{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het volgende dilemma: kiezen tussen ratio en emotie

Eindelijk heb ik de keuze gemaakt voor een huishoudelijke hulp, heb ik het volgende dilemma! Kies ik met mijn hoofd of met mijn hart?

Afbeelding blog 'Het volgende dilemma: kiezen tussen ratio en emotie ' Achtergrond blur afbeelding

Cleaning fairy part II

Na eindelijk de beslissing genomen te hebben om mijn schoonmaakteam uit te breiden naar 2 personen ;-) heb ik dus een advertentie geplaatst op MP.

De eerste schifting was makkelijk. Er waren een aantal dames en een heer die een heel algemeen verhaaltje hadden neergeplempt. Ik vind dat je geen reactie stuurt beginnend met ‘beste allemaal’ !

Een ware turn-off is dat voor mij!

Als mensen nu al niet meer de moeite nemen om mij een persoonlijke mail te sturen, dan mag je mij kort door de bocht noemen, maar dan vraag ik mij af hoe zo iemand dan werkt.

Er bleven al snel een paar dames over die mijn interesse hadden.

Bij niet één had ik meteen het jippie-die-wil-ik-gevoel maar ik ben open minded genoeg om over mijn eigen bedenkingen en vooroordelen heen te stappen en de dames op zijn minst een kans te geven om otherwise te bewijzen.

Eén dame viel voor mij alsnog af na een paar mailtjes die heen en weer waren gegaan dus toen had ik er nog twee.

En dat bracht het volgende dilemma met zich mee!

Mevrouw 1 was een keurige vrouw, iets jonger dan ik. Getrouwd, moeder van 2 kindertjes, parttime werkzaam in de gezondheidszorg.

Nadat ik haar gevraagd had waarom ze dan in hemelsnaam bij iemand anders wilde gaan poetsen, vertelde ze dat ze gekort werd op haar uren en dus ook op haar salaris en dat zij wilde werken. Ze wilde niet thuis zitten en niets doen. Ze wilde zich nuttig maken maar vooral ook financieel op haar oude niveau komen te zitten.

Ze was super aardig maar al gauw merkte ik een paar issues.

Ze vertelde over haar eigen moeder die altijd heel erg precies was geweest. Zo vertelde zij dat zij een keer bij afwezigheid van haar ouders als verrassing het huis had schoongemaakt. Ik weet niet hoe oud zij toen was, maar iedere moeder zou daar toch super blij mee geweest zijn? Ook al is het misschien niet gedaan zoals je als moeder zelf zou doen; hoe lief is het gebaar?!

Maar deze moeder was naar een lamp gelopen, had haar vinger er over heen gehaald en het resultaat aan mijn sollicitante laten zien.

Deze dame had in een mail al laten weten dat zij niet met Glassex werkt en dat houtwerk met soda gedaan moet worden. Ik had haar geen vragen daarover gesteld maar dat bracht zij helemaal uit zichzelf te berde.

Het gesprek was op zich prima, zij zei zich te willen voegen naar mij. Zij wilde graag opdrachten van mij krijgen en zij hield van duidelijk communiceren. So far so good.

Zij vond het huis mooi en gezellig maar ze vroeg zich af wat er te poetsen was omdat zij het zo netjes vond. Ik heb ook absoluut geen achterstallig onderhoud en ik heb op zich geen hekel aan poetsen (ook al is het soms hetzelfde als water naar de zee dragen J met 3 kinderen 24/7 en 3 extra 4/7) maar ik wil gewoon graag iemand die mij met een zekere regelmaat dingen uit handen neemt.

Ik kreeg wel een beetje de kriebels toen zij vertelde in mijn slaapkamer dat zij haar beddengoed strijkt en dat zij zwaar pissed was geweest toen haar kraamhulp een paar jaar geleden de hydrofielluiers niet had gestreken.

Al met al was ik heel blij met het gesprek.

Zelfs zo blij dat ik even heb getwijfeld om mevrouw 2 af te bellen. Ik had eigenlijk geen zin meer om weer een uur een gesprek te voeren terwijl ik lekker met mijn kleine man leuke dingen kon gaan doen.

Toch heb ik het niet gedaan.

Ook mevrouw 2 was keurig op tijd.

Ik moest glimlachen toen ik de deur opendeed.

Het was zo’n contrast met haar voorgangster.

Het was een jong meisje inclusief piercing, tattoos en prachtig gelakte nagels. Ze zag er wat rommelig uit maar wel schoon.

Ze had een heel knap gezichtje en ze was hartstikke leuk!

