{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ik baal van blijvende bekkenklachten!

Rugpijn? Ik had nooit rugpijn.... waar komt dit vandaan? Met 6 weken zwangerschap van de eerste begonnen de klachten. Met fysiotherapie tot heel veel consulten bij manuele artsen tot gevolg. Ik ben heel benieuwd of jullie je in mijn verhaal herkennen.

Afbeelding blog 'Ik baal van blijvende bekkenklachten!' Achtergrond blur afbeelding

Ik was de zwangerschapstest bijna voor. Rugpijn was niets voor mij, maar het hoorde blijkbaar bij mijn pakket zwangerschapskwaaltjes. Na een paar maanden bezocht ik toch maar een fysiotherapeute, want de klachten werden inmiddels wel wat serieuzer. Met wat spieroefeningen werd ik aan het trainen gezet en omdat ik verder geen kindje had rondlopen, kon ik rustig aan doen en was m'n zwangerschap redelijk uit te houden.

Ik vond het raar dat ik, na een pittige bevalling, toch last bleef houden van m'n onderrug, bekken en stuitje. De hormonen waren na een half jaar toch wel verdwenen uit m'n lichaam? Af en toe zakte ik tijdens het wandelen achter de kinderwagen gewoon in elkaar... Ik voelde me slap en moe van alle pijn en was bang dat ik in een rolstoel zou belanden. Gelukkig was en is m'n dochtertje het zonnetje in m'n leven en werd ik door haar wel afgeleid. Ik liet me niet zomaar neerdrukken, ik bleef vechten.

Nog een keer naar de fysiotherapie, met weinig resultaat. Na een half jaar ben ik begonnen met regelmatige consulten bij een manueel arts. Hij wist precies waar de oorzaak lag, 'zette me weer recht' en de pijn was een stuk minder. Maar helaas, na een week of twee was de hardnekkige zeurende pijn weer terug. Zucht. Wat wil je, aan tillen en bukken ontkom je echt niet als jonge moeder.

M'n tweede zwangerschap werd nog wat pittiger met een lieve peuterpuber bij me. Ik werd wel steeds handiger, even winkelen bijvoorbeeld deed ik met een elastische band (Jippy's) tussen ons in, zo kon ze niet weglopen en ik trok me niets aan van bemoeierige opmerkingen. Wisten zij veel en ja, m'n dochtertje leek inderdaad wel een hondje zo hihi.  Ik moet wel zeggen dat ik elke week minstens een keer in de sportschool te vinden was. Dat gaf wel resultaat, de andere spieren leken toch meer op te vangen. Maar goed, de klachten bleven, ook na de bevalling.

Nu m'n jongste ruim twee jaar is, zou het toch wel afgelopen mogen zijn met deze klachten?! Ik sport heel trouw en word inmiddels door m'n derde manueel arts behandeld. Zij lijkt nu gelukkig wel wat meer resultaat te boeken. Maar na extra, zware inspanning word ik direct stilgezet. De pijn is iedere dag aanwezig en lekker een rondje hardlopen, dat ik graag deed, is afgelopen. Lang zitten is bijna niet uit te houden en achter m'n jongens aanrennen kan niet.  De oorzaak van mijn blijvende bekkenklachten is waarschijnlijk te wijten aan een (lichte vorm van) hypermobiliteit. (te soepele banden/pezen). Door een zwangerschap rekken de bekkenbanden al flink uit en bij mij dus extra.

Een derde zwangerschap wordt ons nog zeker een half jaar afgeraden. Natuurlijk, zul je denken...  Maar de tijd vliegt en ik zou zo graag ons gezin compleet zien. Maar goed, dan moeten de klachten echt verminderen. En dan is mijn vraag: hoe kun je je bekken nou ontzien als je je kindjes in de fiets moet zetten om naar school te gaan, de jongste in het kinderstoeltje, de was uit de machine halen en ophangen en zo kan ik nog 1000 'verboden' opnoemen. Het werkt het genezingsproces tegen, maar hoe dan? Wie herkent zich in mijn verhaal? Ik ben echt heel benieuwd!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Gezond, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je