{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het was weer de was...

Hoe doet een gemiddelde mama dat, de was bijhouden? Grrrrrrrrrrrrrrrrr.

Afbeelding blog 'Het was weer de was...'

Toen ik nog in het hartje van Barcelona woonde, was de was doen een hele uitdaging. Ik bezat niet veel kleren, maar als ik dan toch door de voorraad heengezweet en gerookt was (slechte gewoontes), propte ik alles de gammele wasmachine in. So far so good.

De heks van wie ik een heel petiterig kamertje huurde (met één raam met 8cm daarachter een onvergeeflijke grijze muur, dus zero zonlicht), wilde niemand in haar domein hebben. Het grandieus grote balkon, pal naast de Sagrada Familia, was alleen bereikbaar via haar huiskamer heen. Die konden mijn goddelijk-modelachtige Portugese huisgenoot en ik alleen betreden als de verschrikkelijke verslaafde kol niet thuis was, of als ze weer eens totaal uitgezoomd van de wiet op de bank hing, en wij er op onze tenen (met armen vol was, want een wasmand was er niet, netzoals waterkokers en andere moderne snufjes) langs slopen om de Spaanse zon onze onderbroeken te laten drogen.

Had ik geen balkon-luxe, dan kon ik pas gaan slapen wanneer de was droog was. Waarom? Ik had mijn rechtop-getilde lattenbodem nodig om als wasrek te fungeren.

Vandaag de dag, met Baby, leef ik in betere omstandigheden. Ik heb een was- en strijkkamer, waar ik nooit in strijk. Twee droogrekken. En een strijkplank.

Vandaag, deze dag, heb ik VIER wassen gedraaid. Ondergeplaste speelmatten, ondergepoepte rompers, ondergekotste jassen, een witte, en een bonte was.

Niks geks, toch? Vervelend, ja. Veel werk, ja.

Maar...

HEMELTJE LIEF, hoe doen mensen dat die full-time werken? Hoe doen mensen dat die echt héél klein wonen, maar wél zes van die kleintjes hebben rondmodderen? Hoe doen mensen dat in vluchtelingkampen? Mensen die ondergedoken zaten? Hoe deden mensen dat vroeger toen ze met drie volledige gezinnen in een met veen  bedekte plaggenhut woonden? Zonder wasmachine, droger, of waslijnen?

Kwijl(d)en hun kinderen van tien maanden niet ook drie outfits per dag kletsnat? Poep(t)en zij niet door hun katoenen luiers heen?

Terwijl mijn fantasie en mijn verstand driftig naar antwoorden zoeken, weet ik dat ik niet mag klagen over mijn superieure was-omstandigheden.

Of is vergelijken weer niet handig?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je