Ze vertelde al snel dat ze 16 weken zwanger was. Dat ze samenwoonde en de twee kids van haar vriend elk weekend bij hun komen, had ze al gemaild. Ze had in de gehandicaptenzorg gewerkt maar dat werd te zwaar. Het enige waarmee ze nu inkomsten genereerde, was het 2 dagen per week oppassen en schoonmaken bij een gezin.

Ze had iets ontwapenends en ze was hartstikke leuk met mijn kleuter.

Ze kon niet goed stilzitten maar nu ze zwanger was, had ze helemaal het gevoel dat ze een grote verantwoordelijkheid droeg, vertelde ze.

Na een dik uur namen we afscheid en toen ik mijn kleuter vroeg welke mevrouw hij leuker vond, noemde hij meteen de naam van mevrouw 2.

Maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat zij de laatste was en als het andersom was geweest, had hij misschien de andere dame genoemd.

En daarbij komt dat het natuurlijk niet gaat om wie of wat mijn kleuter leuk vindt; helaas!

Toen mevrouw 2 weg was, bleef ik in vertwijfeling achter.

De eeuwenoude strijd tussen ratio en emotie begon weer!

Rationeel gezien was mevrouw 1 de beste keuze. Ik was een beetje geïntimideerd door haar wijsheid op huishoudgebied. Dat gaf mij ook een dubbel gevoel. Natuurlijk kon ik daar mijn voordeel mee doen. Uiteindelijk wilde ik toch iemand hebben die goed werk levert en die eigenlijk beter poetst dan ik zelf. Maar ik kreeg ook een beetje het gevoel dat zij het raar vond dat ik bepaalde dingen niet deed of juist wel deed. Ze deed een beetje betweterig over één en ander en dat stoorde mij wel wat.

Ik heb meestal een lange termijn visie en ik zag het al gebeuren dat zij de boel op een gegeven moment op haar manier zou gaan runnen en regelen en dat ik mij daardoor debiel zou gaan voelen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik mijn huis ga schoonmaken omdat de hulp komt en ‘wat zou zij er anders van denken?’ …

Mijn kleuter trok in mijn slaapkamer totaal onverwacht de deur van mijn kledingkast open. Haar reactie was: ‘keurig, zo zie ik het graag’…. En ook die opmerking vond ik een beetje eng.

Mijn huis is altijd netjes, opgeruimd en op orde (okee; niet altijd maar met 6 kids in huis en ‘in bedrijf’ is dat natuurlijk ook niet te handhaven ;-)) maar ik voelde me net een schoolmeisje die opdracht had gekregen om de slaapzaal op orde te brengen of zoiets.

Deze mevrouw wilde op deze manier haar inkomsten aanvullen omdat zij toch van alles wil. En zij was bereid om daar voor te werken. Op zich niets mis mee. Het gezegde ‘de tering naar de nering zetten’ did cross my mind.

Om met mevrouw 2 in zee te gaan was natuurlijk niet bepaald zakelijk. En zeker niet voor iemand zoals ik, die hier staat maar in gedachten vaak 10 stappen verder is.

Hoe werkt ze überhaupt? Hoe moet dat als ze straks een steeds bollere buik gaat krijgen?

Ik zoek juist iemand voor de grotere klussen en niet dat dat allemaal heel zwaar is maar gaat mevrouw 2 over een paar weken nog op de ladder staan om mijn ramen te zemen?

Gaat mevrouw 2 op haar knietjes om de verwarmingen schoon te soppen?

Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat ik dat soort dingen ga doen en dat ik haar andere klusjes geef die ik, bij wijze van spreken, tijdens het koken zelf kan doen.

Maar ze was zo leuk.

Zo lief tegen mijn kleuter.

Ik gun het haar.

Bij mevrouw 1 was het financieel een luxe dingetje.

Bij mevrouw 2 ging het wel echt ergens over, als ik dat zo mag zeggen.

Ik gun het haar.

En dat bepaalde dingetjes te zwaar worden voor haar straks, neem ik wel voor lief. Er is genoeg te doen die zij wel kan blijven doen. Aan die zwangerschap komt een eind en als alles goed gaat, mag ze terugkomen met haar kleine poppedoppie!

Jammer dat ze er straks een paar maanden tussen uit gaat.

Maar hoe fijn is het om hier iemand straks te hebben met wie ik het ook gezellig heb en bij wie ik gewoon mijzelf kan zijn in mijn eigen huis?

En nu maar hopen dat zij meent wat zij schreef in haar mail en dat zij heel graag bij en voor mij wil komen werken!

To be continued!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je