Snap
  • Mama
  • moederschap
  • thuisblijfmoeder

Ik ben huismoeder

Ja, en voordat ik hier over ga schrijven wil ik gelijk even vragen of we dit woord kunnen schrappen uit de Nederlandse taal. Ik vind het verschrikkelijk. Het klinkt zo minderwaardig. Alsof ik een moeder ben die alleen maar zielig thuis zit.

Laatst hoorde ik de term: ‘thuismama’. Dat klinkt dan al iets gezelliger.

Maar als IK het moet omschrijven, ben ik moeder. Een moeder die dag en nacht bij haar kindjes kan zijn en alles met ze doet en onderneemt. Ik maak niet alleen hun flesjes en smeer hun brood, maar ik ben er ook bij alle belangrijke momenten uit hun leven. Bij alle mooie momenten. Maar ook als ze verdriet hebben, dan ben ik er ook.

Vaak krijg ik de vraag: ‘en wat doe jij dan?’. Waarop ik dan zeg: ‘ik ben huismoeder (stom woord dus, maar zo is dat dus duidelijk voor andere mensen). ‘Oh’ (altijd de eerste reactie). ‘Oké (altijd de tweede reactie). ‘En voel je je dan niet eenzaam?’ (meestal de derde reactie). Hoezo zou ik me eenzaam moeten voelen? Alsof ik door voor mijn kinderen te zorgen geen contact meer kan maken met de buitenwereld. Geloof me, ik heb genoeg mensen om mij heen en ik kom ook echt genoeg buiten de deur.

En ik weet dat er ook moeders zijn die dat niet hebben, en inderdaad alleen maar thuis zitten, en dat vind ik echt heel erg voor hun. Maar ik wil alleen maar aangeven dat dat dus niet standaard is.

Ook is er vaak het idee dat huismoeders niet zo slim zijn. Of niet willen werken. Ook over die twee dingen kan ik zeggen dat dat voor mij niet opgaat. Ik heb gewoon mijn school afgemaakt en heb in mijn zwangerschap van Senn nog gewerkt als directiesecretaresse. En ik vind het super leuk om te werken. Ik had om mijn 13e al een bijbaantje (super leuk, in een museum als rondleidster, maar goed, dat even terzijde).

Toen Senn geboren was heb ik heel bewust de keuze gemaakt om even niet meer te gaan werken. Mijn man (Stefan) werkte vóór mijn zwangerschap in een ‘week-week’ systeem op een schip. De ene week was hij dan thuis, en de andere week was hij (meestal dag en nacht) weg. Echter, toen ik van Senn bevallen was wijzigde de situatie en moest hij 5 dagen en soms zelfs 6 (meestal dag en nacht) per week werken.

Ik had het nooit van te voren gedacht, maar fulltime voor Senn zorgen voelde voor mij en Stefan als een hele natuurlijke keuze.

En nu Liv is geboren vind ik het nog steeds een goed beslissing.

En geloof me, natuurlijk is het ook zwaar. Want ik zou er af en toe ook wel eens ‘uit willen’. Even lekker iets voor mezelf doen en niet met de kinderen bezig zijn. Maar dat probeer ik gewoon in te plannen. Alleen is dat niet een vast aantal dagen per week.

En voor werkende moeders is het ook zwaar toch? Die willen misschien weer juist wat meer bij hun kindjes zijn.

Nu moet ik over het ‘werk’ gedeelte nog wel even kwijt dat ik sinds een paar weken werk voor een baby- en kinderwebshop. Maar dit kan ik (gelukkig) voornamelijk vanuit huis doen.

Maar om mijn verhaal even samen te vatten: ik ben gelukkig met de keuze die ik heb gemaakt. En ik ben van plan om als mijn kinderen ouder zijn weer te gaan werken, maar voor nu voelt de situatie zoals hij is voor mij goed.

En ik hoop dat mensen met een negatief beeld over huismoeders in de toekomst wat anders naar hun gaan kijken. Oh, en dat er door iemand een leuker woord verzonnen gaat worden.

4 jaar geleden

De vooroordelen zijn soms wat jammer inderdaad. De "Oh." En de "Okee." En als ik dan toelicht dat ik bewust heb gekozen om thuis te blijven voor mijn kinderen, nadat mijn man en hun vader is overleden, dan zijn ze opeens zooo trots, supportive en begripvol. Heel fijn hoor. Super. Thanks! Maar "gewone" thuisblijfmoeders lijkt ècht nog wel een mening over te zijn bij sommige mensen. Jammer. Doe waar jij en je gezin je goed bij voelen, wat binnen je mogelijkheden ligt, en trek je niet zoveel aan van mensen die er een (negatieve) mening over hebben. Ieder zijn eigen.

4 jaar geleden

Ook ik ben huismoeder of huismanager zoals ik de reacties staat. ? Ik vind het erg fijn dat ik zelf mijn kinderen kan opvoeden en dat ze niet constant in een dag opvang zitten. Precies zoals jij zei je bent er bij de leuke dingen, als ze verdriet hebben. Ik kom veel buiten en ga ook iedere week wel wat leuks doen met mijn meisjes.( Een van 4 en een van bijna 6 maanden) Maar soms snak ik ook naar een volwassen gesprek zonder onderbrekingen ? Veder vind ik het heerlijk volop genieten!

4 jaar geleden

Heerlijk joh!! Ik vind het juist meer een natuurlijke keuze als 1 van de ouders thuis blijft, alleen jammer dat de maatschappij dat bij vele gezinnen niet toe laat. Zo fijn dat jij dat wel kan zijn!! Iets mooiers is er niet ?

4 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk! Soms wil ik ook even wegrennen hoor ? ! Ik geniet nu ook zelfs van als ik even ALLEEN boodschappen kan doen, haha. En zo heeft werken en thuis zijn met de kinderen allebei zijn voor en zijn nadelen. Ik hoop alleen dat die vooroodelen over huismoeders (die er toch nog zoveel zijn) wat minder worden. Respect voor alle mama’s❤️