{{ message.message }}
{{ button.text }}

huishoudtips

Afbeelding blog 'huishoudtips'

Mijn beste vriendin Nelly zei me een tijdje terug:  'Je zou een boek moeten schrijven met alle tips die je altijd voor iedereen hebt!' Nou zover zie ik het nog niet komen, maar het lezen van de blog van Anouck (Hygienische doekjes & andere handigheden) bracht me wel op het idee om ook een blog over dit onderwerp te schrijven en mijn tips met andere mama's te delen.

Keuken

Om snel je vriezer te ontdooien: Vriezer leeghalen en met een plantenspuit met warm water erin op het ijs spuiten. Zo is je vriezer snel ontdooid. Als diepvriesbakjes gebruik ik vaak boterkuipjes. Als de boter op is, afwassen en klaar voor gebruik. Nadat ze uit de vriezer komen, gooi ik ze gewoon bij het plastic afval.

Frituurpan schoonmaken? Vul de pan 's avonds laat met kokend water en gooi er een vaatwas tablet in. Ga naar bed en de volgende ochtend  alleen even omspoelen voor een blinkend resultaat.

Laat wat citroensap (van een verse citroen) aangelengd met een kopje water 10 minuutjes koken in de (combi)magnetron en aangekoekt vuil verwijder je in een handomdraai! De oven schoonmaken is een heel karwei. Om dit te voorkomen leg ik op de bodem aluminiumfolie.  Als bv de pizza gelekt heeft, hoef ik dan alleen maar nieuw folie in de oven te leggen.Met een vochtige doek en een paar druppels babyolie het gasfornuis afnemen en daarna met een stukje keukenrol opwrijven geeft in no-time een schoon en glanzend resultaat.

Baby olie is ook een probaat middeltje om RVS weer te laten glanzen. Vuil veeg je eenvoudig weg met een stukje keukenrol. Als je onderin je pedaalemmer een rol met zakjes legt, kan je er meteen een nieuwe indoen als je de volle eruit haalt.

Vieze (knoflook)geuren van je handen kun je verwijderen door ze in te wrijven met tandpasta. Daarna afspoelen. Werkt bij alle vieze geurtjes! Koelkast luchtjes kun je bestrijden met een  bakje koude koffie, 1 dag laten staan in de koelkast en het luchtje is weg.

Meubels

Voor het schoonmaken van kunststof keukengerei, plastic, tupperware, thermoskan, koffiekan enz gebruik ik altijd Steradent tabletten... Een uurtje laten staan en dan omspoelen. Woon- en slaapkamers.

Als je kind in bed heeft geplast, strooi dan wat babypoeder op de natte plek. Laten indrogen en dan als het droog is met de stofzuiger er over. Zo sla je 2 vliegen in een klap;  de plek is droog zonder kringen en het ruikt niet vies!

Heeft u last van haren op uw vloerbedekking of vloerkleed? Een rubberen bezem (zoals kappers vaker gebruiken) werkt  ideaal !! Niet als een gek een uur met de stofzuiger over de vloer kruipen, maar gewoon bezemen!

Haren op stoffen meubels? met een raamwisser of vochtige rubber handschoenen  veeg je ze makkelijk weg.

Voor blinkend schone ramen zonder strepen, doe snij ik een gepelde ui in vieren en dit doe ik in het zeemwater.  (geen andere reiniger meer nodig!)

Tijdens het stofzuigen ruikt het heerlijk in huis als je (elke keer als je er een nieuwe zak indoet) een half schepje waspoeder opzuigt! Ideaal voor mensen met dieren !

Vlekken op de witte gestucte  of gesausde muren? Even deppen  met een doekje met wat (witte, goedkope) tandpasta en de vlek is weg!

De oude "buizenradiatoren" zijn prima schoon te maken met een flessenborstel (voor babyflessen).Door de buigzaamheid kun je makkelijk tussen de "spijlen"komen. Je kunt ook een natte doek achter de radiator hangen en dan vanaf de voorzijde met de fohn het stof eraf blazen.

