Snap
  • Mama

Het was weer de was...

Hoe doet een gemiddelde mama dat, de was bijhouden? Grrrrrrrrrrrrrrrrr.

Toen ik nog in het hartje van Barcelona woonde, was de was doen een hele uitdaging. Ik bezat niet veel kleren, maar als ik dan toch door de voorraad heengezweet en gerookt was (slechte gewoontes), propte ik alles de gammele wasmachine in. So far so good.

De heks van wie ik een heel petiterig kamertje huurde (met één raam met 8cm daarachter een onvergeeflijke grijze muur, dus zero zonlicht), wilde niemand in haar domein hebben. Het grandieus grote balkon, pal naast de Sagrada Familia, was alleen bereikbaar via haar huiskamer heen. Die konden mijn goddelijk-modelachtige Portugese huisgenoot en ik alleen betreden als de verschrikkelijke verslaafde kol niet thuis was, of als ze weer eens totaal uitgezoomd van de wiet op de bank hing, en wij er op onze tenen (met armen vol was, want een wasmand was er niet, netzoals waterkokers en andere moderne snufjes) langs slopen om de Spaanse zon onze onderbroeken te laten drogen.

Had ik geen balkon-luxe, dan kon ik pas gaan slapen wanneer de was droog was. Waarom? Ik had mijn rechtop-getilde lattenbodem nodig om als wasrek te fungeren.

Vandaag de dag, met Baby, leef ik in betere omstandigheden. Ik heb een was- en strijkkamer, waar ik nooit in strijk. Twee droogrekken. En een strijkplank.

Vandaag, deze dag, heb ik VIER wassen gedraaid. Ondergeplaste speelmatten, ondergepoepte rompers, ondergekotste jassen, een witte, en een bonte was.

Niks geks, toch? Vervelend, ja. Veel werk, ja.

Maar...

HEMELTJE LIEF, hoe doen mensen dat die full-time werken? Hoe doen mensen dat die echt héél klein wonen, maar wél zes van die kleintjes hebben rondmodderen? Hoe doen mensen dat in vluchtelingkampen? Mensen die ondergedoken zaten? Hoe deden mensen dat vroeger toen ze met drie volledige gezinnen in een met veen  bedekte plaggenhut woonden? Zonder wasmachine, droger, of waslijnen?

Kwijl(d)en hun kinderen van tien maanden niet ook drie outfits per dag kletsnat? Poep(t)en zij niet door hun katoenen luiers heen?

Terwijl mijn fantasie en mijn verstand driftig naar antwoorden zoeken, weet ik dat ik niet mag klagen over mijn superieure was-omstandigheden.

Of is vergelijken weer niet handig?

8 jaar geleden

Hoi hardwerkende mama, tja, de vieze vloeren... Ach... Mijn haren zijn blond dus moet mezelf vertellen extra schoon te maken. En die droger?? Ik gebruik hem niet zo heel vaak: de kleertjes krimpen zo makkelijk, is mijn ervaring. Voor beddengoed&handdoeken: wel iets handiger, maar komen er ook vaak dampig uit nog, ook na het lange, dure programma!

8 jaar geleden

het wassen vind ik nog niet eens het ergste gedeelte van het huishouden. maar baby die alles door heel de woonkamer kruimelt en dan die stof en die donkere haren die over de trap liggen en op het laminaat. verschrikkelijk elke dag stofzuigen. Ik heb van het weekend vier wasjes gedraaid en die moet eerst van boven naar beneden en vervolgens naar de zolder om opgehangen te worden.. eentje heb ik gister met tegenzin opgevouwen en in de mand laten liggen, die zal ik vanavond wel opruimen.. misschien toch maar een droger aanschaffen, lijkt mij heerlijk:D

8 jaar geleden

Chauvinistische mannen zouden eens opnieuw op school moeten leren wat meer respect voor anderen te krijgen!

8 jaar geleden

Hahaha ja inderdaad! DOEN!