{{ message.message }}
{{ button.text }}

Huishouden. Ehm....

Iedereen die mij (een beetje) kent; ik ben geen huisvrouw. Wel van 'beroep', maar ik doe maar alsof!

Afbeelding blog 'Huishouden. Ehm.... '

Op zijn zachtst gezegd heb ik een gruwelijke hekel aan schoonmaken en alle randactiviteiten eromheen. Ik woon in een dorp naast Amersfoort waar ze nogal van het schoonmaken zijn. Onlangs was ik bij de buurvrouw op verjaardagsvisite waarbij ik vol bewondering uitsprak dat de voegen in mijn badkamer ooit met een tandenborstel zijn schoongemaakt. Alle vrouwen die aanwezig waren keken mij aan en zeiden dat zij dat wekelijks doen. Oh, oké... Ik heb zo links en rechts wat andere gedachten over schoonmaken.

1. Bed verschonen

Onlangs kwam er een filmpje voorbij hoe je zonder bobbels je bed snel kan verschonen; eerst leg je je dekbed zonder vouwen op het bed, daarna leg je (geloof binnenstebuiten) het overtrek er zonder kreukels overheen om het daarna op te kunnen rollen als een burrito. Daarna was ik volledig de weg kwijt en besefte dat ik allang klaar was geweest met mijn bed. Ja, kreuk- en bobbelvrij. Ik keer mijn overtrek altijd binnenstebuiten en ga dan met mijn handen elk in een hoek zitten en pak dan de punten van het dekbed. Even een paar keer schudden en ik ben klaar. Sporadisch moet ik er zelf een keer in omdat het niet helemaal vlekkeloos is verlopen.

2. Was vouwen

Bij voorkeur niet of zo weinig mogelijk. Het gevolg daarvan is dat in de loop van de week/weken de 'te vouwen was-stapel' ernstig groeit en ik kleding wil pakken uit een kas die nagenoeg leeg is. Sokken en ondergoed vind ik sowieso zonde van mijn tijd om op te vouwen dus dat belandt in grote bakken. Handdoeken is wel een issue. Die wil ik perse zo gevouwen hebben en niet anders. Omdat ik dat perse zo wil, stel ik dat uit en vissen we vaak schone handdoeken uit de stapel als er gedoucht of gebadderd moet worden.

3. Wassen/drogen

Een eindeloze stroom wasgoed, het gaat maar door. Ik ben zelf degene die de minste was aanlevert; een broek of trui kan best nog wel een dag. Of twee. Drie. Vier. Zodra een nieuw kledingstuk een paar keer is gewassen mag het daarna mee in de droger. Dat er mensen zijn die zonder kunnen, onbegrijpelijk... Ook als het mooi weer is draait de wasdroger overuren. Dat gezeul met wasmanden en wasrekken. "Het ruikt zo lekker fris", is een veelgehoorde opmerking. "Je bespaart energie", hoor ik ook nog wel eens. Mijn wasverzachter ruikt ook heerlijk fris, ik heb superzachte handdoeken en om te besparen hebben we overal led-lampen ingeschroefd.

4. Stofzuigen/dweilen

Met 2 kinderen en een hond moet ik eigenlijk elke dag stofzuigen. Zeker met het mooie weer van afgelopen dagen ligt er zoveel zand in huis dat ik er een zandbak mee kan vullen. Ook na het stofzuigen is een half gevulde zandbak nog denkbaar. Tel daarbij de dagelijkse nieuwe aanvoer van stokken, stenen en blaadjes en je begrijpt dat het vechten tegen de bierkaai is. Stofzuigen doe ik 19 keer zonder hoeken en opstaande plinten, de 20e keer dwarrelt het stof naast de plint dus dan neem ik ze mee. Dweilen is ook zo'n ding; ik moet een emmer pakken, sop erin doen en dan daarna ook nog dweilen. Doe ik het te nat dan krijg ik strepen enzo, doe ik het te droog dan wordt het niet schoon. Enfin, dweilen is niet echt mijn ding.

5. Schoonmaken en afstoffen

De uitvinder van de vochtige schoonmaak-wegwerp-doekjes dank ik op mijn blote knieen. Ik ben een grootverbruiker en gebruik ze echt overal voor; van de dagelijkse wc-pot schrobbeurt, naar de eetkamertafel tot aan het aanrecht. Weg met die stinkende vaatdoeken, hulde aan de schoonmaakdoekjes. Jurre moppert wel eens dat ze niet echt schoonmaken. Mijns inziens is een emmer sop met een smoezelig vaatdoekje niet echt het summum van schoon. Dus ik blijf ze gewoon gebruiken, de schoonmaakdoekjes.

6. Sara en Iris

Die moeten zo nu en dan ook weer schoon, maar ook dit staat niet hoog op mijn verlanglijstje als het gaat om schoonmaken. De ene wil niet in bad, de ander wil niet onder de douche. Dus om de dag douche ik met Iris, de andere dagen sta ik onder de douche en zit Sara in bad. 1x per week schreeuwt Sara moord en brand want ze wil geen water op haar hoofd. Aangezien ze regelmatig yoghurt, nasi of boter in haar haar smeert is een wasbeurt geen overbodige luxe.

7. Overige schoonmaakwerkzaamheden

Ramen wassen heb ik eerlijk gezegd nog niet echt gedaan sinds wij hier wonen (dec 2014). Wel wat halfslachtig met een Glassex en keukenrol. Maar met spiritus (ofzo), trekker en zeem? Ehm, nee dus. Ik veeg alleen neuzen en handen van het raam. De koelkast en vriezer krijgen wel regelmatig een doekje. Met name de rubbers, dit met dank aan Rob Geus!

Schoonmaken en ik zijn niet van die hele goede vrienden. Ik doe liever tikkertje of verstoppertje met Sara of knuffel met Iris. Zo links en recht liggen stapeltjes die smeken om een opruimbeurt. Morgen is er weer een dag!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je