 Badkamer/toilet

Om tegels weer te laten blinken en schimmel en kalk te verwijderen, doe ik een flinke scheut bleek in een plantenspuit en vul deze dan bij met water. Geen geklooi meer met emmer en spons; gewoon sprayen , half uurtje in laten werken en afnemen met een vochtige spons! Bij schimmel of vochtplekken op muren en plafonds  in de badkamer, insprayen en laten opdrogen. Niet naspoelen!

Douchegordijnen worden als nieuw door ze te wassen in de wasmachine op 40 graden  met een tablet voor de vaatwasser. Dit verwijderd alle kalkaanslag en andere vlekken. Gooi 's avonds voor dat je naar bed gaat een steradent tablet in de wc pot, laat dat een nachtje staan en "s morgens is alle kalkaanslag verdwenen.

Om beslagen spiegels te voorkomen in de badkamer, smeer je ze in met wat scheerschuim. Even in laten trekken en dan met een stuk keukenpapier opwrijven.Wassen/drogen/strijken: Gooi een droge handdoek samen met de natte was in  de droger. De was is dan veel sneller droog. Spaart tijd en energie!

Vuile kam of borstel? Doe ze in een lingerie-netje en was deze gewoon mee met je handdoeken in de wasmachine. Kleding die niet in de droger mag, maar die je ook niet wilt strijken? Toch 10 minuutjes in de droger doen en dan ophangen. De was krimpt niet en je hoeft vrijwel niets meer te strijken.

Als je een tennisbal met de was in de wasdroger doet, zitten er bijna geen kreuken meer in de was na het drogen!

Doe een laag aluminiumfolie op je strijkplank onder het overtrek. Het zal de hitte op je kleding reflecteren, waardoor je maar een kant hoeft te strijken. Balpen of viltstift strepen op kleding of meubelstof zijn eenvoudig te verwijderen met melk op een doekje en zacht wrijven of deppen.

Aanslag/ongedierte

Ongedierte:Een bakje met water en een klein beetje azijn neerzetten  en de fruitvliegjes zijn er snel vandoor.

Heb je last van maden in de groenbak, hang er dan een pantykousje gevuld met een paar mottenballen in... Mieren kan je weg krijgen door wat bakpoeder te strooien bij de plek waar ze zitten, binnen een dag zijn ze weg. En veilig voor kinderen.

Snij een citroen doormidden doe er wat kruidnagels in. Zet dit op de slaapkamers en de muggen zullen je 's nachts met rust laten. Probeer eens een doekje met koude thee voor het verwijderen van vliegenpoep, de zwarte stipjes die de vliegen achterlaten kun je hiermee gemakkelijk en veilig wegvegen.

Overige tips:Als je waxinelichtjes en kaarsen in de diepvries bewaart branden ze langer en gelijkmatiger.

Aanslag in een glazen vaas is makkelijk weg te krijgen door er heet water in te doen met een steradent tablet. Even laten inwerken en dan goed naspoelen.Groene aanslag op tuintegels of stoepje? Vul een gieter met lauw /warm water, doe hier 2 bekers gloor en 1 beker soda. Tegels begieten, even in laten trekken en weg is de groene aanslag.

Als er nieuw meer uit de tube van de tandpasta of zalfjes komt, knip deze dan 4 á 5 cm boven de dop af. Je kunt er dan zo nog een week mee vooruit!

Nachtvorst? Doe een paar kurken onder de ruitenwissers en ze vriezen niet aan de autoruit vast en je kan ze dan ook niet kapot trekken. Cd's die overslaan door kleine krassen, kan je weer bruikbaar maken door ze even dun op te poetsen met koperpoets (werkt alleen voor originele cd's).

Oude (gewassen) sokken zijn ideaal voor het schoonmaken in huis! Gewoon over je hand schuiven en afnemen maar. Een uitstekend alternatief voor dure stofdoeken of poetsdoeken!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je