze niet meer bijkocht, was het gewoon klaar en kon ik gewoon zegen ‘sorry hij is stuk’. Bij Seppe gaat dit nog niet en laten we zeker niet wachten tot het moment hij mijn spenen kapot gaat bijten.

Tips zijn welkom 

4 jaar geleden

Mijn middelste en jongste zonen allebei flesweigeraars, nu was de middelste precies half jaar en is tijdens regeldag aan de fles gegaan! Jippie! Bij de 3e zoon dacht ik dit gaat mij niet weer overkomen en heb toen ook bewust geoefend met fles en dat ging top....totdat hij 4 maand was en toen alsnog de fles ging weigeren...inmiddels is hij 14 maanden en heeft tot 11 maanden borst gehad, ik moet zeggen het ging allemaal ook super makkelijk die bv, niks geen gezeur of wat dan ook gehad, hup s’nachts ff 3 minuten drinken en sliep weer door, vond enige nadeel dat ik nog niet zo overal kon gaan en staan zeg maar....ik was er ergens wel klaar mee, ook omdat ik wist dat hij mijn laatste was en dus een periode moet afsluiten wat boot meer terug komt...toen zei ook een vrouwtje tegen mij het zit gedeeltelijk tussen de oren en een bepaalde brein in je hersenen dat seintje geeft (baby voelt natuurlijk alles aan van mama) Hier was het zo van 1 op andere dag pakte hij de fles! Daarna alleen s’nachts nog keer voeden en na 1 week volledig van de bv af! Heel veel succes??

4 jaar geleden

Hier ook een dame van 11 maanden die, mits mama in de buurt is, aan de borst in slaap valt. Sinds een anderhalve maand gaat ze naar de gastouder en daar slaapt ze gewoon in ledikant. Inmiddels kan ik er ook na het voeden en in slaap vallen in haar eigen ledikant leggen, die nog steeds bij ons in de kamer staat. De eerste ruk duurt max een anderhalf uur dan staat ze huilend te roepen, ik troost haar dan meestal aan de borst en leg haar dan weer terug meestal slaapt ze dan een uur of 4 5 en dan komt ze weer even afhankelijk van mijn slaaptoestand op dat moment gaat ze of terug haar eigen bed of ze ligt naast ons. Sowieso worden we sochtends met zijn drieeen wakker in het grote bed. Ik vindt nachtrust voor alle drie gewoon belangrijker dan slapen in eigen bed. We gaan nu 2 week met vakantie en dan gaan we proberen haar in haar eigen kamer te leggen ben benieuwd hoe dat gaat, voelt wel een beetje als afscheid nemen van een waardevolle tijd

4 jaar geleden

Hier twee zoons, beide hadden borst nodig om in slaap te komen en de jongste (17 maanden) kan nu zonder iets ook in slaap komen. De oudste hebben we met een jaar een groot bed gegeven waar we naast hem gingen liggen met een flesje ipv borst. Wanneer hij sliep konden we opstaan en als hij s'nachts kwam mocht hij weer bij ons in bed. Toen hij drie was sliep hij ineens nachten door. De jongste slaapt nog in een ledikant en het is wat krap maar we zijn begonnen met ernaast liggen en weggaan als hij slaapt.

4 jaar geleden

Mijn zoontje is nu 2 jaar hij is zelf gestopt met de borstvoeding op 18 maanden oké hij kreeg ook melk en chocomelk uit de beker maar ja hij slaapt ook alleen in dicht tegen mama in mama haar bed en ja als ik doorgezet had lag hij in zijn eigen bedje maar mijn slaap ging ook voor (nadeel van in ploegen te werken) ik leg hem wel in zijn bedje eens hij goed slaapt oooo ja ben mama van 6 kinderen en alleen hij slaapt ik mijn bed