Snap
  • Mama

Hoofd-Leeg-Maken-Activiteiten en Hobby's

Jarenlang zocht ik naar hobby's en/of activiteiten om mijn hoofd leeg te maken. Gevonden!!

Al op de basisschool bleek dat ik verre van creatief was; De zaagjes van de figuurzaag braken om de haverklap waardoor mijn stukje hout niet mooi werd gezaagd, een poppetje tekende ik nog met harken als handen/voeten en de bolletjes watten die je op een stuk papier plakte om een schaap te maken bleven nooit plakken. Mijn vingers plakten wel heel erg. Kort gezegd was ik er gewoon niet zo handig in. Ik heb ooit een speldenkussen gemaakt in de vorm van een schildpad. Mijn moeder gebruikt deze nog steeds. 

En nog ben ik niet handig. Of creatief. De nodige blogs heb ik er al over geschreven, dus ik hoef mijzelf niet te herhalen. Maar in de loop van de jaren merkte ik dat ik toch iets nodig had om mijn hoofd leeg te maken. Een lijstje met activiteiten die ik heb geprobeerd;

1. Breien. De vroegste herinnering die ik heb zijn 3 generaties vrouwen die gezellig op de camping naast elkaar sokken aan het breien waren. Met 4 breipennen tegelijk aan het breien, ik vond het fascinerend en het zag er ingewikkeld uit. Het getik was heel kalmerend en het leek een werkje dat je kon doen zonder erbij na te denken. Jaren later pakte ik de breipennen, een bolletje wol en vol goede moed ging ik aan de slag; insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden. Al dan niet in die volgorde. De handigheid had ik niet, het rustgevende getik was er niet, eerder een frustrerend geworstel met de pennen en ik breide niet netjes. Ik gooide het spul aan de kant en kocht een sjaal bij een leuk boetiekje. 

2. Haken. Dit is een meer recente activiteit. Ik had een poncho gezien en dacht; die wil ik hebben en dat kan ik vast zelf. Ik zag mijzelf al wekenlang op de bank zitten. TV aan op de achtergrond en gedachteloos een beetje haken. Het lijkt simpel en dat zal het misschien wel zijn, maar ik haak veel te strak (bij gebrek aan ervaring) waardoor het een onmogelijke opgave is. Ik heb mij er maar bij neergelegd dat ik minimaal € 50,00 zal moeten neertellen voor de poncho. 

3. Schilderen/tekenen. De creativiteit zit aan mijn moeders kant. Zowel zij als haar zus, mijn tante, kunnen prachtig schilderen. Nu heb ik dat nog nooit echt geprobeerd, maar met de poppetjes met harken in mijn achterhoofd zie ik mijzelf het ook niet doen. Visioenen dat ik heel rustgevend in een mooi bloemenveld zit met een schildersezel heb ik verdrongen. Ik vind het al vrij bijzonder dat ik een kat voor Sara kan tekenen en dat zij dat ook als een kat herkend. 

4. Naaien. Geweldig om zelf kleding e.d. te kunnen maken. Fantastisch om allerhande creaties te maken en daar dan ook nog heel goed in zijn. Mijn schoonmoeder is zo'n fantastische naaister. Onder haar supervisie heb ik een dekentje voor in de kinderwagen gemaakt. Daar was ik heel erg trots op. Het volgende project was het maken van een tas, maar deze wacht ergens zielig in een hoekje om afgemaakt te worden. 

5. Overige handwerkjes. Van alles maken met vilt, mooie herfst/kerst/lente bakken maken of borduren. Ik geloof dat ik mij daar ook niet aan moet wagen. Borduren heb ik wel geprobeerd, een simpel Nijntje-borduursel voor kinderen nota bene... Maar ik snapte het niet. Echt niet.

Ik ontdekte heel wat jaren geleden dat het maken van Sinterklaas gedichten mij heel goed afging. Ik vond het ook nog eens heel erg leuk om te doen. Vond het heerlijk om ermee bezig te zijn en het gaf rust in mijn hoofd. Maar om nou het hele jaar door (sinterklaas)gedichten te maken... Vorig jaar mei schreef ik mijn allereerste blog hier op Mamaplaats. Naast het wandelen met de hond een perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken en het is een hobby geworden. Een mooie combinatie; win-win! 

Zo heeft iedereen een eigen manier om het hoofd leeg te maken. De een gaat een stukje rennen (waarom??), de ander quilt een sprei in elkaar. En soms ben ik best jaloers op al die creativiteit, dan wil ik ook de mooiste dingen kunnen maken. Mijn moeder zegt wel eens dat je alles kan leren maar ik geloof niet dat ik het wil. Het past niet bij mij en daar moet ik mij toch eens bij neerleggen. Ik heb andere kwaliteiten :-)

8 jaar geleden

Ik kan wel borduren, maar heb er het geduld niet meer voor sinds ik moeder ben. Ik lees graag, kijk tv, schrijf blogs en maak foto's van Dunya. Ik verveel me niet. Mijn hoofd leegmaken doe ik vaak op de fiets. Ik fiets niet zomaar, moet wel een doel hebben, werk bijvoorbeeld. Dan vind ik het heerlijk om te fietsen en mijn gedachten te laten gaan.

8 jaar geleden

Dat schrijven moet je zeker blijven doen. Je hebt echt een mooi talent! Ik vind jouw blogs altijd tot de uitblinkers op mamaplaats behoren (en nu maar hopen dat niemand valt over deze indirecte belediging ;))

8 jaar geleden

Ik vond het vroeger zo erg dat ik niet kon tekenen haha! Inmiddels gaat het me beter af met de juiste uitleg. Haken vind ik echt heerlijk, net als crea bea doen, ookal gaat dat niet altijd vlekkeloos. Naaimachine die vast loopt.. Lijmpistool die vol lijm loopt en die mijn man heeft moeten redden. Maargoed, ik ga gewoon weer Verder haha

8 jaar geleden

Schrijven is ook zeker een vorm van creativiteit die lang niet iedereen onder de knie heeft! Je mag er dan ook best trots op zijn dat jij dit wel goed kan! Heb je trouwens ook al eens geprobeerd te boetseren? Is niet zo'n gepriegel, maar wel creatief ;) Maar ga vooral door met schrijven! Ik (en vele anderen) lees je blogs graag!